Olejek nagietkowy − kosmetyczne ukojenie!

25. 7. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olejek nagietkowy − kosmetyczne ukojenie!

W dzień rozchyla swoje płatki, o zmierzchu zamyka się. O czym mowa? O nagietku lekarskim. Z tej jednorocznej rośliny, o pięknych pomarańczowych płatkach, wytwarzany jest olej nagietkowy, który pomaga  w leczeniu podrażnień skóry i nie tylko. Przynosi też ukojenie w stanach zapalnych i pomaga przy podrażnieniach i infekcjach intymnych. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości ma nagietek i olej z nagietka.

Olej nagietkowy − właściwości

Olejek nagietkowy powstaje z kwiatów nagietka w procesie destylacji. Jest bardzo lepki i kleisty. Choć jego woń może Cię w pierwszej chwili odrzucić, pamiętaj, że ma on bardzo dobre właściwości dla Twojej skóry. Często zapach olejku nagietkowego porównywany jest do drewna lub kwiatów, które stały w wazonie o 2 dni za długo.

Właściwości olejku nagietkowego

Olejek nagietkowy tonizuje skórę. Możesz stosować go bezpośrednio na skórę, a jeżeli kilka kropel olejku rozcieńczysz w wodzie, możesz stworzyć naturalny tonik. Ale uważaj, żeby takiej mieszanki używać najwyżej 3 dni − każdy naturalny produkt z wodą, jeżeli nie ma substancji konserwujących, ulega szybko lekkiemu nadkażeniu. Możesz też sięgnąć po gotowy tonik z nagietkiem od Ziai.  

Substancja ta dobrze sprawdza się przy skórze trądzikowej. A to dlatego, że działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi podrażnienia skóry, wycisza ropne krostki i uśmierza ból. Olejek nagietkowy to też świetny sposób na poparzenia słoneczne, nie tylko na twarzy. Możesz go też wykorzystać w leczeniu małych strupków i ranek. Regeneracyjne właściwości nagietka znajdziesz w uniwersalnym kremie nagietkowym z witaminą E.

Oprócz tego, olejek zmiękcza skórę. Dlatego często znajduje zastosowanie w łagodzących kremach do twarzy i ciała, np. w kremie nagietkowym do cery suchej, wrażliwej i normalnej od Ziai. Urodowe ekspertki często dodają kilka kropel olejku nagietkowego bezpośrednio do kremu nawilżającego lub podkładu do twarzy. Dzięki temu odżywiają skórę.

A jak działa sam nagietek na Twoje zdrowie i urodę?

Nagietek − zastosowanie

Po czym możesz poznać nagietka? Jeżeli zobaczysz w ogrodzie piękny, naturalny pomarańczowy kwiat to prawdopodobnie jest to właśnie nagietek. Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.) rośnie w naszym klimacie, choć rzadko spotkać można go na łąkach i polach. Przywędrował do nas z obszaru Morza Śródziemnego. Jego lecznicze i kosmetyczne właściwości znane są już od średniowiecza.

Zastosowanie nagietku

Co dobrego znajduje się w nagietku? Wymieniać można bez końca. Jest źródłem polisacharydów, które wpływają na układ odpornościowy, flawonoidów, karotenoidów (np. likopen i ksantofil), kumaryn, saponinów, związków siarki, alkoholi trójterpenowych, fitosteroli i kwasów. Ma w sobie też sporo składników mineralnych, w tym przede wszystkim magnezu. Zawiera w sobie też witaminę C. Płatki kwiatu dodatkowo wydzielają leczniczy śluz.

Jakie jeszcze role pełni nagietek? Właściwości nagietka wykorzystane zostały w przemyśle włókienniczym jako naturalny barwnik do tkanin − dzięki niemu ubrania zmieniają kolor na intensywny, słoneczny, żółty kolor.

Nagietek − właściwości  lecznicze

Nagietek i olej z nagietka znalazły zastosowanie przede wszystkim w dermatologii. Ale o tym za chwilę. Napary z nagietka możesz stosować przy problemach z żołądkiem. Nagietek ma bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Odpowiadają za to m.in. saponiny. Dzięki temu pomaga osłaniać ścianę błony śluzowej żołądka i przewodu pokarmowego. Polecany jest m.in. przy wrzodach i nadżerkach żołądka. Więcej na temat wrzodów możesz przeczytać w artykule Agnieszki: Nadżerka żołądka czy może wrzody?. Nagietek ma też inną ważną rolę dla układu trawiennego. Usprawnia pracę wątroby przez zwiększanie wydzielania żółci.

Właściwości lecznicze nagietku

Witamina C i działanie przeciwbakteryjne sprawiają, że nagietek możesz też używać przy stanach zapalnych gardła czy przeziębieniach. Ma on też działanie napotne, a więc pomaga w uporaniu się z infekcjami jesienią i zimą. Nagietek wzmacnia odporność. Według niektórych źródeł potrafi nawet uodpornić organizm na zarażenie sie wirusem HIV (HIV-1).

Jeżeli chodzi o leczenie dolegliwości skórnych, nagietek przede wszystkim łagodzi oparzenia skóry. Nie tylko te słoneczne. Możesz stosować go do przyspieszenia gojenia się ran i blizn. To dzięki obecnym w roślinie karotenoidom. Nagietek stosuje się także w preparatach do higieny intymnej dla kobiet. Jest on delikatny, a jednocześnie działa przeciwgrzybiczo. Możesz używać go więc w przepisach na domowe nasiadówki czy naturalne preparaty do podmywania się. Ale to nie wszystko! Jeżeli olej z nagietka i napar z nagietka możesz także przyjmować doustnie w czasie menstruacji − pomaga on rozluźnić się mięśniom (działa rozkurczowo). Produkty z nagietka działają także na Twój nastrój. Napar z nagietka pomoże Ci się wyciszyć i uspokoić.

Nagietek w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim łagodzące działanie nagietka. Jest on na tyle delikatny, że bardzo często stosuje się go do pielęgnacji skóry niemowląt. Łagodzi m.in. podrażnienia od pieluszki czy śpioszków.

Nagietek to także duże źródło naturalnych flawonoidów, które działają na skórę antyoksydacyjnie. Wyłapują wolne rodniki i spowalniają fotostarzenie się skóry. Jeżeli więc stosujesz go nawet w kremach o uniwersalnym, nawilżającym czy zmiękczającym działaniu, działasz ujędrniająco na skórę.

Nagietek w kosmetyce

Karotenoidy zawarte w nagietku zmiękczają naskórek. Ta właściwość często wykorzystywana jest w kremach do stóp i rąk. Krem z nagietkiem pomoże Ci m.in. usunąć zrogowacenia na stopach.

Nagietek możesz stosować przez cały rok. W lecie pomoże skórze z oparzeniami, a w zimie złagodzi skutki przemrożenia skóry. Możesz stosować go do każdej cery! Nawet naczynkowej. A to dlatego, że wzmacnia naczynia krwionośne i wycisza zaczerwienienia.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska