Olej z pestek dyni, tłoczony na zimno, 500 ml

Olej z pestek dyni o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych.

Wielkość opakowania - mililitry
Dostępny
51,70

O produkcie: Olej z pestek dyni, tłoczony na zimno, 500 ml

100004088

Opis

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.


Właściwości

Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Tabela

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3393 kJ/825 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
– kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 31 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 43 g
Węglowodany, w tym: 0 g
– cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 43 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 30 g

Skład

składniki: olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Jak stosować

Olej z pestek dyni powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw

Przeznaczenie

Uzupełnienie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ostrzeżenia

Może wytrącić się naturalny osad.

Waga

objętość netto: 500 ml

Producent

Oleofarm Sp. z o.o.

Typ produktu

Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Ostrzeżenie: zdjęcia mają charakter wyłącznie informacyjny.