*Olimp Labs Nutramil Complex, smak neutralny, 720 g

Środek stanowi kompozycję ważnych składników pokarmowych, np. białka.

Wielkość opakowania - gramy
Dostępny
74,39

O produkcie: *Olimp Labs Nutramil Complex, smak neutralny, 720 g

100015480

Opis

Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.

Właściwości

Nutramil complex® zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.

Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.

Tabela

Informacja o wartości odżywczej
1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczona w 170 ml wody (230 ml płynu)

100 g

Wartość energetyczna

1254 kJ/ 300 kcal

1743 kJ/ 417 kcal

Tłuszcz w tym:

8,4 g

12 g

kwasy tłuszczowe nasycone

2,5 g

3,5 g

olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)

1,7 g

2,4 g

Węglowodany w tym:

45 g

62,5 g

cukry

5,2 g

7,2 g

laktoza

< 0,058 g

< 0,08 g

Błonnik

0 g

0 g

Białko

11,3 g

15,7 g

Sól

0,43 g

0,59 g

Witamina A (mcg RE)

160 μg

222 μg

Witamina D

1,5 μg

2,1 μg

Witamina E (mg a-TE)

2,4 mg

3,3 mg

Witamina K

15 μg

21 μg

Witamina C

16 mg

22 mg

Tiamina

0,22 mg

0,3 mg

Ryboflawina

0,28 mg

0,4 mg

Niacyna (mg NE)

3,2 mg

4,4 mg

Witamina B6

0,28 mg

0,4 mg

Kwas foliowy

40 μg

56 μg

Witamina B12

0,5 μg

0,7 μg

Biotyna

10 μg

13,9 μg

Kwas pantotenowy

1,2 mg

1,7 mg

Sód

170 mg

236 mg

Potas

349 mg

485 mg

Chlorki

160 mg

222 mg

Wapń

182 mg

253 mg

Fosfor

140 mg

194 mg

Magnez (z chelatu Albion®)

45 mg

63 mg

Żelazo (z chelatu Albion®)

1,5 mg

2,1 mg

Cynk (z chelatu Albion®)

2 mg

2,8 mg

Miedź

200 μg

278 μg

Mangan

0,4 mg

0,56 mg

Molibden

10,5 μg

14,6 μg

Selen

11 μg

15 μg

Chrom

8 μg

11 μg

Jod

30 μg

42 μg

Osmolarność

290 mOsm/l

Skład

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.

Jak stosować

W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 72 g - 1,5 miarki preparatu, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dzienne spożycie

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:

Dawkowanie:zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
-kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal),
-uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).

Przeznaczenie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
-braku apetytu o różnej etiologii;
-niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
-w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
-chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
-stanach po udarach i urazach;
-okresach przed- i pooperacyjnych;
-chorobach zapalnych jelit;
-zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
-resekcji częściowej jelit lub żołądka;
-diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).

Ostrzeżenia

Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

Waga

Masa/objętość netto: 720 g

Producent

OLIMP LABORATORIES
Nagawczyna 109 c
Dębica

Typ produktu

Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Ostrzeżenie: zdjęcia mają charakter wyłącznie informacyjny.