Dwutlenek tytanu w kosmetyce, czyli prawdziwy „tytan” w ochronie skóry

29. 6. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Dwutlenek tytanu w kosmetyce, czyli prawdziwy „tytan” w ochronie skóry

Choć pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, znajduje się w bardzo wielu kosmetykach, jakie posiadasz na swojej półce w łazience. Szczególnie w tych, które chronią skórę i włosy przed promieniowaniem UV. Dwutlenek tytanu to jeden z najbardziej popularnych mineralnych filtrów przeciwsłonecznych. Ostatnio wywołuje sporo kontrowersji, choć tak naprawdę bez większego powodu. Zobacz, czym jest dwutlenek tytanu i jakie ma zastosowanie w kosmetyce.

Dwutlenek tytanu − co to jest?

Dwutlenek tytanu został odkryty jeszcze w XVIII wieku przez Williama Gregora. Jest to związek, który składa się z cząsteczki tytanu i dwóch cząsteczek tlenu − jak z resztą sama nazwa wskazuje. Często możesz go też spotkać pod nazwą tlenek tytanu (IV), ditlenek tytanu lub Titanium dioxide.

Substancja ta ma postać biało-szarego proszku, czyli ciała stałego. Często wykorzystywana jest w przemyśle jako biały barwnik. Dlatego właśnie nazywa się ją potocznie bielą tytanową.

Czym jest dwutlenek tytanu

Tak naprawdę występują 3 różne postaci dwutlenku tytanu. Są nimi anataz, brukit i rutyl. Różnią się one do siebie strukturą krystaliczną, czyli swoją budową, a przez to i zastosowaniem.

Dwutlenek tytanu − właściwości

Dwutlenek tytanu często wykorzystywany jest w produkcji farb i tworzyw sztucznych. A to dzięki temu, że jest naturalnym barwnikiem. Stosuje się go także w przemyśle spożywczym. Możesz znaleźć go pod nazwą E171, bo jest także białym barwnikiem jedzenia.

Dwutlenek tytanu stosuje się nawet do oczyszczania powietrza, a to dzięki skomplikowanemu procesowi fotokatalizy.

Ditelenek tytanu może być też składnikiem past wybielających do zębów. Sprawia on, że zęby nabierają bielszego koloru i usuwa przebarwienia. To jednak nie jedyne zastosowanie dwutlenku tytanu w stomatologii. Używa się go także w protezach, ze względu na jego właściwości bakteriobójcze.

Właściwości dwutlenku tytanu

Dodatkowo, substancja jest stosowana także w medycynie, właśnie ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Dwutlenek tytanu wykorzystuje się m.in. w sterylizacji narzędzi chirurgicznych. Ale to nie wszystko − jak potwierdza praca naukowców z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, ditlenek tytanu w formie nanocząsteczek wykorzystuje się w badaniach nad zwalczaniem nowotworów. Obecnie trwają badania nad jego zastosowaniem w leczeniu glejaka. Trwają także badania nad zastosowaniem nanocząstek ditlenku tytanu w terapii atopowego zapalenia skóry (AZS) i trądziku młodzieńczego.  

Związek ten może być także wykorzystywany w produkcji ubrań i innych tekstyliów, a to dlatego, że chroni kolory przed szkodliwym działaniem promieni UV. Działa bowiem jak tarcza, która odbija promienie słoneczne. Tę jego właściwość wykorzystuje także przemysł kosmetyczny.

Dwutlenek tytanu w kosmetyce

Jeżeli chcesz wiedzieć, czy dany kosmetyk zawiera dwutlenek tytanu, na opakowaniu szukaj jego łacińskiej nazwy, czyli Titanium dioxide. W kosmetykach najczęściej używany jest jako filtr przeciwsłoneczny, ale nie tylko! Bardzo często dodawany jest do pudrów, lakierów, cieni, kremów przeciwstarzeniowych czy kremów nawilżających. Możesz go znaleźć nawet w szamponach do włosów czy antyprespirantach. Stanowi on nie tylko filtr UV, ale i substancję zagęszczającą.

Dwutlenek tytanu w kosmetyce

Dwutlenek tytanu pozostawia na skórze biały nalot. Bardzo często błędnie interpretuje się działanie rozjaśniające dwutlenku tytanu. Co prawda działa on rozjaśniająco, ale tylko na kosmetyki z pigmentem. To tak, jakby dodać do czerwonej farby odrobinę białej farby. Co wyjdzie? Lekko rozbielona, czerwona farba. Natomiast substancja ta nie rozjaśni Twojej skóry. Jeżeli chcesz usunąć ze skóry przebarwienia, w postaci plam słonecznych, stosuj kosmetyki z kwasami w odpowiednich stężeniach. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule: Czego szukać w kosmetykach na przebarwienia od słońca? Kwasów!

Nie ulega jednak wątpliwości, że dwutlenek tytanu jest jednym z najpopularniejszych, obok tlenku cynku, mineralnym filtrem promieni UV. Chroni on Twoją skórę, nie wnikając w jej wnętrze. Działa na powierzchni naskórka odbijając promienie UVA i UVB. Dlatego możesz znaleźć go w kosmetykach takich jak: Alga Maris, krem dla dzieci SPF50+,Alga Maris, krem do twarzy SPF30, SVR Sunsecure Ecran, ochronny krem mineralny kryjący SPF 50+, Pharmaceris F, Fluid nawilżający antyoksydacyjny SPF 20 czy Bioderma, Sensibio AR BB Cream, krem BB do skóry z problemami naczynkowymi.

Dwutlenek tytanu w kosmetykach do opalania

Dwutlenek tytanu jest bardzo stabilny pod kątem fizycznym i chemicznym − dlatego właśnie stanowi tak dobry filtr UV, który pozostaje na Twojej skórze na długi czas.

Więcej o filtrach fizycznych (mineralnych) możesz przeczytać w artykule: Filtry mineralne a filtry chemiczne: czym się od siebie różnią?

Przeczytaj także, jak działa tlenek cynku: Tlenek cynku − niesamowity biały proszek na trądzik i nie tylko...

Kontrowersje wokół dwutlenku tytanu

Wpisując w okno wyszukiwarki „dwutlenek tytanu”, pewnie natkniesz się na niepokojące informacje na temat tej białej substancji. Dlaczego? Europejska Agencja Chemikaliów rozpoczęła badania, żeby dowieść tezy, że „ditlenek tytanu może powodować raka przez wdychanie”. Unia Europejska stwierdziłą, że badania nie prowadzą do jednoznacznych wniosków, a w związku z tym substancję tę uznaje się za bezpieczną. Szczególnie tę stosowaną w kosmetykach i dermokosmetykach. Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1223/2009, dwutlenek tytanu jest substancją, którą można bez ograniczeń używać w produkcji kosmetyków. A co się z tym wiąże, jest on uznany za substancję bezpieczną dla organizmu człowieka.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska