Tlenek cynku − niesamowity biały proszek na trądzik i nie tylko...

19. 4. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Tlenek cynku − niesamowity biały proszek na trądzik i nie tylko...

Tlenek cynku znany był już starożytnym cywilizacją, czego dowodem jest stosownie maści cynkowej przez starożytnych Egipcjan. Związek wspomaga szybszą regenerację skóry, działa przeciwbakteryjnie, chroni skórę podrażnioną, także ze zmianami dermatologicznymi. Najczęściej jednak tlenek cynku możesz znaleźć w kosmetykach dla dzieci i niemowląt. Dlaczego? Poznaj tajemnicze właściwości cudownego, białego proszku.

Tlenek cynku − czym jest?

Może pamiętasz, że nie tak dawno temu przedstawiałam Ci niezwykłe właściwości cynku w kosmetyce i nie tylko. Jeżeli nie, polecam Ci artykuł: Dobry cynk! Kosmetyki z cynkiem dobre nie tylko do cery z trądzikiem. Wspominałam tam o tym, że cynk w kosmetykach występuje nie tylko w czystej postaci. Popularnością cieszą się także związki cynku, które znalazły niezwykłe zastosowanie w kosmetyce... i nie tylko! Wśród nich, rolę główną odgrywa tlenek cynku. I to o nim właśnie chcę Ci opowiedzieć słów kilka...

Czym jest tlenek cynku

Na początek − podstawy. Czym jest tlenek cynku? Jest to związek organiczny cynku i tlenu − to akurat dość oczywiste. Występuje w formie białego, bezwonnego proszku, który jest dość delikatny w dotyku. Co ciekawe, związku tego nie będziesz w stanie rozpuścić ani w wodzie, ani w tłuszczu.  Może tworzyć jedynie zawiesiny.

Tlenek cynku − właściwości i zastosowanie

Tlenek cynku nie jest bynajmniej wynalazkiem na miarę XXI wieku. Jego działanie, szczególnie w pielęgnacji podrażnionej skóry, znały już starożytne cywilizacje, tak Chiny, jak i Egipt. Zwłaszcza w Egipcie stosowano maść cynkową, której głównym składnikiem jest tlenek cynku (ZnO) do leczenia uszkodzonej skóry i jej dalszej ochrony.

A jak współcześnie wykorzystuje się tlenek cynku? Zastosowanie tego związku jest powszechne nie tylko w medycynie i kosmetyce, ale także w przemyśle − jest on często barwnikiem farb czy składnikiem zapraw murarskich. W przemyśle znalazł także zastosowanie jako stabilizator innych substancji. Tlenek cynku ma jeszcze jedno ciekawe zastosowanie. Jeżeli jesteś fanem seriali kryminalnych, z pewnością znane Ci są sceny, w których technicy kryminalistyki zabezpieczają ślady na miejscu zbrodni. Proszek, jakim jest tlenek cynku wykorzystywany jest m.in. do badań daktyloskopijnych, czyli do wykrywania odcisków palców.

Zostawmy jednak przemysł i zajmijmy się bliższymi ciału sprawami. Z tlenkiem cynku możesz spotkać się także w gabinecie stomatologa. W niektórych przypadkach, np. gdy masz problem z głęboką próchnicą, stomatolog może zdecydować się na założenie tzw. wypełnienia tymczasowego z tlenkiem cynku. Związek ten działa tu bakteriobójczo i leczniczo. Taki „opatrunek” może uratować zęba przed leczeniem kanałowym.

Właściwości tlenku cynku

W medycynie tlenek cynku znalazł szczególne zastosowanie w dermatologii. Związek ten jest stosowany w szczególności przy stanach zapalnych skóry, zmianach alergicznych czy innych dermatozach. Tlenek cynku ma bowiem właściwości ściągające, wysuszające i antybakteryjne. To właśnie dlatego często zaleca się tlenek cynku na trądzik.

Tlenek cynku w kosmetyce

Jeżeli rozczytujesz składy kosmetyków, to szukając kosmetyków z tlenkiem cynku, powinnaś zwrócić uwagę, czy na etykiecie jest wypisany związek o nazwie: Zinc Oxide.

Jak już wspomniałam, tlenek cynku często wykorzystuje się w preparatach przeciwtrądzikowych. Jest to idealny składnik aktywny tego typu kosmetyków i dermokosmetyków, ponieważ reguluje produkcję sebum, wysusza przetłuszczającą się skórę i działa przeciwzapalnie, łagodząc zmiany, jakie zachodzą w mieszkach włosowych.

Tlenek cynku jest dość bezpieczny, a do tego delikatny i chroni skórę przed dalszymi podrażnieniami. Najbardziej popularną formą wykorzystania tlenku cynku jest maść cynkowa. Nakłada się ją na skórę, aby ochronić ją przed odleżynami, odciskami czy odparzeniami. Często znajduje się w kosmetykach do pielęgnacji skóry niemowlaka. Szczególnie do ochrony skóry, która ma kontakt z nieraz mokrą pieluszką. Przykładem takiego preparatu jest Sudocrem − krem barierowo-ochronny dla dzieci i dorosłych z problemami skórnymi czy Tena Zinc Cream, łagodzący krem z cynkiem (zawiera dodatkowo witaminę E, która przyspiesza regenerację naskórka).

Przy zamianach dermatologicznych specjaliści mogą polecić Ci także stosowanie kremów łagodzących podrażnienia i przyspieszających regenerację. Takimi preparatami są m.in. Vitella ictamo, krem na skórę podrażnioną czy A-derma Dermalibour +, krem regenerujący.

Tlenek cynku w kosmetyce

Tlenek cynku może być także z powodzeniem wykorzystywany w kremach z filtrami UV. Związek ten stanowi tzw. filtr fizyczny. Co to oznacza? Przed promieniowaniem UVA i UVB chronić mogą Cię dwa rodzaje filtrów: fizyczne i chemiczne. Filtry fizyczne to substancje, które pozostają na powierzchni Twojego naskórka, tworzą warstwę ochronną i rozpraszają promieniowanie. W ten sposób nie pozwalają dostać się promieniowaniu UVA do Twojej skóry. Drugi rodzaj filtrów, to filtry chemiczne. Te z kolei wnikają do wnętrza Twojej skóry i dopiero tam wyłapują szkodliwe promieniowanie. Tlenek cynku jest jedną z głównych substancji stosowanych w kremach z filtrami fizycznymi. Pozostaje on na Twojej skórze i odbija od niej promieniowanie niczym lustro. Kosmetyki tego typu polecane są w szczególności do ochrony przed słońcem skóry dzieci, dla których filtry chemiczne mogą być szkodliwe. Tlenek cynku znajdziesz m.in. w blokerze Alga Maris, krem dla dzieci SPF 50+.

Tlenek cynku jako składnik kremów z filtrami UV dla dzieci

Tlenek cynku bardzo często znaleźć możesz także w składzie kosmetyków mineralnych, np. w cieniach lub pudrach do twarzy. Stanowi on bazę dla kolorowych pigmentów. Dobrze działa na skórę, wygładzając ją i chroniąc. Stanowi przecież naturalny filtr UV. 

Kosmetyki zawierające tlenek cynku

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska