Imbir na przeziębienie i nie tylko! Właściwości imbiru w diecie!

18. 11. 2020 · Monika Kaczorek · 7 minut czytania
Imbir na przeziębienie i nie tylko! Właściwości imbiru w diecie!

Imbir na przeziębienie? Tak! To naturalny, rozgrzewający środek na wzmocnienie układu odpornościowego. Korzeń imbiru łagodzi mdłości, powstrzymuje wymioty, uśmierza ból i jest naturalnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki tlenowe. Sprawdź, jak przygotować napary i napoje z imbiru, które spożywać możesz każdego dnia.

Jak wykorzystuje się imbir w kuchni?

Imbir lekarski (Zingiber officinale), a właściwie jego korzeń, to cenny składnik, który dzięki szeregowi substancji bioaktywnych, dobrze wpływa na organizm. Bulwiastą część rośliny wykorzystuje się w kuchni i lecznictwie. Z kolei kłącze imbiru czy jego zielone fragmenty to popularne dodatki do potraw blisko- i dalekowschodnich. W gotowaniu używa się najczęściej imbiru świeżego, suszonego lub zmielonego.

Superżywność (superfoods) to naturalne, nieprzetworzone produkty zawierające substancje działające w sposób prozdrowotny na organizm.

Dostępny w sklepach i supermarketach świeży imbir można spożywać na surowo, ale najpierw trzeba go obrać ze skórki − najlepiej nadaje się do tego zwykła łyżeczka! Można go wykorzystywać w kuchni jako składnik koktajli, zup, naparów, past, dipów lub jako przyprawę do mięs czy ryb. Warto włączyć do swojego jadłospisu ten cenny dodatek lub wspomóc się suplementacją z ekstraktu z kłącza. Imbir można zaliczyć do kategorii superfoods!

 

Imbir jako przyprawa

Imbir można także marynować. Dzięki temu nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, który wykorzystuje się w daniach kuchni azjatyckiej. Marynowany imbir podaje się jako przekąskę do sushi, bo wyostrza smaki różnych rodzajów ryb. Można go z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu − wystarczy do tego zalewa octowa. Imbir można także ukisić czy kandyzować. Wszystkie formy przygotowania imbiru cieszą się popularnością w daniach kuchni blisko- i dalekowschodniej, ale coraz zyskują coraz większą popularność w Polsce. 

Marynowany imbir

Imbir − właściwości lecznicze

Imbir działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Substancje zawarte w kłączu imbiru skutecznie wyłapują w wolne rodniki tlenowe. To może wpływać na ograniczenie i wyciszenie stanów zapalnych w organizmie. Związki przeciwzapalne zawarte w korzeniu chronią układ krwionośny i nerwowy. Przyjmowanie imbiru lub jego pochodnych w postaci tabletek przynosi ulgę osobom zmagającym się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Imbir kandyzowany

Ginerol, czyli substancja ekstrahowana z korzenia imbiru, działa na stawy przeciwbólowo. Dzieje się tak, bo środek hamuje powstawanie prostaglandyn w organizmie (odpowiadają m.in. za stan zapalny). Wykazano, że przyjmowanie imbiru w pierwszych 3. dniach menstruacji ogranicza produkcję prostaglandyn, a tym samym uśmierza bóle miesiączkowe. Dlatego właśnie właściwości imbiru często porównuje się z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Więcej o NLPZ przeczytać możesz tu: Niesteroidowe leki przeciwzapalne: na ból, gorączkę i stany zapalne. Jak działają?

Redukcja stanu zapalnego w organizmie to czynnik zmniejszający ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Przez ten efekt suplementacja imbirem może przyczyniać się do zahamowania kancerogenezy (tworzenia się nowotworu) w organizmie. Imbir wykazuje działanie przeciwnowotworowe i może być pomocny w leczeniu raka jelita grubego czy też prostaty.

Imbir korzeń

Pierwszy trymestr ciąży to dla kobiety szczególnie trudny okres – u około 80% kobiet wtedy pojawiają się nudności, wymioty czy złe samopoczucie. Imbir jest środkiem stosowanym w łagodzeniu tych objawów − nie zagraża też ciężarnej i dziecku. Jako dzienną dawkę, która pomoże m.in. przy porannych mdłościach, przyjmuje się około 1 łyżeczkę startego kłącza imbiru. Substancje zawarte w imbirze wspomagają trawienie i łagodzą dyskomfort. Przyszłe mamy mogą spróbować preparatu z imbiru Pregna Vomi w formie gum do żucia, który pomoże w walce z dolegliwościami w początkach ciąży. Szczególnie sprawdzi się on u kobiet, które mają problem z jedzeniem – guma do żucia nie wymaga połykania i dodatkowego podrażniania żołądka. Sprawdź też artykuł: Na mdłości w ciąży − imbir i cytryna!.

Imbir w butelce - mieszanka

Imbir to także dobry sposób na chorobę lokomocyjną. Na długą drogę dobrze jest przygotować napar z imbiru lub podać tabletki do ssania zawierające ten składnik, np. AutoMaxik Dr.Max. Wyciąg z kłącza pomoże w zachowaniu lepszego samopoczucia podczas jazdy lub lotu. Zmniejsza uczucie skołowania i występowanie mdłości.

Imbir to źródło substancji immunostymulujących, a więc pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Wzmacnia nieswoistą i swoistą obronę organizmu, co szczególnie ważne jest w okresie jesienno-zimowym. Imbir i wyizolowane z niego substancje wykazują zdolność namnażania i aktywacji komórek odpornościowych organizmu.  

złote mleko - imbir

Napój imbirowy na przeziębienie

Żeby poprawić odporność organizmu, codziennie możesz przygotować owocowo-warzywne koktajle z imbirem. Będzie to naturalne „lekarstwo”, które może ochronić Cię przed przeziębieniem i grypą. Doskonale sprawdzi się połączenie jabłka, imbiru i cynamonu. Równie smaczny, ale bardziej słodki, będzie miks marchwi, pomarańczy i świeżego imbiru. Warzywa i owoce to cenne źródło witaminy C i witaminy A, które biorą udział we wzmacnianiu odporności. Koktajle te bardzo łatwo przygotować z wykorzystaniem blendera lub rozdrabniacza. Imbirowy koktajl na przeziębienie można wykorzystać jako dodatek do drugiego śniadania czy też podwieczorku. Warto zrobić go dla całej rodziny w chłodne, jesienne wieczory.

Koktajl z imbirem

Oprócz tego warto przygotować specjalny „syrop imbirowy”, który można spożywać na ciepło lub na zimno. W każdej wersji doskonale rozgrzewa. Imbir, cytryna, miód i rozmaryn zawierają związki, które wykazują działanie wzmacniające układ odpornościowy. Mieszanka działa jak naturalny antybiotyk. Jak go zrobić? Oto przepis!

Imbir na przeziębienie − przepis:

  • 2 starte łyżeczki korzenia imbiru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 350 ml ciepłej (ale nie wrzącej) wody,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe!

Shot z imbirem

Innym popularnym napojem na przeziębienie z imbirem jest tak zwane „złote mleko”. Przygotujesz je z mleka, miodu, korzenia kurkumy, korzenia imbiru, cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu. Składniki wystarczy wrzucić do garnka i je zagotować. Przyprawy należy dodawać według uznania i preferencji smakowych. Mleko krowie możesz też zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub bez laktozy, jeśli cierpisz na nietolerancję lub alergię pokarmową. Jeśli nie masz czasu przygotować specjalnej mikstury, wystarczy, że pokroisz imbir w plasterki i dodasz go do swojej herbaty.

Napój z imbiru

Imbir można także suplementować, co szczególnie zalecane jest w okresie jesienno-zimowym. Możesz sięgnąć po skoncentrowany preparat w formie tabletek (Solgar Imbir lekarski Ekstakt z kłącza). Wspomaga on organizm w radzeniu sobie z infekcjami i procesami zapalnymi.

Imbir − przeciwwskazania stosowania

Imbir jak każde zioło czy suplement diety może oddziaływać z lekami na przykład: przeciwzakrzepowymi czy obniżającymi poziom cukru we krwi. Jeśli przyjmujesz stale jakieś leki, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, zanim włączysz suplementację lub napary z imbiru.

 

Osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej, refluks, wrzody żołądka) powinny ograniczyć spożycie imbiru ze względu na jego ostrość.

 

Imbir na przeziębienie

Imbir na zdrowie!

Jak się okazuje, imbir nie jest jedynie przyprawą, ale produktem, który ma właściwości lecznicze. Do najbardziej popularnych cech imbiru zalicza się jego działanie: przeciwzapalne, przeciwwymiotne, antybakteryjne, przeciwwirusowe. Szczególnie poleca się włączyć go w diecie w okresie jesienno-zimowym oraz u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, bolesne menstruacje, kobiet ciężarnych zmagającymi się z mdłościami, osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.

 

Źródła:

  1. Glibowski P.; Długołęcka A.; Grdeń A.; Toczek K.: Właściwości prozdrowotne imbiru. W: Bromat. Chem. Toksykol. 2017.
  2. Cisowski W.; Kowalczyk A.; Jamontt J.: Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne. W: Borgis. Postępy Fitoterapii. 2004.
  3. Dymarska E.; Grochowalska A.; Krauss H.; Chęcińska-Maciejewska Z.: Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. W: Probl Hig Epidemiol. 2016.
  4. Mashhadi N. S. i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. W: International Journal of Preventive Medicine, 2013.
Monika Kaczorek