Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą!
Cebula − warzywo tak popularne w kuchni polskiej, że ciężko wyobrazić sobie większość dań bez niego. Nasza narodowa torpeda jest znana i lubiana od tysięcy lat. Cebula, a dokładniej cebula zwyczajna, to gatunek należący do czosnkowatych. Składnik ten to zdecydowanie coś więcej niż smak, to skarbnica wartościowych substancji dla organizmu. Ale czy może wyleczyć przeziębienie?
Spis treści:
Cebula − właściwości lecznicze
Cebula jest bogata w związki działające bakteriobójczo. Ze wzglądu na obecność Witamina C i kwercetyny, cebula ma też właściwości antyoksydacyjne i ma zdolność hamowania działania wolnych rodników w Twoim organizmie (cząstek, które przyczyniają się do procesów starzenia i nowotworzenia).
Popularnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem jest robienie syropu z cebuli.
Cebula na kaszel − syrop z cebuli
Syrop ten działa zarówno wykrztuśnie, jak i wspomagająco na Twoją odporność. To prosty domowy sposób na podniesienie odporności i ułatwienie odkrztuszania zalegającej wydzieliny. O tak dobrych efektach podawania syropu z cebuli decyduje jego działanie antybakteryjne i wykrztuśne (związki występujące w cebuli pomagają rozrzedzić wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach).
Zwykle do wykonania takiego specyfiku potrzebujesz miodu, cytryny i oczywiście cebuli. Zmieszane składniki powinny odleżeć parę godzin, żeby cebula puściła sok. Tak przygotowany syrop możesz przyjmować w stanach osłabienia nawet kilka razy dziennie.
Witaminy i składniki odżywcze cebuli
A jakie witaminy na cebula? W cebuli występują m.in. witamina C, a także witaminy z grupy B oraz witamina A i E. Ponadto warzywo to jest też bogate w minerały takie jak: potas, cynk, magnez, fosfor czy wapń.
Za jej charakterystyczny zapach odpowiadają natomiast olejki lotne i, oczywiście, związki siarki. Bardzo ważnymi substancjami występującymi w cebuli są również allicyna i allina odpowiadające za jej działanie antybakteryjne.
Cebula − właściwości zdrowotne
Cebula działa prozdrowotnie na Twoje ciało na wiele sposobów! Działa zarówno na układ odpornościowy, pokarmowy, moczowy, jak i krwionośny.
Wspomaganie Twojego układu odpornościowego będzie się wiązać z działaniem antybakteryjnym oraz z dostarczeniem wielu potrzebnych witamin i minerałów wzmacniających ogólną odporność Twojego organizmu na różnego rodzaju infekcje i chorob (sprawdź też leki na odporność organizmu).
Jeżeli masz problem z zaparciami, cebula może Ci pomóc! Wszystko dzięki temu, że jest bogatym źródłem błonnika. Nie ma też przeciwwskazań, żeby wzbogacić dietę o cebulę, jeśli dbasz o linię czy odchudzasz się, ponieważ jest składnikiem niskokalorycznym.
Warzywo to działa również moczopędnie oraz normalizuje ciśnienie krwi. Dlatego warto wzbogacić dietę o cebulę, jeśli masz tendencję do nawracających infekcji dróg moczowych.
Dodawanie cebuli do codziennych posiłków będzie również zmniejszać prawdopodobieństwo, że złapiesz infekcję jamy ustnej (dzięki działaniu antybakteryjnemu).
Sprawdź też produkty na problemy stomatologiczne.
Jeżeli będziesz regularnie jeść cebulę, możesz poprawić swój profil lipidowy, bo cebula może obniżyć poziom trójglicerydów.
Cebula może także „lekiem” na rany. Między innymi dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym może też być używana, żeby przyspieszyć gojenie się ran, stanów zapalnych, oparzeń czy odmrożeń. Cebula zarówno zahamuje rozwój bakterii, jak i będzie stymulować procesy gojenia. Możesz też używać ją na skórę, żeby złagodzić ból po ukąszeniach owadów.
Obfitość witamin i minerałów w cebuli sprawia, że znalazła zastosowanie również w łagodzeniu objawów kaca (najlepiej w formie zupy cebulowej – dodatkowo nawodni organizm).
Sprawdź też preparaty łagodzące kaca.
Pamiętaj jednak, że witamina C zawarta w cebuli jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego jej obróbka termiczna − czy to poprzez smażenie, czy gotowanie − spowoduje, że jej właściwości prozdrowotne zmaleją. Najwięcej cennych składników odżywczych dostarczysz wraz z cebulą jedzoną na surowo.
Dla kogo warzywo to nie będzie wskazane w dużych ilościach? Pamiętaj, że jest dość ciężkostrawne. Dlatego unikaj cebuli, jeżeli masz problemy żołądkowe, zapalenie jelit, choroby nerek czy wątroby. Duża ilość cebuli w diecie może też prowadzić do zgagi, jeżeli cierpisz na nadkwasotę.
Najnowsze artykuły
Badania na koronawirusa – rodzaje. Ile kosztuje test na COVID-19?
Na rynku dostępne są 3 rodzaje testów przydatnych w diagnostyce COVID-19. Są to testy genetyczne, antygenowe oraz serologiczne. Dowiedz się, który z nich wybrać!Grupy ryzyka zarażenia koronawirusem
Do pacjentów z grupy ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia COVID-19 należą w szczególności osoby obciążone ciężkimi chorobami płuc i serca. Dowiedz się, kto jeszcze do niej przynależy!Choroba AIDS – przyczyny zakażenia, objawy i leczenie
AIDS to ciężka choroba wywołana przez wirusa HIV. Z jej powodu układ odpornościowy nie jest w stanie poradzić sobie z patogenami, którymi zakażenie u osób zdrowych nie wywołuje żadnych objawów.Szczepienia na COVID-19 − kiedy, jakie i czy są bezpieczne?
Szczepienie na COVID-19 to istotny przełom w medycynie, dzięki któremu możliwe było zakończenie pandemii. Choć choroba w dalszym ciągu jest z nami, nie notuje się już tak dużej liczby chorych.Częste przeziębienia – przyczyny i sposoby na zapobieganie infekcjom
Częste przeziębienia to zazwyczaj skutek nieodpowiedniej diety i przemęczenia organizmu. Infekcje mogą być również sygnałem rozwijających chorób, wymagających leczenia. Poznaj przyczyny nawracających infekcji.Jakie leki warto mieć w apteczce na wypadek COVID-19?
COVID-19 to wirusowa choroba zakaźna dotycząca w głównej mierze układu oddechowego. Ze względu na zróżnicowane nasilenie objawów każdy pacjent wymaga zindywidualizowanego podejścia.Drapanie w gardle – przyczyny i domowe sposoby
Drapanie w gardle powstaje przez podrażnienie błony śluzowej w wyniku chorób o podłożu bakteryjnym lub wirusowym, może wskazywać również na alergię. W leczeniu świetnie sprawdzają się leki apteczne oraz domowe sposoby.COVID-19 – objawy, leczenie i profilaktyka
Gorączka, ból gardła, suchy kaszel, nieżyt nosa – to objawy sugerujące zakażenie SARS-CoV-2. Nie bagatelizuj ich. Zgłoś się na wizytę do lekarza rodzinnego, który zaleci odpowiednie postępowanie.
Przeczytaj też
Odra, ospa, różyczka szaleją w przedszkolu? Choroby zakaźne – profilaktyka
Ospa, odra, różyczka to najczęstsze choroby zakaźne wieku dziecięcego. Z czego wynikają? Jakimi powikłaniami grożą? O czym pamiętać, lecząc ich objawy? Przeczytaj w naszym artykule!Przeziębienie a grypa – jak je odróżnić?
Choć przeziębienie i grypa mają podobne objawy, wywołują je inne wirusy. Jak wygląda ich leczenie? Co zrobić, by wzmocnić organizm i uniknąć infekcji? Poznaj szczegóły na ten temat!Naturalny hit na przeziębienie – ekstrakt z pestek grejpfruta na odporność
Czy wiesz, że ekstrakt z pestek grejpfruta wzmacnia organizm, a dodatkowo wspomaga walkę z wolnymi rodnikami? Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdź w naszym artykule!Co może oznaczać długo utrzymująca się wysoka gorączka?
Z czego wynika długotrwała gorączka? Czy zawsze należy sięgać po leki przeciwgorączkowe? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? Więcej dowiesz się z naszego artykułu blogowego!Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? „Epidemia” przeziębienia w pracy
Kiedy istnieje największe ryzyko zarażenia infekcją? Jak wzmocnić organizm i ochronić się przed wirusami? O czym pamiętać, przebywając w pobliżu przeziębionych osób? Sprawdź!Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą!
Cebula wyróżnia się bogactwem wartościowych składników odżywczych, dlatego jej spożywanie poleca się w okresach obniżonej odporności organizmu. Sprawdź, jakie właściwości ma to warzywo!Przeziębienie latem – zmora biurowców. Jak go uniknąć?
Choć przeziębienie zdarza się głównie w okresie jesienno-zimowym, u niektórych pojawia się latem. Na rozwój infekcji wpływa m.in. przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Dowiedz się więcej!Lody na ból gardła − czy to naprawdę dobry pomysł? Lekarz odpowiada
Czy lody są dobre na ból gardła? Raczej nie! Zimny deser obniża temperaturę tkanek w jamie ustnej oraz zmniejsza odporność. To powoduje namnażanie się patogenów. Przeczytaj więcej na ten temat!
Więcej artykułów na ten temat
Dynia − właściwości zdrowotne jesiennego warzywa!
· 5 minut czytaniaDynia to warzywo, które niewątpliwie powinno naleźć się w Twoim jadłospisie. Stanowi źródło witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczne. Dowiedz się więcej!Imbir na przeziębienie i nie tylko! Właściwości imbiru w diecie!
· 7 minut czytaniaImbir wzmacnia układu odpornościowy, łagodzi mdłości, łagodzi ból. Jest także naturalnym antyoksydantem. Sprawdź, jak przygotować lecznicze napoje i napary z imbiru.- Polska kuchnia ma sporo do zaoferowania, jeśli chodzi o superfoods. Poznaj produkty spożywcze charakteryzujące się bogactwem witamin i minerałów. Przeczytaj porady naszej dietetyk!