Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą!

13. 3. 2018 · Irmina Turek · 4 minuty czytania
  • leczenie
Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą!

Cebula  warzywo tak popularne w kuchni polskiej, że ciężko wyobrazić sobie większość dań bez niego. Nasza narodowa torpeda jest znana i lubiana od tysięcy lat. Cebula, a dokładniej cebula zwyczajna, to gatunek należący do czosnkowatych. Składnik ten to zdecydowanie coś więcej niż smak, to skarbnica wartościowych substancji dla organizmu. Ale czy może wyleczyć przeziębienie?

Cebula − właściwości lecznicze

Cebula jest bogata w związki działające bakteriobójczo. Ze wzglądu na obecność Witamina C i kwercetyny, cebula ma też właściwości antyoksydacyjne i ma zdolność hamowania działania wolnych rodników w Twoim organizmie (cząstek, które przyczyniają się do procesów starzenia i nowotworzenia).

Popularnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem jest robienie syropu z cebuli.

Cebula na kaszel − syrop z cebuli

Syrop ten działa zarówno wykrztuśnie, jak i wspomagająco na Twoją odporność. To prosty domowy sposób na podniesienie odporności i ułatwienie odkrztuszania zalegającej wydzieliny. O tak dobrych efektach podawania syropu z cebuli decyduje jego działanie antybakteryjne i wykrztuśne (związki występujące w cebuli pomagają rozrzedzić wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach).

Zwykle do wykonania takiego specyfiku potrzebujesz miodu, cytryny i oczywiście cebuli. Zmieszane składniki powinny odleżeć parę godzin, żeby cebula puściła sok. Tak przygotowany syrop możesz przyjmować w stanach osłabienia nawet kilka razy dziennie.

Syrop z cebuli na kaszel

Witaminy i składniki odżywcze cebuli

A jakie witaminy na cebula? W cebuli występują m.in. witamina C, a także witaminy z grupy B oraz witamina A i E. Ponadto warzywo to jest też bogate w minerały takie jak: potas, cynk, magnez, fosfor czy wapń.

Za jej charakterystyczny zapach odpowiadają natomiast olejki lotne i, oczywiście, związki siarki. Bardzo ważnymi substancjami występującymi w cebuli są również allicyna i allina odpowiadające za jej działanie antybakteryjne.

Cebula − właściwości zdrowotne

Cebula działa prozdrowotnie na Twoje ciało na wiele sposobów! Działa zarówno na układ odpornościowy, pokarmowy, moczowy, jak i krwionośny.

Wspomaganie Twojego układu odpornościowego będzie się wiązać z działaniem antybakteryjnym oraz z dostarczeniem wielu potrzebnych witamin i minerałów wzmacniających ogólną odporność Twojego organizmu na różnego rodzaju infekcje i choroby.

Cebula jako domowy sposób na przeziębienie

Jeżeli masz problem z zaparciami, cebula może Ci pomóc! Wszystko dzięki temu, że jest bogatym źródłem błonnika. Nie ma też przeciwwskazań, żeby wzbogacić dietę o cebulę, jeśli dbasz o linię czy odchudzasz się, ponieważ jest składnikiem niskokalorycznym.

Warzywo to działa również moczopędnie oraz normalizuje ciśnienie krwi. Dlatego warto wzbogacić dietę o cebulę, jeśli masz tendencję do nawracających infekcji dróg moczowych.

Dodawanie cebuli do codziennych posiłków będzie również zmniejszać prawdopodobieństwo, że złapiesz infekcję jamy ustnej (dzięki działaniu antybakteryjnemu).

Jeżeli będziesz regularnie jeść cebulę, możesz poprawić swój profil lipidowy, bo cebula może obniżyć poziom trójglicerydów.

Cebula może także „lekiem” na rany. Między innymi dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym  może też być używana, żeby przyspieszyć gojenie się ran, stanów zapalnych, oparzeń czy odmrożeń. Cebula zarówno zahamuje rozwój bakterii, jak i będzie stymulować procesy gojenia. Możesz też używać ją na skórę, żeby złagodzić ból po ukąszeniach owadów.

Obfitość witamin i minerałów w cebuli sprawia, że znalazła zastosowanie również w łagodzeniu objawów kaca (najlepiej w formie zupy cebulowej – dodatkowo nawodni organizm).

Właściwości zdrowotne cebuli

Pamiętaj jednak, że witamina C zawarta w cebuli jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego jej obróbka termiczna − czy to poprzez smażenie, czy gotowanie − spowoduje, że jej właściwości prozdrowotne zmaleją. Najwięcej cennych składników odżywczych dostarczysz wraz z cebulą jedzoną na surowo.

Dla kogo warzywo to nie będzie wskazane w dużych ilościach? Pamiętaj, że jest dość ciężkostrawne. Dlatego unikaj cebuli, jeżeli masz problemy żołądkowe, zapalenie jelit, choroby nerek czy wątroby. Duża ilość cebuli w diecie może też prowadzić do zgagi, jeżeli cierpisz na nadkwasotę.

Więcej artykułów na ten temat

Irmina Turek