![mięta na przeziębienie](/_i/957285469.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-4.jpg&format=webp)
Mięta - właściwości lecznicze i zastosowanie. Na co pomaga mięta pieprzowa?
![Mięta - właściwości lecznicze i zastosowanie. Na co pomaga mięta pieprzowa?](/_i/1609779630.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Famasty%2Fblog%2Fmagefan_blog%2Fn-mieta.jpg&format=webp)
Spis treści
- Mięta pieprzowa – roślina lecznicza, magiczna i rytualna
- Skład mięty pieprzowej
- Mięta – właściwości lecznicze i działanie
- Mięta pieprzowa – formy naturalnych leków
- Mięta jako przyprawa – wykorzystanie w kuchni
- Mięta – zastosowanie w kosmetyce
- Mięta – jak suszyć?
- Mięta pieprzowa w ciąży
- Mięta – przeciwwskazania
- Mięta – podsumowanie
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to jedna z najpowszechniejszych roślin leczniczych. Bardzo często używa się jej wyłącznie do zwalczania dolegliwości pokarmowych. W praktyce mięta pomaga na ból brzucha, biegunkę, stres, a nawet wspomaga odchudzanie. Jest również cenioną rośliną jadalną i kosmetyczną. Jak z niej korzystać?
Mięta pieprzowa – roślina lecznicza, magiczna i rytualna
Mięta była znana już w czasach starożytnych jako przyprawa, wszechlek i roślina wykorzystywana w celach rytualnych. Wzmianki o niej odnaleziono w papirusie Ebersa, który pochodzi z XVI w. p.n.e. Stosowano ją przy balsamowaniu zwłok. Przez wiele wieków posypywano nią podłogi w kościołach, by przeprowadzić dezynfekcję. Takie działanie mięty rozpowszechniło się w kulturze katolickiej.
Gerard napisał 1597 roku: W pokojach i miejscach zabaw rozrzuca się miętę dla przyjemności i odpoczynku, kiedy odbywają się przyjęcia i bankiety.
Według wierzeń naszych przodków mięta odstraszała złe duchy i chroniła przed piorunami. We wschodnich rejonach Polski po uprzednim poświęceniu wieszano ją nad drzwiami lub w ganku, co miało zapewnić błogosławieństwo i chroniło przed nieszczęściami. Do dziś mięta zaliczana jest jako kluczowe dla człowieka preparaty ziołowe. Ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także w kuchni.
Podstawowe informacje o mięcie pieprzowej | |
Znana także jako: | mięta lekarska |
Zastosowanie i działanie: | zwalczanie dolegliwości układu trawiennego, poprawa apetytu, działanie wiatropędne, rozkurczowe, przeciwstresowe, kojące, przeciwbólowe |
Mięta pieprzowa a alergia: | tak, olejek miętowy może wywoływać alergie |
Ciąża i karmienie piersią: | po konsultacji z lekarzem, lepiej unikać |
Skład mięty pieprzowej
W celach leczniczych wykorzystuje się liście oraz ziele mięty (nadziemna część w początkowym okresie kwitnienia). Skład obu surowców jest zbliżony. To skarbnice związków aktywnie czynnych. Ponadto znaczenie w lecznictwie naturalnym ma olejek miętowy otrzymywany w wyniku destylacji ziela z parą wodną. Następnie poddaje się go rektyfikacji, co pozwala usunąć gorzki i nieprzyjemny zapach. Olejek, często stanowiący składnik kropli miętowych, wykazuje dużo silniejsze działanie w porównaniu z naparami, jednocześnie może powodować skutki uboczne.
Witaminy: | witamina C, witamina A |
Flawonoidy: | luteolina, rutyna, hesperydyna |
Fenolokwasy: | kwas galusowy |
Związki mineralne: | bor, cynk, magnez, mangan, miedź, sód, żelazo |
Olejki eteryczne: | mentol, estry mentolu, menton, octan mentylu, mentofuran, felandren |
Kwasy organiczne: | chlorogenowy |
Inne: | garbniki i gorycze |
Mięta – właściwości lecznicze i działanie
Mięta na trawienie czy ból brzucha to najpopularniejsze zastosowania tej rośliny, znane niemal w każdym domu. Wynikają z tradycji rodzinnych i wiedzy ludowej. W rzeczywistości mięta pieprzowa to jedno z najbardziej wszechstronnych ziół o znacznie szerszych właściwościach leczniczych. Wykazuje szereg pozytywnych działań zarówno przy wewnętrznym (doustnym), jak i zewnętrznym zastosowaniu.
Na co pomaga mięta?
- Jest skutecznym środkiem na niestrawność.
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyśpieszając i ułatwiając trawienie.
- Zapobiega mdłościom i poprawia apetyt.
- Działa wspomagająco w chorobie jelita wrażliwego.
- Zapobiega gromadzeniu się gazów i treści pokarmowej w jelitach (właściwości wiatropędne).
- Pomaga na biegunkę (jest to ściśle związane z poprzednim podpunktem).
- Działa rozkurczająco, rozluźnia mięśnie gładkie.
- Zwalcza ból jak leki przeciwbólowe.
- Odkaża drogi układu moczowego i ma właściwości moczopędne.
- Łagodzi stres, przynosi odprężenie, działa kojąco na nerwy, poprawia samopoczucie.
- Ma właściwości wykrztuśne, udrażnia nos i ułatwia oddychanie.
- Odświeża i chłodzi (zastosowanie zewnętrzne).
- Znajduje zastosowanie podczas leczenia zapalenia zatok (inhalacje).
- Hamuje rozwój bakterii (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis oraz Enterococcus faecalis).
![mięta na przeziębienie](/_i/957285469.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-4.jpg&format=webp)
Mięta pieprzowa – formy naturalnych leków
Do typowych form zastosowania mięty należy sporządzanie naparów ze świeżego lub suszonego surowca. 1-2 łyżki rozdrobnionych liści lub ziela należy zaparzyć wrzątkiem, a następnie odstawić do ostygnięcia (najlepiej pod przykryciem). Zaleca się pić nie więcej niż 1-2 szklanki dziennie, przy wystąpieniu różnych niekorzystnych dolegliwości lub po spożyciu ciężkostrawnych dań. Mięta do picia ma dodatkowe zalety: przyjemny odświeżający smak i działanie chłodzące.
Ponadto warto korzystać z olejku miętowego (np. Etja, naturalny olejek miętowy eteryczny), który znajduje zastosowanie w aromaterapii. Kilka kropel można dodać do kąpieli dla odprężenia.
Mięta jako przyprawa – wykorzystanie w kuchni
Mięta pieprzowa jako przyprawa ma wciąż niewielkie znaczenie w kuchni polskiej. Wykorzystuje się ją głównie jako farsz do pierogów i dodatek aromatyzujący do napojów. Woda z miętą (a czasem również z dodatkiem soku z cytryny) jest szczególnie ceniona w okresie upałów i podczas odchudzania.
![mięta na ból brzucha](/_i/1192323674.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-1.jpg&format=webp)
Na świecie mięta od tysięcy lat jest znaną rośliną jadalną. Już starożytni Rzymianie dodawali ją do win i sosów. Indianie przyprawiali miętą papki kukurydziane i suszone mięso. Obecnie mięta należy do podstawowych przypraw kuchni brytyjskiej i francuskiej. Liście mięty to jeden ze składników angielskiego sosu do jagnięciny. Poza tym można dodawać je do mięs, ryb, serów, ryb i jogurtów. Na Litwie mięta stanowi farsz do cepelin, tj. klusków przygotowanych z mąki i ziemniaków. W krajach arabskich z mięty przyrządza się z niej chłodzące napoje. W Maroko Mięta Dr.Max, herbata ziołowa jest uznawana za narodowy napój.
Najbardziej wartościowa jest świeża przyprawa. Suszona mięta ma mniej aromatu. Dobrym sposobem na zachowanie jej właściwości jest mrożenie, np. w formie kostek lodowych.
Mięta – zastosowanie w kosmetyce
Mięta pieprzowa to jedna z najbardziej znanych roślin kosmetycznych. To podstawowy składnik past do zębów. Ponadto wchodzi w skład kosmetyków do mycia ciała, szamponów (np. Ziaja, szampon intensywna świeżość z miętą lub Klorane szampon detoksykujący), płynów do płukania ust, balsamów do pielęgnacji ust.
Jako kosmetyk mięta odświeża oddech, chroni skórę przed starzeniem, ogranicza łupież i reguluje pracę gruczołów łojotokowych. Jest polecana przy problemach z nadmiernym przetłuszczaniem włosów oraz trądzikiem. Olejek miętowy ma silne działanie i może podrażniać skórę. Dlatego osoby z wrażliwą cerą powinny korzystać z kosmetyków ostrożnie. Warto wcześniej przeprowadzić test.
Ze względu na szeroki wybór produktów dostępnych w drogeriach lub aptekach, kosmetyki z miętą ,można po prostu kupić. Alternatywę stanowi dodawanie do ulubionych kremów czy szamponów odrobiny olejku miętowego. Olejek, podobnie jak napary, warto stosować także podczas kąpieli leczniczych.
![mięta na biegunkę](/_i/-396024228.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-3.jpg&format=webp)
Sprawdź też nasz przepis na domowy krem na rozstępy z olejkiem z mięty.
Mięta – jak suszyć?
Obróbka mięty i jej przygotowanie do przechowywania nie sprawiają większych problemów. Liście można zbierać przez większą część roku, natomiast ziele pozyskuje się w początkowym okresie kwitnienia. Należy usunąć zdrewniałe części. Ścięte rośliny umieszcza się w miejscu suchym, ciepłym, przewiewnym, osłoniętym od słońca. Dłuższa ekspozycja na promienie słoneczne obniża zawartość olejków eterycznych i odbarwia surowiec. Liście i ziele należy układać cienkimi warstwami. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35ºC. Po wysuszeniu surowiec powinno się rozdrobnić i umieścić w „oddychających” pojemnikach, np. papierowych torbach.
Mięta pieprzowa w ciąży
Mięta w ciąży jest dozwolona, ale trzeba korzystać z niej przy zachowaniu szczególnych środków ostrożności. W tym wyjątkowym okresie nie powinno się nadużywać ziół. Dlatego miętę zaleca się pić sporadycznie, np. przy zwiększonej nerwowości. Jednocześnie trzeba pamiętać, że może powodować zgagę i alergie. Warto więc poszukać bezpieczniejszych zamienników i preparatów uspokajających.
Z olejku miętowego powinny zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące.
Mięta – przeciwwskazania
Napary z mięty uchodzą za bezpieczne, chociaż nie powinno się stosować ich w nadmiarze. Długotrwałe spożywanie (przez wiele tygodni) może powodować nieprzyjemne skutki uboczne. To m.in. reakcje alergiczne, zgaga i uderzenia gorąca. Z ziół powinny zrezygnować osoby borykające się z takimi chorobami jak: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, wrzodziejące zapalenie jelita oraz uchyłkowatość jelit. Olejek miętowy przyjmowany doustnie w dużych ilościach może spowodować wymioty i bóle brzucha.
![mięta pieprzowa - właściwości i zastosowanie](/_i/-1749333925.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-2.jpg&format=webp)
Mięta – gdzie sadzić?
Miętę pieprzową z powodzeniem można posadzić w ogrodzie, a nawet na balkonie. Najlepiej wybierać miejsca jasne, ale lekko osłonięte. Wtedy liście i inne części będą bardziej aromatyczne, a uprawa łatwiejsza. Miętę można łączyć z bylinami i krzewami. Rośnie jako roślina okrywowa.
Mięta – kiedy zbierać?
Miętę z własnego ogródka zbiera się na bieżąco, w razie potrzeby. Zbiór na suszenie najlepiej wykonywać do początkowej fazy kwitnienia. Roślina najczęściej kwitnie od czerwca i właśnie na początku tego miesiąca często przeprowadza się zbiory.
Mięta – ile można pić?
Mięta to roślina o silnym działaniu, dlatego korzysta się z niej ostrożnie. Napary stosuje się doraźnie przy wystąpieniu niekorzystnych objawów. Zwykle wystarczy jedna szklanka dziennie (można ją pić na 2-3 razy). Napoje orzeźwiające z dodatkiem mięty można spożywać w większej ilości (zwykle dodaje się do nich mniej surowca niż w naparach).
![herbata miętowa na dolegliwości trawienne](/_i/-1984372130.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.pl%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fblog_21%2F01%2Fmieta-5.jpg&format=webp)
Od kiedy mięta dla dziecka?
Z olejków miętowych mogą korzystać dzieci dopiero od 8 roku życia. Naparów nie powinno się podawać dzieciom poniżej 4 roku życia. Stosowanie mięty u wybranych grup - dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące - zaleca się skonsultować z lekarzem.
Mięta na odchudzanie – warto z niej korzystać?
Mięta na odchudzanie to tylko środek pomocniczy. Przyczynia się do tego pośrednio, ułatwiając trawienie i przyśpieszając usuwanie toksycznych produktów przemiany materii. W praktyce jednak można znaleźć inne, lepsze suplementy na odchudzanie, które nadają się do bezpiecznego stosowania przez długi czas.
Czy mięta jest moczopędna?
Tak, wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające.
Mięta – podsumowanie
Mięta pieprzowa to dobroczynna roślina, która daje wiele korzyści dla zdrowia, a ponadto jest smacznym dodatkiem w kuchni. Klucz do zdrowia stanowi jej rozsądne stosowanie.
Źródła:
- Chrapek A.; Dzida K.; Skład chemiczny, warunki uprawy i właściwości lecznicze mięty pieprzowej (Mentha × piperita). 2020; Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania inżynierii produkcji, tom1, WUP, str.: 16-22.
- Kiełyka-Dadasiewicz A.; Tarasevičienė Ž.; Kubat-Sikorska A.; Stryjecka M.; Mięta jako składnik żywności tradycyjnej w Polsce i na świecie; Biopotraviny, tradicne a regionalne potraviny na Slovensku a v zahranici, 2016, Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie, str: 109-118.
- Senderski; Prawie wszystko o ziołach; Podkowa Leśna 2007; Wydawca M. E. Senderski.
- B-E van Wyk, M. Wink; Rośliny lecznicze świata; Wrocław 2004; MedPharm Polska.
- Ł. Łuczaj; Dzika kuchnia; Warszawa 2013, Nasza Księgarnia.
Najnowsze artykuły
Przeczytaj także
Więcej artykułów na ten temat
Miłorząb japoński - właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce
· 5 minut czytaniaMiłorząb japoński to roślina od lat znana ze swoich dobroczynnych właściwości. Działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdź!Młody jęczmień – zastosowanie, działanie, właściwości
· 8 minut czytaniaPopularny jako składnik soków, zaliczany do grona superfoods bogatych w składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty – poznaj właściwości zdrowotne młodego jęczmienia!Olejek eukaliptusowy – zastosowanie, działanie, właściwości
· 8 minut czytaniaOlejek eukaliptusowy posiada nie tylko przyjemny zapach, ale również szereg właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak wykorzystać go do przygotowania inhalacji łagodzących objawy przeziębienia!