Róża w kosmetyce − tajemnica piękna i długowieczności skóry dojrzałej

21. 3. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Róża w kosmetyce − tajemnica piękna i długowieczności skóry dojrzałej

O pielęgnacyjnych i leczniczych właściwościach róży przekonali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Napary, oleje i owoce róży stosowali jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości − zwłaszcza skórnych. Do dziś róża jest składnikiem wielu kosmetyków do cery naczynkowej, a także przeciwstarzeniowych. Dlaczego? Odkryj tajemnicze właściwości, jakie posiada róża stulistna i róża damasceńska.

Róża w kosmetyce

Czy wiesz, że róże występują głównie na półkuli północnej? Pochodzą prawdopodobnie z rejonu Azji, dlatego odgrywały szczególną rolę w pielęgnacji skóry w starożytnych Chinach. Dziś róża to tak naprawdę ponad 200 różnych odmian tego kwiatu. W Europie pojawiła się dopiero w XIII wieku, kiedy Krzyżowcy wracali z Ziemi Świętej.

Róża w kosmetyce

W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się jednak różę damasceńską, różę karbowaną oraz różę stulistną. W medycynie i ziołolecznictwie na znaczeniu zyskała także dzika róża, a właściwie jej owoce.

Jedną z najważniejszych właściwości róży jest działanie silnie antyoksydacyjnie. Produkty, które wytwarza się z róży, np. olejki czy hydrolaty, zwalczają więc wolne rodniki. Dlatego często możesz znaleźć ją w preparatach do skóry dojrzałej.

Czy wiesz, że owoce róży, w szczególności dzikiej, mają większą zawartość witaminy C niż owoce cytrusowe czy jagodowe (np. czarna porzeczka)? A to właśnie witamina C uznawana jest za świetny przeciwutleniacz. Ta właściwość sprawia też, że róża i herbaty z róży mogą z powodzeniem byś stosowane jako suplement wzmacniający odporność.

Róża łagodzi także podrażnienia skóry, a nawet niewielkie skaleczenia. A to dlatego, że ma też działanie antybakteryjne.

Płatki róż mają w sobie flawonoidy, witaminę C, o czym już wspominałam, a także taniny oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Flawonoidy z róży działają na każdą warstwę skóry. W naskórku, ich głównym zadaniem jest ochrona lipidów przed oksydacją (a więc zwalczanie wolnych rodników). W głębszych warstwach skóry antyoksydacyjne działanie flawonoidów zapobiega szkodliwemu działaniu promieniowania UV. Natomiast w skórze właściwej flawonoidy wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń włosowatych. Dlatego właśnie róża często wykorzystywana jest do ochrony i pielęgnacji skóry naczynkowej. Flawonoidy mają też działanie tonizujące.

Róża wykorzystywana w kosmetyce

Z kolei taniny (czyli substancje z kategorii garbników) mają działanie ściągające. Dlatego też wykorzystuje się ją do kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

Ekstrakty i olejki z róży zmiękczają i wygładzają włosy. Dlatego też często dodaje się je do szamponów, odżywek czy płukanek. Olejek z róży damasceńskiej znaleźć możesz w ajurwedyjskim szamponie imbir i trawa cytrynowa marki Orientana.

Róża damasceńska − właściwości

Mówi się, że królową wszystkich kwiatów jest właśnie różna damasceńska. Zapach tej odmiany róży jest niezwykle słodki i przyjemny. Olejek eteryczny z róży damasceńskiej ma nie tylko wspaniałe właściwości kosmetyczne i lecznicze, ale także niesamowicie pachnie.

Właściwości róży damasceńskiej

Czy wiesz, że 1 litr olejku z róży damasceńskiej produkuje się aż z 5 ton płatków tego kwiatu?! Olejek z róży damasceńskiej wykorzystuje się m.in. w leczeniu trądziku i innych zmian skórnych. Badania wykazują, że olejek różany posiada działanie antybakteryjne. Co ciekawe, hydrolat z tego kwiatu nie wykazuje takich właściwości.

Róża damasceńska może także pomagać skórze szarej i zmęczonej. Ma działanie rozjaśniające. Dlatego też wykorzystywana jest m.in. w delikatnie złuszczającym, żelowym peelingu do twarzy z płatkami róży od Nuxe.

Na co jeszcze pomaga róża damasceńska? Kosmetyki do cery naczynkowej bardzo często zawierają w sobie ten składnik. A to dlatego, że wzmacnia ona naczynka krwionośne dzięki zawartości witaminy C oraz flawonoidów. Róża ta poprawia także koloryt skóry i zmniejsza zaczerwienienia.

Róża damasceńska w kosmetyce

Ma ona także właściwości ściągające, dzięki czemu często stosowana jest w kremach, maskach i serum do skóry dojrzałej. Nie do przecenienia są także jej właściwości antyoksydacyjne. W badaniach Saxeny wykazano, że olejek z róży damasceńskiej zmniejsza stres oksydacyjny. Co więcej, róża nie tylko jest antyoksydantem. Jest ona królową antyoksydantów wśród kwiatów!

Co ciekawe, różna damasceńska, choć jest polecana do skóry trądzikowej, nie ma właściwości wysuszających. Wprost przeciwnie − niektóre jej produkty wspaniale nawilżają i odżywiają skórę.

Do tonizacji skóry i przywrócenia jej właściwego pH wykorzystuje się często wody różane lub hydrolaty.

Sprawdź moje przepisy na płatki do demakijażu z wodą różaną: Zrób sama płatki do demakijażu! Z olejem kokosowym i nie tylko.

Róża damasceńska ma także właściwości lecznicze. Badania przeprowadzone przez Awale i współpracowników wskazują, że pewna forma ekstraktu z róży damasceńskiej (ekstrakt chloroformowy) ma dobre działanie przy leczeniu demencji starczej. Substancja ta wpływa bowiem pozytywnie na neuryty.

Róża stulistna − właściwości

Róża stulistna jest odmianą róży, która swoje korzenie ma we Francji. Jest tak naprawdę mieszanką kilku gatunków róż. To, co jest w niej najbardziej charakterystyczne to to, że jej płatki są jadalne. To z niej robi się pyszne konfitury i soki. Płatki róży stulistnej sa dużo bardziej delikatne niż płatki róży damasceńskiej.

Właściwości róży stulistnej

Podobnie jak róża damasceńska, płatki róży stulistnej mają działanie antyoksydacyjne − zawierają w sobie antocyjany i polifenole.

Róża stulistna także uszczelnia naczynka krwionośne. Ma także właściwości zmiękczające naskórek.

Olejek eteryczny z róży stulistnej ma swoje zastosowanie w aromaterapii. Jego wspaniały aromat ma działanie relaksujące i antydepresyjne.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska