Blog o składnikach kosmetyków
(131)
Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
Czym jest PEG w kosmetykach?
PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?
Silikony to związki, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a receptury na ich bazie wykazują szereg pozytywnych właściwości. Jakich? Koniecznie przeczytaj.
Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?
Trawa cytrynowa to roślina znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jednak walory smakowe i zapachowe to nie jedyne atuty rośliny. Poznaj właściwości zdrowotne i kosmetyczne trawy cytrynowej.
Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?
Czym są konserwanty w kosmetykach i po co się je stosuje? Jakimi właściwościami się cechują? Podpowiadamy!
Olej babassu – co to jest, skąd pochodzi i jakie ma właściwości oraz zastosowanie w kosmetyce?
Olej babassu w ojczyźnie pochodzenia, czyli w Brazylii, jest produktem wykorzystywanym nie tylko do pielęgnacji urody, ale także w domowej apteczce. Jak właściwie korzystać z jego właściwości?
Kamfora w kosmetyce - pielęgnacja skóry trądzikowej i nie tylko!
Czy kamfora znajduje zastosowanie w kosmetyce? Oczywiście! Poznaj jej właściwości i na co wpływa.
Kawior w kosmetyce - luksusowa pielęgnacja skóry
Jakie zastosowanie ma kawior w kosmetyce? Sprawdź koniecznie, dlaczego warto go szukać w kosmetykach!



