Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

26. 10. 2022 · Iwona Bąkowska · 7 minut czytania
  • substancje naturalne i syntetyczne
  • przebarwienia

Arbutyna to substancja depigmentacyjna pochodzenia naturalnego. Dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie w przemyśle dermokosmetyków, przeznaczonych do niwelowania przebarwień na skórze. Wspomaga walkę z przebarwieniami hormonalnymi, pozapalnymi i posłonecznymi. Redukuje plamy starcze. W jakich produktach znajdziesz arbutynę i czym dokładnie jest?Wyjaśniamy!

Alpha arbutin – co to jest?

Arbutyna jest substancją naturalną, której źródłem są między innymi mącznica lekarska, borówka brusznica, liście gruszy pospolitej, a także owoce żurawiny czy bergenia. Pod względem chemicznym to glukozyd hydrochinonu, występujący w postaci beta (beta-glukozyd) i alfa (alfa-glukozyd). Postać alfa, w składzie INCI występująca pod nazwą alpha-arbutin, charakteryzuje się większą stabilnością w kwaśnym pH oraz większą skutecznością działania, niż jej beta odpowiednik o nazwie INCI: arbutin. W produktach kosmetycznych można znaleźć zarówno czystą arbutynę, jak i wyciągi z roślin, które ją zawierają, głównie z mącznicy lekarskiej. 

Produktem rozkładu arbutyny jest hydrochinon, w efekcie czego nazywa się ją naturalnym hydrochinonem. Z uwagi na ograniczenia wprowadzone dla hydrochinonu na terenie Unii Europejskiej to właśnie arbutyna stała się dla niego bezpieczną alternatywą. Ciekawostką jest, że potencjalnie rakotwórcze właściwości przypisano substancji wyłącznie w UE, podczas gdy w Azji czy Stanach Zjednoczonych hydrochinon jest powszechnie stosowanym i szalenie popularnym składnikiem formuł preparatów pielęgnacyjnych.

Dlaczego zakazano stosowania hydrochinonu? Udowodniono, że jego aktywne działanie może powodować uszkodzenia wskutek zdolności przenikania do komórek melaniny – pigmentu znajdującego się w ludzkiej skórze, naskórku, tęczówce oraz włosach. Choć arbutyna, w istocie, rozpada się na cząsteczki hydrochinonu, to jej działanie jest wyłącznie powierzchniowe. Skutecznie hamuje produkcję barwnika, jednak nie odbija się na kondycji jego komórek. Ponadto, w przeciwieństwie do hydrochinonu, jest w pełni naturalna.

Arbutyna co to jest

Arbutyna – właściwości

Skoro już wiesz, co to jest arbutyna, czas zająć się bardziej przyjemną częścią, a mianowicie jej właściwościami. A te są niezwykle ciekawe. Podstawowa właściwość arbutyny, na szeroką skalę wykorzystywaną w przemyśle kosmetycznym, polega na wybielaniu i rozjaśnianiu skóry. Kremy do twarzy zawierające w składzie arbutynę wykazują działanie depigmentacyjne, rozjaśniające przebarwienia, a także rozświetlające. Preparaty z arbutyną pomocne są w redukcji przebarwień różnego pochodzenia, nawet piegów. Te, choć w niewielkiej ilości mogą dodawać uroku, stanowią często powód frustracji i kompleksów. Zobacz, skąd się biorą piegi.

Czym są przebarwienia? Przebarwienia to nic innego jak skutek nagromadzenia w jednym miejscu melanocytów, odpowiadających za produkcję melaniny, czyli barwnika występującego w organizmie. Bardzo często powstają jako konsekwencja naszych zaniedbań, a wśród nich prym wiedzie brak ochrony przeciwsłonecznej. Innym czynnikiem powodującym powstawanie przebarwień jest np. używanie ulubionych perfum na odsłonięte części ciała podczas słonecznego dnia, stosowanie kosmetyków zawierających substancje fotouczulające oraz przyjmowanie niektórych leków, między innymi tabletek hormonalnych. Arbutyna radzi sobie z przebarwieniami:

  • Hormonalnymi, 
  • Pozapalnymi (np. po przebytym trądziku), 
  • Alergicznymi,
  • Powstałymi wskutek zbyt częstego opalania,
  • Może być również użyta do rozjaśniania tzw. plam starczych pojawiających się u seniorów. 

Opisane wyżej działanie rozjaśniające i wybielające to nie jedyne właściwości arbutyny. Oprócz tego działa:

  • Przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przez co uzupełnia składy preparatów przeznaczonych do cer problematycznych i trądzikowych,
  • Ochronnie i regeneracyjnie. Substancja ta jest naturalnym filtrem zabezpieczającym przed szkodliwym dla skóry promieniowaniem UV. Ochrona nie jest na bardzo wysokim poziomie, jednak doskonale sprawdza się w preparatach pielęgnacyjnych. Mogą ją zawierać np. kremy regenerujące do twarzy.
Arbutyna właściwości

Arbutyna – zastosowanie 

Arbutyna to cenna substancja, która znalazła zastosowanie przede wszystkim w branży dermokosmetyków. Preparaty, w których składzie się znajduje, wykorzystywane są głównie w niwelowaniu zmian pigmentacyjnych, występujących na twarzy, ale nie tylko. Kosmetyki z arbutyną znajdą również zastosowanie w redukcji przebarwień znajdujących się na szyi, dekolcie, ramionach oraz na grzbietach dłoni

Produkty, w których można znaleźć arbutynę to np.:

  • Kremy i sera do twarzy,
  • Balsamy do ciała,
  • Preparaty na przebarwienia do stosowania punktowego,
  • Specjalistyczne produkty rozjaśniające,
  • Preparaty do cery tłustej, poszarzałej lub trądzikowej.

Preparaty z arbutyną pomagają rozjaśnić przebarwienia już istniejące, a dodatkowo zapobiegają pojawianiu się na skórze plam różnego pochodzenia, przez co skutecznie rozświetlają obszary, na których nie występują nieestetyczne zmiany. Wyrównują koloryt cery, zmniejszają stany zapalne oraz poprawiają kondycję cery tłustej. Często sięgają po nie osoby, których problemem jest poszarzała, ziemista i pozbawiona blasku skóra, z widocznymi oznakami upływu czasu. 

Ponieważ arbutyna to substancja naturalna, pozyskiwana z roślin, może być uzupełnieniem codziennej pielęgnacji dla wegan. Pamiętaj jednak, że natura ma także „drugą” twarz, a mianowicie delikatniejsze działanie niż substancje syntetyczne. Kuracja preparatami z arbutyną powinna trwać co najmniej kilka tygodni. Dopiero po takim czasie efekty będą zauważalne gołym okiem. 

Aby przyspieszyć działanie arbutyny i wspomóc ją w walce o świetlistą skórę, zaleca się uzupełnienie pielęgnacji o preparaty złuszczające. Można aplikować je w domowym zaciszu lub zdecydować się na serię zabiegów w gabinecie kosmetycznym z użyciem peelingów chemicznych, np. kwasu migdałowego. Dzięki zmasowanym działaniom znacznie szybciej doczekasz się spektakularnych efektów. Pamiętaj jednak, że podczas stosowania kwasów niezbędna jest dodatkowa ochrona przeciwsłoneczna. Nie chcesz przecież zwalczać przebarwień, prowokując powstawanie nowych, prawda?

Arbutyna zastosowanie

Arbutyna w kosmetyce

Arbutyna, jako składnik preparatów pielęgnacyjnych, cieszy się dużym zainteresowaniem. Zalecana jest przede wszystkim do redukcji zmian pigmentacyjnych, dlatego jedną z grup kosmetyków, w której wykorzystywana jest najczęściej, są najlepsze kremy na przebarwienia twarzy. Jej stężenie w kosmetykach oscyluje w granicach 2%. Co więcej, aby produkt był skuteczny, producenci muszą przestrzegać odpowiedniego pH preparatu. Ponieważ arbutyna to związek nierozpuszczalny w tłuszczach, a więc nie pokona bariery hydrolipidowej skóry, jej skuteczność w kosmetyce wspiera się poprzez łączenie jej z innymi składnikami o podobnym działaniu.

Krem na przebarwienia, oprócz arbutyny, może również zawierać:

  • Witaminę C – ujędrnia skórę, chroni przed wolnymi rodnikami, dodaje blasku i rozjaśnia przebarwienia,
  • Aloes – działa łagodząco, przeciwzapalnie, przeciwświądowo, redukuje zmiany trądzikowe,
  • Niacynamid – pochodna witaminy B. W preparatach kosmetycznych wykazuje właściwości łagodzące, nawilżające, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Opóźnia proces starzenia, rozjaśnia przebarwienia, przeciwdziała różnorodnym problemom skórnym,
  • Kwasy hydroksylowe (hydrokwasy) – substancje o działaniu złuszczającym, przeciwstarzeniowym, spłycającym zmarszczki. Odblokowują pory, wspierają odnowę komórkową, umożliwiają składnikom dogłębne wniknięcie w skórę.

Wybór kosmetyków z arbutyną jest bardzo duży. Zanim jednak zdecydujesz się na konkretny produkt, zapoznaj się z jego składem, dzięki czemu zyskasz pewność, że dany produkt rzeczywiście jest wart uwagi. Wśród preparatów dostępnych na rynku znajdziesz zarówno tradycyjne kremy, jak i bardziej skoncentrowane sera, wyróżniające się intensywniejszym działaniem. 

  • Ciekawą propozycją jest między innymi wybielający krem na noc Equalan Novaclear Whiten Whitening Night Cream, który oprócz alfa arbutyny zawiera również kwas azelainowy, tetrapeptyd oraz stabilną formę retinolu. Krem świetnie rozjaśnia przebarwienia, działa przeciwzmarszczkowo i przeciwzapalnie. Znakomicie radzi sobie redukcją trądziku, piegów i wyrównywaniem kolorytu skóry.
  • Jakie sera polecam do pielęgnacji twarzy dotkniętej problemem przebarwień? Jednym z nich jest serum na przebarwienia Sylveco Feedskin Color Defect w formie lekkiej emulsji, do stosowania 2-3 razy w tygodniu na noc. Serum zawiera alfa arbutynę, witaminę C, betulinę oraz DPG – sól dwupotasową kwasu glicyryzynowego o właściwościach silnie nawilżających i zmniejszających zaczerwienienie skóry. Serum redukuje przebarwienia hormonalne, potrądzikowe, pozapalne i posłoneczne, a przy tym zwiększa elastyczność i poprawia koloryt cery.
  • Kolejnym wartym uwagi produktem jest serum wybielające Equalan Novaclear Whiten Whitening Advance Serum z aktywną alfa arbutyną, witaminą C, kwasem azelainowym, o działaniu wielokierunkowym. Pomimo że charakteryzuje się delikatną formułą, działa bardzo skutecznie. Eliminuje plamy, przebarwienia i piegi, poprawia kondycję skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Nie zawiera barwników ani substancji zapachowych.

Jeśli szukasz sprawdzonego kosmetyku, który pomoże Ci w walce ze zmianami pigmentacyjnymi, koniecznie zerknij na nasze zestawienie najlepsze serum na przebarwienia, w którym opisujemy 4 produkty na przebarwienia po lecie.

Podsumowanie

Przebarwienia to nieestetyczne zmiany na skórze, które mogą wystąpić niezależnie od wieku. Aby je niwelować, warto wprowadzić do swojej pielęgnacji preparaty z arbutyną – naturalną substancją depigmentacyjną o udowodnionym działaniu rozjaśniającym, wybielającym i rozświetlającym skórę. Nie zaleca się stosowania kosmetyków z arbutyną kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Ze względu na mogącą wystąpić w tym czasie nadwrażliwość skóry, najlepiej poczekać z jej wprowadzeniem aż do czasu unormowania się gospodarki hormonalnej.

Źródła:

  1. M. Morąg, G. Nowak, A. Michalak, Liście Serratula quinquefolia M.B. nowym źródłem arbutynyhttps://www.czytelniamedyczna.pl/4333,liscie-serratula-quinquefolia-mb-nowym-zrodlem-arbutyny.html [dostęp 13.10.2022]
  2. Y.C. Boo, Arbutin as a Skin Depigmenting Agent with Antimelanogenic and Antioxidant Properties, https://www.mdpi.com/2076-3921/10/7/1129/htm [dostęp 13.10.2022]
  3. E. Kilian-Pięta, M. Hoppe, Wpływ melanogenezy na powstawanie przebarwień, http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/08/ke2019.4-2.pdf [dostęp 13.10.2022]

Więcej artykułów na ten temat