Ogranicz więc rośliny strączkowe. Nie trzeba wykluczać ich na stałe z diety, bo co jakiś czas (np. w sezonie) możesz spróbować fasolki szparagowej. Bezwzględnie z diety wyklucz przetworzone mięsa, ryby, podroby (np. wątróbka, żołądek, serce), konserwy mięsne oraz rybne, owoce morza, wywary, czy galarety mięsne.
A co warto jeść, jeśli masz dnę moczanową?
Mięso jedz od czasu do czasu i wybieraj te chude, o małej zawartości tłuszczu, takie jak:
- kurczak,
- indyk,
- schab wieprzowy,
- polędwica wieprzowa
Podstawą każdej zdrowej diety jest też odpowiednie spożycie warzyw i owoców. W przypadku warzyw – dziennie przynajmniej 500 g, a owoców – do 300 g w ciągu dnia. Bardzo ważne jest, by uzupełniać dietę w te produkty, ponieważ powstają z nich małe ilości kwasu moczowego w organizmie. Dodatkowo są one dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
Staraj się często sięgać po tabletki z witaminą C, która uznana jest za czynnik zmniejszający stężenie kwasu moczowego. Do produktów bogatych w witaminę C zalicza się między innymi:
- paprykę czerwoną,
- warzywa kapustne,
- jarmuż,
- żurawinę,
- natkę pietruszki,
- czarną porzeczkę
- i jabłka.

Niską zawartością puryn charakteryzują się też:
- produkty mleczne,
- orzechy,
- produkty zbożowe
- i jaja.
Ciekawostka |
Produkty mleczne są szczególną grupą produktów ważnych w diecie osób chorych na dnę. Zawarte w nich kazeina oraz laktoalbumina zwiększają wydalanie z organizmu kwasu moczowego z moczem, tym samym obniżając tego stężenie. |
Do jadłospisu włącz więc: chude mleko (1,5 – 2%), jogurty naturalne i chude twarogi.
Pełnoziarniste produkty zbożowe charakteryzują się większą zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych niż ich przetworzone odpowiedniki.
Cennym dodatkiem do diety są też zatem: pełnoziarniste mąki, chleby razowe, makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, czy ryż.
Z czego zrezygnować całkowicie? Co jeszcze możesz zrobić?
Unikaj alkoholu, bo oprócz wielu innych niekorzystnych czynników, nie pozostaje też obojętny dla osób cierpiących na dnę moczanową. Jego spożycie obniża wydalanie kwasu moczowego. Szczególnie nie zaleca się spożywania piwa, ponieważ ma ono o wiele bardziej niekorzystny wpływ niż inne trunki. Wynika to z zawartej w piwie wysokiej zawartości związków purynowych. Alkohol znacznie też zwiększa ryzyko wystąpienia dny.
Cukier oraz słodycze to produkty bogate w cukry proste (fruktozę, glukozę). Ich nadmierne spożycie przyczynia się do wzrostu stężenia kwasu moczowego. Z jadłospisu wyklucz więc słodkie, przetworzone przekąski, napoje słodzone, gazowane, energetyzujące, czekoladę oraz inne słodycze.
Negatywny wpływ na stężenie kwasu moczowego ma też źle dobrany i nadmierny wysiłek fizyczny. Skonsultuj więc ilość oraz rodzaj sportu z lekarzem lub fizjoterapeutą, którzy pomogą Ci dobrać odpowiednią aktywność fizyczną.
Pacjenci z otyłością lub nadwagą powinni zredukować masę ciała, ale rozsądnie! Aby zdrowo chudnąć, nie stosuj restrykcyjnych diet niskokalorycznych. Zwłaszcza w przypadku dny moczanowej. Głodówki, duży deficyt energetyczny znacznie nasila urykemię. Może to być bardzo niebezpieczne dla chorych. Przed rozpoczęciem diety, najlepiej skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem, aby dobrać zbilansowaną dietę odchudzającą.