Dieta przy boreliozie. Przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką

Inwazja kleszczy przybrała na sile, a liczba zakażonych boreliozą z roku na rok stale rośnie. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta przy boreliozie i sprawdź przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką i kaszą jaglaną.
Spis treści:
Co to jest borelioza?
Borelioza, nazywana również chorobą z Lyme lub krętkowicą kleszczową, to choroba zakaźna wywoływana przez krętki z rodzaju Borrelia. Przenoszona jest na człowieka przez kleszcze. Objawy boreliozy mogą dotyczyć wielu układów i narządów. Początkowo charakteryzuje się ona zajęciem skóry (rumień wędrujący), a następnie stawów, układu nerwowego i serca. Istotny jest fakt, że odpowiednio wczesne rozpoznanie i właściwie prowadzona antybiotykoterapia pozwalają na poprawę kliniczną i zapobiegają dalszemu postępowi choroby. Dowiedz się więcej na temat boreliozy z artykułu: Borelioza − objawy, diagnostyka i leczenie.
W trakcie leczenia boreliozy i po zakończeniu przyjmowania antybiotyków niezwykle ważne jest odpowiednie żywienie. Stosowanie właściwej diety może zarówno wspomóc terapię, jak i zapobiec jej powikłaniom.
Dieta przy boreliozie − przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką i kaszą jaglaną
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
- 200 g łososia
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 limonki
- Pęczek koperku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbka czosnku
- Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma, sól
Przygotowanie
1. Filet z łososia przekrój na pół. Skrop sokiem z limonki. Przypraw pieprzem ziołowym, pieprzem cytrynowym i solą. Na wierzch połóż plastry limonki i 2/3 pęczka koperku.
2.Utnij 2 większe kawałki papieru do pieczenia, zgnieć w kule i zamocz w wodzie. Nadmiar wody odciśnij. Papier do pieczenia będzie teraz elastyczny i miękki.
3. Łososia połóż na papierze i zawiń u góry tak, aby powstała sakiewka. Włóż do naczynia żaroodpornego lub formy, wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 20 min.
4. W międzyczasie umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. Włóż do garnka i zalej wodą. Jak woda zacznie się gotować dodaj odrobinę soli. Gotuj do miękkości.
5. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie gorącą wodą, przełóż do garnka i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj.
6.Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętą przez praskę 1/2 ząbka czosnku i 1 łyżką posiekanego koperku. Przypraw pieprzem ziołowym.
7.Łososia, kaszę jaglaną, fasolkę szparagową wyłóż na talerz i polej sosem jogurtowym.
Smacznego!
Co jeść przy boreliozie?
Dietoterapia boreliozy powinna być przede wszystkim dobrana indywidualnie i dostosowana do okresu leczenia, jak i przyjmowanych leków. Niektóre z nich mogą bowiem wchodzić w interakcje z żywnością.
Przewlekła antybiotykoterapia wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju grzybicy. Dlatego też, chorzy na boreliozę powinni unikać produktów, które ten proces wspomagają.
Z diety lepiej wykluczyć żywność o dużej zawartości cukru, m.in.: słodycze, słodkie
i suszone owoce, soki owocowe i miód. Powinno się także unikać spożywania produktów zawierających drożdże, np. ciast, piwa i wina. Staraj się wyeliminować również produkty z białej mąki, a w ich miejsce wprowadzić produkty z mąk z pełnego przemiału. Co więcej, unikaj żywności zawierającej grzyby, czyli serów pleśniowych.
Przepisy na dania przy boreliozie warto wzbogacać ziołami i przyprawami o właściwościach przeciwgrzybicznych, tj. szałwią, kurkumą, czy kminkiem.
Długotrwała antybiotykoterapia skutkować może również zaburzeniem mikroflory przewodu pokarmowego, co osłabia odporność organizmu. Wskazane jest zatem włączenie do diety jogurtów naturalnych i kiszonek, które zawierają cenne bakterie probiotyczne.
W trakcie zwalczania krętków boreliozy dochodzi do uwalniania neurotoksyn, które prowadzą do stanów zapalnych w organizmie. W diecie nie może więc zabraknąć żywności bogatej w składniki o działaniu przeciwzapalnym, czyli ryb (np. łosoś, makrela, sardynka, pstrąg tęczowy), olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy), orzechów, nasion, a także warzyw i owoców (zwłaszcza jagodowych).
Zaproponowane przeze mnie danie idealnie wpisuje się w przykładowy jadłospis przy boreliozie. To posiłek obiadowy, który dostarcza wielu cennych składników wspomagających leczenie choroby.
Ilość | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
Pieczony łosoś z zieloną fasolką i kaszą jaglaną | 1 talerz | 480 | 30,4 | 19,5 | 46,4 | 4,9 |
Łosoś | 100 g | 220 | 19 | 16 | ||
Kasza jaglana | 50 g | 177 | 6 | 1,6 | 34 | 1,5 |
Zielona fasolka szparagowa | 100 g | 31 | 1,8 | 0,1 | 7,1 | 3,4 |
Jogurt naturalny | 90 g | 52 | 3,6 | 1,8 | 5,3 |
Więcej artykułów na ten temat
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
· 4 minuty czytaniaPrzedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!Dieta przy zaparciach − przepis na kisiel z siemienia lnianego
· 4 minuty czytaniaDieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?
· 4 minuty czytaniaDowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach żołądka. Sprawdź, czego musisz unikać, a co jest zalecane w codziennym menu? Przeczytaj więcej na ten temat!