Dieta przy boreliozie. Przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką

30. 6. 2020 · Ewa Antoniak · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
  • zdrowe przepisy
Dieta przy boreliozie. Przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką

Inwazja kleszczy przybrała na sile, a liczba zakażonych boreliozą z roku na rok stale rośnie. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta przy boreliozie i sprawdź przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką i kaszą jaglaną.

Co to jest borelioza?

Borelioza, nazywana również chorobą z Lyme lub krętkowicą kleszczową, to choroba zakaźna wywoływana przez krętki z rodzaju Borrelia. Przenoszona jest na człowieka przez kleszcze. Objawy boreliozy mogą dotyczyć wielu układów i narządów. Początkowo charakteryzuje się ona zajęciem skóry (rumień wędrujący), a następnie stawów, układu nerwowego i serca. Istotny jest fakt, że odpowiednio wczesne rozpoznanie i właściwie prowadzona antybiotykoterapia pozwalają na poprawę kliniczną i zapobiegają dalszemu postępowi choroby. Dowiedz się więcej na temat boreliozy z artykułu: Borelioza − objawy, diagnostyka i leczenie.

W trakcie leczenia boreliozy i po zakończeniu przyjmowania antybiotyków niezwykle ważne jest odpowiednie żywienie. Stosowanie właściwej diety może zarówno wspomóc terapię, jak i zapobiec jej powikłaniom.

Dieta przy boreliozie − przepis na pieczonego łososia z zieloną fasolką i kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 200 g łososia
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 limonki
  • Pęczek koperku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma, sól

Składniki na danie przy boreliozie

Przygotowanie

1. Filet z łososia przekrój na pół. Skrop sokiem z limonki. Przypraw pieprzem ziołowym, pieprzem cytrynowym i solą. Na wierzch połóż plastry limonki i 2/3 pęczka koperku.

2.Utnij 2 większe kawałki papieru do pieczenia, zgnieć w kule i zamocz w wodzie. Nadmiar wody odciśnij. Papier do pieczenia będzie teraz elastyczny i miękki.

Łosoś z limonką

3. Łososia połóż na papierze i zawiń u góry tak, aby powstała sakiewka. Włóż do naczynia żaroodpornego lub formy, wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 20 min.

4. W międzyczasie umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. Włóż do garnka i zalej wodą. Jak woda zacznie się gotować dodaj odrobinę soli. Gotuj do miękkości.

5. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie gorącą wodą, przełóż do garnka i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj.

6.Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętą przez praskę 1/2 ząbka czosnku i 1 łyżką posiekanego koperku. Przypraw pieprzem ziołowym.

7.Łososia, kaszę jaglaną, fasolkę szparagową wyłóż na talerz i polej sosem jogurtowym.

Smacznego!

Danie przy boreliozie

Co jeść przy boreliozie?

Dietoterapia boreliozy powinna być przede wszystkim dobrana indywidualnie i dostosowana do okresu leczenia, jak i przyjmowanych leków. Niektóre z nich mogą bowiem wchodzić w interakcje z żywnością.

Przewlekła antybiotykoterapia wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju grzybicy. Dlatego też, chorzy na boreliozę powinni unikać produktów, które ten proces wspomagają.
Z diety lepiej wykluczyć żywność o dużej zawartości cukru, m.in.: słodycze, słodkie
i suszone owoce, soki owocowe i miód. Powinno się także unikać spożywania produktów zawierających drożdże, np. ciast, piwa i wina. Staraj się wyeliminować również produkty z białej mąki, a w ich miejsce wprowadzić produkty z mąk z pełnego przemiału. Co więcej, unikaj żywności zawierającej grzyby, czyli serów pleśniowych.

Przepisy na dania przy boreliozie warto wzbogacać ziołami i przyprawami o właściwościach przeciwgrzybicznych, tj. szałwią, kurkumą, czy kminkiem.

Długotrwała antybiotykoterapia skutkować może również zaburzeniem mikroflory przewodu pokarmowego, co osłabia odporność organizmu. Wskazane jest zatem włączenie do diety jogurtów naturalnych i kiszonek, które zawierają cenne bakterie probiotyczne.

W trakcie zwalczania krętków boreliozy dochodzi do uwalniania neurotoksyn, które prowadzą do stanów zapalnych w organizmie. W diecie nie może więc zabraknąć żywności bogatej w składniki o działaniu przeciwzapalnym, czyli ryb (np. łosoś, makrela, sardynka, pstrąg tęczowy), olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy), orzechów, nasion, a także warzyw i owoców (zwłaszcza jagodowych).

Zaproponowane przeze mnie danie idealnie wpisuje się w przykładowy jadłospis przy boreliozie. To posiłek obiadowy, który dostarcza wielu cennych składników wspomagających leczenie choroby.

 IlośćEnergia (kcal)Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g)Błonnik (g) 
Pieczony łosoś z zieloną fasolką i kaszą jaglaną1 talerz48030,419,546,44,9
Łosoś 100 g2201916
Kasza jaglana50 g17761,6341,5
Zielona fasolka szparagowa100 g311,80,17,13,4
Jogurt naturalny90 g523,61,85,3

 

Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak