Dlaczego warto jeść kasze? Dla zdrowia, intelektu i urody!

20. 4. 2018 · Izabela Daniel · 5 minut czytania
Dlaczego warto jeść kasze? Dla zdrowia, intelektu i urody!

Produkty zbożowe, w szczególności pełnoziarniste, powinny stanowić podstawę Twojej diety. Wśród nich bardzo ważną rolę odgrywają kasze. Mamy ich całe mnóstwo. Każda z nich jest na swój sposób wyjątkowa, a łączy je wszystkie kilka wspólnych cech. Jakich? Zobacz, dlaczego warto jeść kasze, co dobrego robią dla Twojego zdrowia i która kasza jest najzdrowsza!

Kasza − dlaczego warto ją jeść?

Różne rodzaje kaszy

Produkty zbożowe (przede wszystkim pełnoziarniste) w piramidzie żywieniowej znajdują się zaraz nad owocami i warzywami, co oznacza, że powinny stanowić prawie podstawę Twojej codziennej diety. Na to szczególne miejsce zasłużyły, bo dostarczają Ci węglowodanów złożonych, błonnika, a także mnóstwo witamin i minerałów. Do tej grupy zaliczane są pieczywo, ryż, makarony, a także... KASZE! Kasze są jednym z ciekawszych produktów żywnościowych. Istnieje wiele rodzajów kaszy, a każda z nich ma inne wartości odżywcze.

Kasze możesz kupić w każdym sklepie osiedlowym, supermarkecie i w Internecie. W torebkach lub na wagę. Kasza jest produktem łatwo dostępnym, a do tego bajecznie łatwym w przygotowaniu: wystarczy, że wrzucisz ją do wody i poczekasz, aż się ugotuje. Co więcej, kasza jest też dość tania! Ma więc praktycznie same plusy.

Codziennie możesz jeść inną kaszę, dzięki czemu nie znudzi Ci się tak, jak przysłowiowy kurczak z ryżem. Możesz z niej przygotować śniadania, np. jaglankę, lub zjeść jako dodatek do obiadu z sosem lub bez. Fajne i łatwe w przygotowaniu są też kotleciki z kaszy, które mogą nawet idealnie zastąpić wołowego kotleta w burgerze.

Dlaczego warto jeść kaszę

Kasza − właściwości odżywcze

Kasza zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne temu, że jest z pełnego ziarna, które podczas produkcji nie jest oczyszczane z zewnętrznej warstwy, czyli łuski. Dzięki temu większość witamin i minerałów zawartych w zbożu znajdzie się również w kaszy.

Błonnik

Pełnoziarniste kasze posiadają w sobie dużo skrobi, a także błonnika pokarmowego. Dzięki takiemu połączeniu warto jeść je na obiad lub śniadanie. Błonnik sprawia, że glukoza, która powstała po strawieniu kaszy, będzie stopniowo i powoli uwalniała się do Twojego krwioobiegu. Jest to bardzo ważne jeżeli jesteś na diecie lub kiedy chorujesz na cukrzycę.

Właściwości odżywcze kaszy

Błonnik zawarty w kaszach wpłynie także pozytywnie na Twoją perystaltykę jelit, odżywi znajdujące się w nich dobre bakterie, sprawi, że będziesz czuć się syty, a także zmniejszy poziom cholesterolu LDL. Ponadto błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i nowotworom jelita grubego. Im mniej przetworzona kasza, tym więcej będzie miała błonnika pokarmowego. Dlatego drobne kasze (jaglana, manna, kuskus) będą miały go znacznie mniej. W tabeli poniżej znajdziesz porównanie zawartości błonnika na 100 g produktu (to ilość odpowiadająca zazwyczaj 1 torebce w opakowaniu).

KASZABŁONNIK (g/100 g)
Kasza jęczmienna perłowa6,2
kasza gryczana5,9
Kasza jęczmienna pęczak5,4
Kasza jaglana3,2
Kasza manna2,5


Więcej o błonniku pisała Jola w artykule: Jakie właściwości ma błonnik? Na odchudzanie najlepszy! 

Witaminy z grupy B

Kasze są bogate w witaminy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają witaminy z grupy napięcie oraz wspomagają sprawność intelektualną, a także usprawniają działanie większość układów w naszym organizmie (np. sercowego czy odpornościowego). Dobrze wpływają także na Twoją urodę: poprawiają stan skóry i paznokci. Kasza gryczana i jaglana są bardzo dobrym źródłem witaminy B1 (tiaminy), B6 (pirydoksyny) i B2 (ryboflawiny).

Żelazo

Żelazo pełni w organizmie wiele funkcji. Przede wszystkim wchodzi w skład hemoglobiny i wielu  enzymów. Jedzenie kasz może być bardzo korzystne, szczególnie gdy cierpisz na anemię, niedokrwistość z niedoboru żelaza. Prawdą jest, że żelazo, które ma pochodzenie roślinne (tzw. niehemowe) jest gorzej wchłaniane niż to, pochodzące z produktów zwierzęcych, ale na pewno warto dodać kasze do codziennej diety. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie kaszy z witaminą C (np. z papryki), która zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego. Najwięcej żelaza znajduje się w kaszy jaglanej i gryczanej.

Właściwości zdrowotne kaszy

Cynk

Cynk jest minerałem niezbędnym do syntezy białek, kwasów nukleinowych, ochrania organizm przed wolnymi rodnikami, wpływa na odporność, a także na prawidłową czynność gruczołów płciowych i wielu hormonów. Najwięcej cynku znajdziesz w nasionach roślin strączkowych, a zaraz po nich − w kaszach. Dużo cynku zawierają kasze pełnoziarniste, np. kasza gryczana. 

Magnez

Magnez to jeden z najbardziej popularnych minerałów znajdujących się w suplementach diety. W reklamach non-stop spotykamy magnez na skurcze, magnez na rozdrażnienie, na brak skupienia  i na wiele, wiele innych dolegliwości. W rzeczywistości spożycie magnezu na odpowiednim poziomie nie jest trudnym zadaniem. Magnez jest składnikiem wchodzącym w skład kości i zębów, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, kurczliwośći mięśni, a także aktywuje wiele enzymów. Największą dawkę magnezu możesz znaleźć w kaszy gryczanej i jaglanej.

Jaka kasza jest najzdrowsza?

Ciężko odpowiedzieć na pytanie, jak jest najlepsza kasza. W tym artykule zdecydowanie królowała kasza gryczana i to o niej najczęściej mówi się w kontekście najlepszej kaszy. Nie mniej jednak każda z nich ma w sobie coś szczególnego i warto urozmaicać dietę różnymi kaszami. Mam nadzieję, że od dziś w Twoim codziennym jadłospisie będą królowały kasze.

Izabela Daniel