Dieta w chorobach wątroby: przepis na sałatkę z razowym pieczywem

22. 5. 2020 · Izabela Daniel · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Dieta w chorobach wątroby: przepis na sałatkę z razowym pieczywem

Dieta przy chorej wątrobie odgrywa bardzo ważną rolę. Zobacz, jak jeść, żeby poprawić pracę wątroby i nie dopuścić do poważniejszych zmian w jej strukturze. Przykładowym daniem w diecie przy chorej wątrobie jest sałatka pełna warzyw, podana z pełnoziarnistym chlebem. Sprawdź przepis!

Dieta wątrobowa − element terapii chorej wątroby

Gdy choruje wątroba, możesz odczuwać  ból po prawej stronie pod żebrami, zżółknięcie skóry czy odczuwalny świąd. Istnieje wiele rodzajów chorób wątroby, jednak jedną z najczęściej występujących jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Dowiedz się więcej o tej chorobie z artykułu: Stłuszczenie wątroby – choroba nie tylko alkoholików!

Schorzenie to zazwyczaj współwystępuje z otyłością, hiperlipidemią, cukrzycą typu 2 czy też nadciśnieniem tętniczym, czyli chorobami cywilizacyjnymi. Stłuszczenie wątroby wykazuje ścisły związek ze stylem życia i tym, co jesz.

Dieta w chorobach wątroby stanowi istotny element redukcji masy ciała, a tym samym zmniejszeniu otłuszczenia i obciążenia wątroby. Stłuszczenie wątroby jest stanem odwracalnym, ale może przejść w fazę przewlekłą prowadzącą do poważniejszych, nieodwracalnych uszkodzeń struktury wątroby.

Wątroba dieta: przepis na sałatkę z pełnoziarnistym pieczywem

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 5

Składniki

  • 1 pomidor lub 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka
  • 200 g roszponki
  • 50 g sera sałatkowego light
  • 100 g korniszonów lub ogórków kiszonych
  • 1 świeży ogórek
  • 60 g oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie

składniki na sałatkę z pełnoziarnistym pieczywem

Przygotowanie:

1.Umyj wszystkie warzywa.

2. Pokrój składniki w drobną kostkę.

3. Całość wymieszaj z oliwą i przyprawami.

4. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym.

sałatka z pełnoziarnistym pieczywem

Dieta na chorą wątrobę − jak jeść?

Przy chorej, stłuszczonej wątrobie warto zastosować kilka zasad dietetycznych.

1. Warzywa i owoce w diecie

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie. Według zasad zdrowego żywienia, warzywa poleca się jeść w 5 porcjach dziennie, a owoce w 2 − 3.

2. Ograniczaj cukier

Bardzo ważne jest, żeby świeże lub mrożone owoce były najlepiej jedynym źródłem cukrów prostych w diecie. Ogranicz słodycze, miód, cukier, dżemy wysokosłodzone, wyroby cukiernicze, ciasta. Nadmiar cukru prostego z tych źródeł bezpośrednio powoduje odkładanie się triglicerydów w wątrobie i powoduje jej stłuszczenie.

3. Uważaj na niezdrowy tłuszcz…

Podobny efekt wywołują szkodliwe tłuszcze, które występują w fast foodach, potraw z proszku, wyrobach cukierniczych, czekoladowych czy też margarynach piekarskich. Te produkty najlepiej całkowicie wyeliminuj.

4. …ale zwiększ ilość zdrowych kwasów tłuszczowych

Korzystny wpływ na chorą wątrobę mogą mieć zdrowe kwasy tłuszczowe, do których należą kwasy jednonienasycone i wielonienasycone. Znajdziesz je w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju lnianym, oleju krokoszowym. Doskonale sprawdzą się w formie dodatku do sałatek, tak jak w przepisie na sałatkę.

5. Jedz ryby!

Kwasy wielonienasycone, do których należą kwasy DHA  i EPA znajdują się w rybach i olejach rybich. Dlatego postaraj się, żeby minimum 2 razy w tygodniu w Twojej diecie znalazły się tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk.

6. Wybieraj chude mięso

Staraj się ograniczyć spożycie tłustych mięs i przetworów mięsnych. Wybieraj drób, chude części wieprzowiny, wołowiny (ta ostatnia w ograniczonych ilościach).

7. Dodawaj nasiona roślin strączkowych

Urozmaicaj swoją dietę i wykorzystuj nasiona roślin strączkowych, jako źródło białka i błonnika pokarmowego. Do nasion roślin strączkowych zaliczamy soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch, bób. Zobacz też artykuł: Rośliny strączkowe w diecie − czy mogą całkowicie zastąpić mięso?

8. Nie zapominaj o błonniku

Dbaj o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, który usprawni pracę przewodu pokarmowego i wspomoże pracę wątroby. Błonnik znajdziesz w warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Sprawdź artykuł: Jakie właściwości ma błonnik? Na odchudzanie najlepszy!

9. Gotuj i piecz zamiast smażyć

Żeby nie obciążać wątroby wybieraj gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie i duszenie bez dodatku tłuszczu.

NazwaMasa w g/miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Sałatka z pieczywem pełnoziarnistym 1839,966,5521,9
Papryka45g /1/5 sztuki14,260,4450,1382,77
Ser10g/ 1 plaster17,6253,960,43
Pomidor35g/ 1/5 sztuki6,120,29990,06813,226
Oliwki10g/ 4 sztuki10,350,07560,96120,56
Oliwa z oliwek5g / 1 łyżeczka35,364
Ogórek świeży20g / 1/5sztuki4,320,20,0570,777
Ogórek kiszony20g /1/5 sztuki2,20,20,020,38
Roszponka1 garść / 25g4,20,40,080,72
Chleb razowy1 kromka/35g88,243,5741,22514,94

 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel