Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?

4. 7. 2017 · 4 minuty czytania

Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach żołądka. Sprawdź, czego musisz unikać, a co jest zalecane w codziennym menu?  Przeczytaj więcej na ten temat!

Agnieszka Raczkowska
Agnieszka Raczkowska
Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?

Wrzody żołądka możesz leczyć tygodniami, a nawet miesiącami. Unikniesz tego, gdy na chorobę zadziałasz kompleksowo – obok zażywania leków zastosujesz odpowiednią dietę.

Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych niedyspozycji przewodu pokarmowego. W swojej praktyce aptecznej spotykam pacjentów z tym schorzeniem praktycznie codziennie. Uskarżają się oni na przewlekły ból brzucha, nudności, zgagę i wzdęcia. Chociaż obecnie żyjemy w czasach otaczających reklam, to swoim pacjentom powtarzam – leki to nie wszystko.

Odpowiednia dieta, chociaż często niedoceniana, może skutecznie przyspieszyć powrót do zdrowia.

Poniżej przedstawiam Ci kilka wartościowych wskazówek, w jaki sposób zmienić swój styl żywienia, aby wrzody żołądka nie były bolesne i dokuczliwe. Wytłumaczę także, dlaczego dana czynność ma kluczowe znaczenie.

Wrzody żołądka i dieta: o sposobie jedzenia

W chorobie wrzodowej bardzo ważny jest sposób jedzenia, dlatego zmniejsz objętość, a zwiększ ilość posiłków, nawet do 6 dziennie.

Rozdrabniaj wcześniej spożywane produkty, bo ich miksowanie, przecieranie i mielenie ułatwia trawienie.

Spożywaj potrawy ciepłe – ani zbyt zimne, ani za gorące – ponieważ skrajne temperatury pobudzają motorykę żołądka i jelit. Pamiętaj, że gorące posiłki nasilają przekrwienie błony śluzowej żołądka, potęgując ból i stan zapalny. Aby uniknąć głodowych bólów żołądka, ostatni posiłek jedz przynajmniej godzinę przed snem.

Wrzody żołądka i dieta: co warto jeść?

W leczeniu wrzodów żołądka prym wiedzie dieta lekkostrawna. Poniższe produkty zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego – głównego czynnika choroby wrzodowej żołądka. Produkty te nie zalegają w żołądku i są łatwo przyswajalne. Pamiętaj, że dieta w leczeniu wrzodów żołądka powinna zawierać dużo przecierów, soków i zup, aby zaopatrzyć organizm w witaminy i minerały, które wzmocnią ciało w chorobie.

Co jeść przy wrzodach żołądka?

  1. Zasmakuj się w chudych wędlinach, gotowanej wołowinie, cielęcinie i drobiu.
  2. Jedz gotowane na parze ryby, do których należą dorsz, sandacz, mintaj, szczupak i sola.
  3. Spożywaj wyłącznie oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, oliwę z oliwek. Możesz też stosować świeże masło, gdyż tłuszcz mleczny jest lekkostrawny.
  4. Generalnie nie spożywaj surowych warzyw i owoców. Szczególnie w stanach zaostrzenia choroby gotuj warzywa: głównie ziemniaki, marchew, szpinak, dynię, buraki i kabaczek. Pij soki, kompoty i kisiele owocowe.
  5. Wybieraj jasne pieczywo, a także jasną mąkę pszenną, biały makaron oraz kaszę manną i jęczmienną.
  6. Jedz zupy mleczne, chude sery twarogowe i śmietankowe.
  7. Spożywaj jaja na miękko, w koszulkach lub na parze.

Wrzody żołądka i dieta: czego lepiej unikać?

  1. Zrezygnuj z tłustych mięs, tłustych serów oraz smalcu, aby nie zalegały w żołądku.
  2. Unikaj sosów i mocnych bulionów.
  3. Zrezygnuj z pieczywa pełnoziarnistego, które może wywołać bóle brzucha i wzdęcia.
  4. Wyeliminuj z diety mocne przyprawy, takie jak pieprz, musztarda czy chili. Zastąp je łagodnym koperkiem, pietruszką, majerankiem i sokiem z cytryny.
  5. Unikaj warzyw strączkowych.
  6. Ogranicz w diecie sól, gdyż może podrażniać ściany żołądka, zwiększając ryzyko różnego rodzaju zapaleń.
  7. Ogranicz picie kawy i mocnej herbaty, aby nadmiernie nie pobudzać wydzielania soku żołądkowego.
  8. Wyklucz spożywanie alkoholu i palenie tytoniu, ponieważ używki podrażniają zakończenia nerwów czuciowych w uszkodzonej ścianie żołądka.

Wrzody żołądka – co mówią badania?

W leczeniu choroby wrzodowej zaleca się ograniczenie tłuszczów zwierzęcych. Wskazane jest natomiast spożywanie produktów bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).  Poznaj przepis na łososia.

Dieta powinna zawierać ryby i oleje roślinne (szczególnie zaopatrz się w oliwę z oliwek i olej lniany). Badania pokazują, że NNKT przyspieszają naprawę uszkodzeń i chronią błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem leków i alkoholu. Co więcej, NNKT hamują rozwój Helicobacter pylori, prowadząc do eliminacji wrzodotwórczej bakterii.

Przeczytaj skąd bierze się Helicobacter pylori.

Inne z kolei badania mówią o dobroczynnym działaniu witaminy C, która jest cenionym antyoksydantem. Dieta bogata w witaminę C hamuje wzrost bakterii Helicobacter pylorii i poprawia procesy odpornościowe organizmu. Bogatym źródłem tej witaminy są: owoce cytrusowe, dzika róża, czarna porzeczka i natka pietruszki.

W leczeniu wrzodów żołądka na uwagę zasługują też witaminy A i E. Zmniejszają one stan zapalny i pobudzają produkcję ochronnego śluzu, pokrywającego błonę żołądka. Witaminę A znajdziesz w marchewce, szpinaku, jarmużu i czerwonej papryce, a witaminę E w olejach roślinnych.

 

Mały wysiłek - duży efekt

Dieta w leczeniu wrzodów żołądka nie jest skomplikowana, ale jeśli lubisz tłuste potrawy, to wymaga wyrzeczeń. Trud jednak popłaca, gdyż idąc w myśl zasady: „jesteś tym, co jesz”, właściwe odżywianie leczy ciało i poprawia komfort życia.

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Agnieszka Raczkowska
    Agnieszka Raczkowska
    Jestem farmaceutką, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Chociaż studia dawno za pasem, to nauki nie ma końca. Ciągle dokształcam się, analizując najnowszą literaturę medyczną, uczestnicząc w szkoleniach i rozmawiając z autorytetami w branży. Zarówno z pasji, jak i racji zawodu, zgłębiam tajniki długiego zdrowia. Jestem fanką picia herbatek ziołowych i nalewek leczniczych. W wolnym czasie redaguję bloga Pułapki w Aptece, a wieczorami czytam kryminały i szukam okazji do kreatywnych zabaw z rodziną.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Agnieszka Raczkowska
    Agnieszka Raczkowska
    Jestem farmaceutką, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Chociaż studia dawno za pasem, to nauki nie ma końca. Ciągle dokształcam się, analizując najnowszą literaturę medyczną, uczestnicząc w szkoleniach i rozmawiając z...
    Przeczytaj więcej od tego autora