Blog o składnikach kosmetyków
(131)
Mannoza − owocowy sposób na nawilżenie skóry i włosów!
Mannoza należy do cukrów prostych. Pozyskuje się ją z roślin oraz mikroorganizmów. Jest również stosowana w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się więcej!
Propolis w kosmetyce − pszczeli skarb w ochronie skóry!
Propolis to składnik chroniący ul oraz pszczoły przed czynnikami zewnętrznymi. Wykorzystuje się go również w kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym. Sprawdź, jakie posiada właściwości!
Witamina F, czyli jak działa zespół kwasów nienasyconych na skórę!
Witamina F, inaczej określana jako kwas linolowy, posiada właściwości przeciwzapalne, odżywcze, lecznicze, nawilżające. W jakich produktach występuje? Sprawdź!
Olej rzepakowy - polski skarb słowiańskiej cery
Olej rzepakowy wyróżnia się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Do jego charakterystycznych cech zalicza się bogactwo witamin i minerałów. Czym jeszcze się charakteryzuje? Sprawdź!
Mika - sposób na rozświetlenie skóry o każdej porze roku!
Mika to minerał o wyjątkowych właściwościach kosmetycznych. Substancja rozświetla, zapewnia promienisty wygląd oraz odbija i rozprasza światło. Dowiedz się więcej!
Olejek miętowy – zastosowanie w kosmetyce
Olejek miętowy wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce, przemyśle spożywczym. Sprawdź, czym się charakteryzuje!
Dziegieć − właściwości kosmetyczne smoły z drzewa
Dziegieć, czyli smoła drzewna, jest stosowany do leczenia zmian skórnych. Łagodzi świąd, uczucie suchości i swędzenia. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdź!
Kwas cytrynowy pomoże rozświetlić cerę!
Kwas cytrynowy nie bez powodu stosuje się w kosmetykach do twarzy i ciała. Występuje głównie w cytrusach, ale można go pozyskiwać również syntetycznie. Sprawdź, jakie ma właściwości!

