Blog o składnikach kosmetyków
(131)
Szałwia − naturalny antyseptyk!
Czy wiesz, że szałwia to naturalny antyseptyk? Wykazuje właściwości antybakteryjne, ściągające, a ponadto obniża poziom cukru i ułatwia odkrztuszanie. Dowiedz się, na co jeszcze pomaga!
Guarana, czyli jak pobudzić skórę!
Guarana kojarzy się głównie z działaniem pobudzającym, jednak właściwości rośliny są znacznie szersze. Wykorzystuje sią ją w branży kosmetyczne, spożywczej i przemysłowej. Dowiedz się więcej!
Arnika na cerę naczynkową i siniaki! Sprawdź jej właściwości!
Arnika wyróżnia się wyjątkowym składem – zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, fitosterole, aminy. Roślinę wykorzystuje się w kosmetyce. Dowiedz się, w czym pomaga!
Olejek z opuncji figowej − właściwości najdroższego oleju na świecie!
Olejek z opuncji figowej stanowi bogate źródło kwasów Omega. Nie bez przyczyny określa się go mianem naturalnego botoksu. Sprawdź, jakie wykazuje właściwości!
Oczar wirginijski w kosmetyce. Sposób na podrażnienia i zapchane pory
Czym jest oczar wirginijski? Jakie składniki zawiera i dlaczego stosuje się go w produktach kosmetycznych i leczniczych? Szczegóły poznasz w naszym artykule!
Alantoina − magiczny środek na podrażnienia skóry
Alantoina to organiczny związek chemiczny, który ma wiele korzystnych właściwości dla skóry. Wykorzystuje się ją w kosmetyce, m.in. w produkcji kremów do twarzy. Dowiedz się więcej!
Kwas azelainowy na ratunek cerze trądzikowej. Sprawdź!
Borykasz się z cerą trądzikową? Jeśli tak, sprawdź, czym wyróżnia się kwas azelainowy i dlaczego tak często dodaje się go do kosmetyków. Sprawdź szczegóły!
Rezorcyna jako panaceum na trądzik i blizny?
Czym jest rezorcyna? Jakie właściwości posiada? Dlaczego stosuje się ją w kosmetykach na trądzik i problemy skórne? Szczegóły na ten temat zdradzamy w naszym artykule blogowym!

