Witaminy krwiotwórcze i ich znaczenie dla organizmu – dlaczego są tak istotne?

18. 9. 2023 · 5 minut czytania

Witaminy krwiotwórcze mają bezpośredni wpływ na procesy krzepnięcia krwi. Sprawdź, jaką odgrywają rolę w organizmie.

Magdalena Ślaska
Magdalena Ślaska
Witaminy krwiotwórcze i ich znaczenie dla organizmu – dlaczego są tak istotne?

Witaminy krwiotwórcze biorą bezpośredni udział w produkcji krwinek w organizmie. Ich niedobór negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Jak zadbać o właściwy poziom tych składników odżywczych? Jak komponować dietę? Wyjaśniamy!

Witaminy krwiotwórcze − co to jest?

Witaminy krwiotwórcze wspomagają procesy związane z produkcją krwi. Odpowiadają m.in. za powstawanie hemoglobiny, podział i produkcję komórek oraz dojrzewanie czerwonych krwinek. Obniżony poziom składników krwiotwórczych zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i negatywnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie. W grupie witamin wspierających utrzymanie układu krwiotwórczego znajdują się witaminy z grupy B, w tym:

  • B6,
  • B9 (inaczej określana jako kwas foliowy)
  • B12 (kobalamina).

Duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego mają też witminy A, E i C.

Witaminy krwiotwórcze

 

 

Witaminy krwiotwórcze – rola w organizmie

Witamina A, kwas foliowy, witamina B12, ryboflawina i witamina B6 są niezbędne do normalnej produkcji czerwonych krwinek, podczas gdy inne, takie jak witamina C i E, chronią dojrzałe czerwone krwinki przed przedwczesnym zniszczeniem przez utlenianie wolnych rodników. Szczególną rolę w procesie krwiotwórczym odgrywają witaminy:

  • B6 – aktywują enzym, którego zadaniem jest włączenie żelaza do hemu i wspomaganie produkcji hemoglobiny,
  • B9 – wpływają na rozwój oraz funkcjonowanie komórek w organizmie. Są niezbędne w prawidłowym przebiegu procesów krwiotwórczych oraz podziałach komórkowych,
  • B12 – uczestniczą w produkcji oraz procesie dojrzewania czerwonych krwinek. Dodatkowo poprawiają wchłanianie żelaza z pożywienie i tym samym wspomagają tworzenie hemoglobiny,
  • A – bierze udział w procesach podziałów komórkowych, a dodatkowo stymuluje produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym,
  • C – jest antyoksydantem chroniącym komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Ponadto uczestniczy w syntezie kolagenu, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Witamina C poprawia również wchłanianie żelaza, które jest niezbędne do produkcji hemoglobiny,
  • E – wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc krwinki czerwone przed uszkodzeniem.
Składniki krwiotwórcze

W artykule Stevena Fishmana opisującym role witamin w prewencji i kontroli niedokrwistości (The role of vitamins in the prevention and control of anaemia) wykazano, że istnieją dowody na to, że wśród dzieci w wieku przedszkolnym witaminy A i C mogą skutecznie podnosić poziom hemoglobiny, ale nie przeprowadzono oceny wpływu kwasu foliowego, witaminy B12 czy ryboflawiny. Z kolei u dzieci w wieku szkolnym witamina A okazała się skuteczna i istnieją pewne dowody na to, że ryboflawina może poprawić stan hematologiczny, jednak nie przeprowadzono badań nad kwasem foliowym, witaminą C, E ani B6.

Wśród kobiet w wieku rozrodczym, niebędących w ciąży, witaminy A i C skutecznie poprawiają stan hematologiczny. Być może najważniejsza jest jednak potrzeba badań suplementacji multiwitaminowej, bo wydaje się, że może ona zwiększać stężenie hemoglobiny, ale w niewielu badaniach wykazano wpływ multiwitamin na stan hematologiczny.

Jak zapobiegać anemii?

Witaminy krwiotwórcze – skutki niedoborów

Niedostateczna podaż witamin krwiotwórczych zaburza funkcjonowanie organizmu. Do skutków niedoboru składników odżywczych zaliczają się m.in.:

  • Niedokrwistość syderoblastyczna,
  • Niedokrwistość megaloblastyczna,
  • Problemy z krzepnięciem krwi,
  • Zaburzenie syntezy DNA komórek krwiotwórczych, co może skutkować małopłytkowością lub leukopenią,
  • Rozwój ognisk hematopezy pozaszpikowej, a także hepatosplenomegalii.

Do objawów klinicznych niedoborów witamin krwiotwórczych należą m.in.:

  • Osłabienie,
  • Apatia,
  • Niezborność ruchów,
  • Zaburzenia pamięci i koncentracji.
Składniki mineralne krwiotwórcze

Witaminy krwiotwórcze – w jakich produktach można je znaleźć?

Witaminy krwiotwórcze najłatwiej dostarczać w dobrze zbilansowanej diecie. W jakich produktach szukać witamin wspomagających układ krwinośny? Poniżej krótkie zestawienie:

  • B6 – występuje m.in. w kaszy gryczanej, otrębach pszennych, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, bananach, brokułach, ziemniakach, białej kapuście,
  • B9 – znajdziesz m.in. w: szpinaku, kapuście, brokułach, brukseli, kalafiorze, soczewicy, pomidorach, orzechach,
  • B12 – pojawia się w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. wątrobie, nerkach (drobiowych i wołowych), owocach morza, jajach kurzych, mleku i przetworach mlecznych,
  • A – występuje m.in. w maśle, jajkach, mleku, wołowinie, drobiu, wątróbkach z kurczaka, niektórych rybach,
  • E – znajdziesz ją m.in. w oliwie z oliwek, orzechach laskowych, brokułach, pomidorach, szpinaku,
  • C – składnik pojawia się w papryce, jarmużu, czarnej porzeczce, dzikiej róży, pomarańczach.
Witaminy krwiotwórcze - kwas foliowy

Witaminy krwiotwórcze – jak dbać o ich poziom?

Jeśli chcesz zadbać o prawidłowy poziom witamin krwiotwórczych, przestrzegaj następujących wskazań:

  • Dbaj o różnorodny jadłospis, a w przypadku niedoborów witamin krwiotwórczych sięgnij po suplementy diety,
  • Unikaj używek – papierosy, alkohol, kawa utrudniają wchłanianie niektórych witamin,
  • Regularnie badaj stężenie witamin krwiotwórczych we krwi, aby w porę wykryć ewentualne niedobory,
  • Monitoruj stan zdrowia – nie bagatelizuj niepokojących objawów, np. długotrwałego osłabienia lub apatii. Symptomy te często świadczą o problemach zdrowotnych i wymagają konsultacji lekarskich.
Profilaktyka anemii

Witaminy krwiotwórcze – podsumowanie

Witaminy krwiotwórcze są niezbędne w produkcji i rozwoju czerwonych krwinek. W utrzymaniu właściwego poziomu składników odżywczych pomaga przede wszystkim dobrze zbilansowana dieta bogata w  mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, warzywa i owoce. W przypadku stwierdzenia niedoborów witamin rozważ dodatkową suplementację. Nie zaniedbuj też konsultacji lekarskich i monitoruj swój stan zdrowia.

Źródła:

  1. Brazier Y.: What are vitamins, and how do they work?
  2. Fishman S.: The role of vitamins in the prevention and control of anaemia
  3. Jabbour J.: Vitamins and minerals intake adequacy in hematopoietic stem cell transplant: results of a randomized controlled trial
  4. Kaushansky K.: Hematopoietic Agents: Growth Factors, Minerals, and Vitamins
  5. M. Zasada, A. Adamczyk, Witamina A. Budowa i mechanizm działania, w: Kosmetologia Estetyczna 5 (7)/2018
  6. K. Zawada, Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, w: Herbalism nr 1(2)/2016
  7.  B. Milanovic, Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, w: Świat Przemysłu Farmceutycznego 3/2016.
  8.  M. Zubowska, B. Zalewska-Szewczyk i in., Ciężki niedobór witaminy B12 o nieznanej etiologii u 10-miesięcznej dziewczynki, w: Via Medica Hematologia 2011, tom 2, nr 1
    O autorze
    Magdalena Ślaska
    Magdalena Ślaska
    Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia, mamą dwójki synów i absolwentką filologii polskiej Uniwersytetu Śląskiego. Interesuję się zagadnieniami związanymi ze zbilansowaną dietą i wpływem wysiłku na funkcjonowanie organizmu. Na co dzień staram się kształtować u dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe. Jako świadomy konsument wybieram produkty ekologiczne i nieprzetworzone. Uwielbiam spędzać czas na świeżym powietrzu, a wolnych chwilach biegam i wspinam się po górach.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Magdalena Ślaska
    Magdalena Ślaska
    Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia, mamą dwójki synów i absolwentką filologii polskiej Uniwersytetu Śląskiego. Interesuję się zagadnieniami związanymi ze zbilansowaną dietą i wpływem wysiłku na funkcjonowanie organizmu. Na co dzień...
    Przeczytaj więcej od tego autora