Miód na odporność – czy pomaga wzmocnić organizm?

9. 9. 2024 · 6 minut czytania

Miód to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, który jest znany i wykorzystywany od setek lat. Podpowiadamy, jaki miód wybrać i jak go stosować, aby był skuteczny.

Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Miód na odporność – czy pomaga wzmocnić organizm?

Sezon jesienno-zimowy nie musi być pasmem niekończących się infekcji. Wystarczy jedynie odpowiednio zadbać o układ immunologiczny, który chroni organizm przed chorobotwórczymi patogenami. Jednym z najprostszych i najczęściej polecanych sposobów na odporność jest stosowanie miodów. Jaki miód wybrać i jak go stosować? O tym przeczytasz w naszym artykule.  

Miód a odporność – co warto wiedzieć? 

Miód to naturalny produkt pszczeli ceniony ze względu na swój słodki smak, walory zdrowotne, a także szerokie zastosowanie w kuchni. Od lat mówi się o nim jak o naturalnym remedium na odporność. Herbata z miodem i cytryną lub mleko z miodem i masłem to domowe specyfiki, które nasze mamy i babcie stosowały m.in. na bolące gardło i kaszel. Czy miód faktycznie ma tyle właściwości i wzmacnia odporność? Oto najważniejsze fakty, o których warto pamiętać. 

Miód jest produktem spożywczym naturalnego pochodzenia
Miód składa się w 70-80% z cukrów oraz w 10-20% z wody
Skład i właściwości miodu
Miody polecane są w trakcie infekcji oraz w celu wzmocnienia odporności
Włączenie miodu do diety może mieć pozytywny wpływ na organizm
Uczulenie na miód występuje rzadko, ale jest możliwe

Obniżona odporność jest wskazaniem do konsultacji z lekarzem. Nawracające infekcje mogą bardzo osłabiać organizm i zaburzać jego funkcjonowanie. Zdarza się, że konieczne są badania immunologiczne i leki na odporność, aby dobrze wesprzeć organizm. Naturalne metody leczenia, takie jak zastosowanie miodu, mogą być wsparciem, ale nie są wystarczające do wyleczenia zaburzeń odporności. 

Sprawdź powiązane kategorie

Jaki miód na odporność warto wybrać? 

Istnieje bardzo wiele rodzajów miodów. Który z nich jest najlepszy na odporność? Warto sięgnąć po lokalne, polskie miody np. lipowe, wrzosowe, akacjowe, rzepakowe i gryczane, które mają wiele właściwości, a do tego pyszny smak.  

  • Miód lipowy. Jest bardzo powszechny w Polsce. W formie płynnej ma złotożółtą barwę, a po skrystalizowaniu przyjmuje ciemniejszy, brunatny kolor. W jego składzie występują związki znajdujące się w kwiatach lipy, takie jak olejki eteryczne, flawonoidy, triterpeny i garbniki. Przypisuje mu się działanie przeciwbakteryjne, napotne, przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwzapalne. Jego zastosowanie może być dobrym pomysłem w celu wsparcia odporności i zwalczania infekcji.  
  • Miód wrzosowy. Ma intensywny zapach wrzosu, brunatną barwę oraz szybko ulega krystalizacji. Jest słodki w smaku, ale łatwo wyczuć delikatną nutę goryczki. W jego składzie występuje m.in. witamina B2 i B6, żelazo, a także flawonoidy, takie jak kemferol i apigenina. Miód wrzosowy ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przez co znajduje zastosowanie w profilaktyce i wsparciu leczenia infekcji bakteryjnych. 
  • Miód akacjowy. Powstaje z kwiatów robinii akacjowej. W formie płynnej ma bardzo jasną, delikatnie żółtą barwę, a po krystalizacji uzyskuje kremowe zabarwienie. Wyróżnia go bardzo delikatny i łagodny smak. W jego składzie występują olejki eteryczne, śluzy, kwas syryngowy oraz flawonoidy, takie jak robinina. Przypisuje mu się działanie wzmacniające i odżywiające organizm.  
  • Miód rzepakowy. Jest bardzo popularny w Polsce. Ma słomkową, kremową barwę i szybko krystalizuje. W smaku jest bardzo delikatny i słodki. Zawiera olejki eteryczne, kumarynę, cholinę, saponiny, witaminy B, K, C, żelazo, bor oraz flawonoidy. To związki wzmacniające i odżywiające organizm, dzięki czemu miód rzepakowy korzystnie wpływa na odporność. Dodatkowo może zmniejszać kaszel, a tym samym sprawdzić się podczas infekcji górnych dróg oddechowych.  
  • Miód gryczany. Ma ciemne, bursztynowe zabarwienie oraz ostry, delikatnie piekący posmak. Zawiera m.in. magnez, żelazo, cynk, miedź i fosfor. Dostarcza też witamin, zwłaszcza z grupy B oraz C. Miód gryczany wyróżnia się działaniem antybiotycznym, sprawdza się jako naturalny wspomagacz leczenia infekcji przebiegających z gorączką.  

Jak stosować miód na odporność? 

Jak wzmocnić odporność organizmu stosując miód? Trzeba pamiętać o tym, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, dlatego najlepiej stosować go na zimno i na surowo. Dodanie go do wrzątku nie jest dobrym pomysłem, ponieważ dostarczy wtedy wyłącznie cukru. Miód warto dodawać więc do ciepłej, ale nie gorącej wody lub mleka. Można go dodać również do herbaty po tym, jak lekko przestygnie.  

Aby maksymalnie skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu, zadbaj o to, aby Twoje codzienne posiłki były odżywcze i niskoprzetworzone. Jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych? Pamiętaj, że dieta na wzmocnienie odporności powinna bazować na warzywach i owocach, zdrowych olejach roślinnych oraz pełnowartościowym białku. Jeśli nie zadbasz o te podstawy, stosowanie miodu nie będzie wystarczającym sposobem na zwiększenie odporności. 

Przeczytaj też: Jakie witaminy warto wziąć na wzmocnienie odporności? 

Podsumowanie 

Miód to jeden z najpopularniejszych sposobów na odporność. W celu jej wzmocnienia można sięgnąć m.in. po miód wrzosowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany lub lipowy. Warto jednak pamiętać, że miody składają się głównie z cukrów, a substancje bioaktywne znajdują się w nich w niewielkich ilościach. Największe korzyści ze stosowania miodu pojawią się wtedy, kiedy będzie on dodatkiem, a nie podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety ukierunkowanej na poprawę odporności.  

Źródła:

  1.  Bąkowska M., Janda K. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, https://www.researchgate.net/publication/327900157_Wlasciwosci_prozdrowotne_wybranych_miodow/fulltext/5bac4b7fa6fdccd3cb767e8a/Wlasciwosci-prozdrowotne-wybranych-miodow.pdf [dostęp: 08.08.2024]
  2. Wnęk D. Miód – właściwości prozdrowotne i prawidłowe przechowywanie, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/173079,miod-wlasciwosci-zdrowotne-i-prawidlowe-przechowywanie [dostęp: 08.08.2024]
  3. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G. Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, https://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/04/ke2014.2-3.pdf [dostęp: 08.08.2024]
  4. Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp: 08.08.2024] 

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Jestem dietetyczką kliniczną i sportową, copywriterką oraz autorką książek. Interesują mnie w szczególności powiązania między żywieniem a gospodarką hormonalną, przewodem pokarmowym i pracą układu nerwowego. Na co dzień zajmuję się edukacją na temat zdrowego stylu życia podczas konsultacji indywidualnych, zajęć grupowych oraz dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem w social mediach.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Jestem dietetyczką kliniczną i sportową, copywriterką oraz autorką książek. Interesują mnie w szczególności powiązania między żywieniem a gospodarką hormonalną, przewodem pokarmowym i pracą układu nerwowego. Na co dzień zajmuję się...
Przeczytaj więcej od tego autora