
To zwykłe przemęczenie czy już anemia? Sprawdź!

Niedokrwistość z niedoboru żelaza należy do najczęściej występujących odmian anemii. Objawy w postaci ciągłego zmęczenia, obniżonego nastroju i bólów głowy mogą przydarzyć się każdemu i łatwo jest je pomylić z symptomami przepracowania. Na anemię szczególnie są narażone miesiączkujące kobiety, dorastająca młodzież, krwiodawcy oraz sportowcy. Jeśli znajdujesz się w grupie ryzyka, to wiedz, że z anemią zwykle można sobie poradzić samodzielnie, przestrzegając kilku zasad w codziennej diecie.
Co to jest anemia?
Niedokrwistość, nazywana popularnie anemią, charakteryzuje się niskim poziomem hemoglobiny i czerwonych ciałek we krwi. Niedostateczna podaż lub nadmierna utrata żelaza hamuje syntezę hemoglobiny, wchodzącej w skład czerwonych krwinek.
Jak zapewne pamiętasz z lekcji biologii, rolą czerwonych krwinek jest dostarczanie tlenu do wszystkich tkanek i narządów ciała. Gdy żelaza jest mało, czerwonych krwinek również. Wtedy organizm cierpi z powodu niedotlenienia - staje się osowiały i pozbawiony energii. Nieleczona anemia może być bardzo groźna w skutkach.
Zobacz, po czym poznać niedobory żelaza w organizmie.
Anemia z niedoboru żelaza: przyczyny
Co to anemia – już wiesz. W dalszej części artykułu poznasz dokładniej jej przyczyny, objawy oraz sposoby leczenia i zapobiegania dietą.
Anemia bardzo często przytrafia się osobom, które:
- Spożywają zbyt małe ilości „produktów żelazowych”. Winą można obarczyć intensywne odchudzanie się lub kupowanie produktów wysoko przetworzonych. Na niedobór żelaza narażeni są weganie i wegetarianie, którzy zrezygnowali z czerwonego mięsa, będącego najlepszym źródłem żelaza w diecie.
- Cierpią na zaburzone wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Często wynikają to z nadmiaru kawy i herbaty w diecie.
- Mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo. Ten punkt dotyczy dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży, matek karmiących oraz osób uprawiających sport.
- Cierpią na nadmierną utratę żelaza z organizmu, które jest spowodowane obfitymi krwawieniami. Występują one u kobiet miesiączkujących lub mających nieprawidłowe krwawienia po menopauzie. Dodatkowo dotyczą krwiodawców, a także pacjentów z wrzodami, hemoroidami oraz krwawieniami z przewodu pokarmowego, powstającymi na skutek nadużywania leków przeciwbólowych.
Zobacz leki na układ pokarmowy.
Anemia: objawy
Każdego dnia powinniśmy uzupełniać żelazo z pożywienia. Jeśli normalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na ten pierwiastek, pojawiają się objawy, które można łatwo zbagatelizować.
Sprawdź preparaty z żelazem.
Anemia z niedoboru żelaza jest często mylona z niewyspaniem lub zmęczeniem po pracy. W okresie jesienno-zimowym wiele osób nie przywiązuje wagi do chłodnych dłoni lub stóp. Pośpiech prowadzi do tego, że nie zauważamy coraz większej utraty włosów.
Czy wiesz, że anemia wynikająca z niedoboru żelaza obejmuje 30-70% ludności w krajach rozwijających się?
Najpopularniejsze objawy anemii to:
- blada skóra, usta, dziąsła, język i spojówki oczu,
- skłonność do powstawania siniaków,
- stan przewlekłego osłabienia i zmęczenia,
- zadyszka przy wykonywaniu najprostszych czynności,
- bóle w klatce piersiowej i przyspieszone bicie serca,
- częsta potrzeba odpoczynku i snu,
- bóle, zawroty głowy oraz skłonność do omdleń,
- słaba pamięć i problemy z koncentracją,
- nerwowość oraz obniżony nastój, skłaniający się nawet ku depresji,
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
- zimne dłonie i stopy,
- spontaniczne drżenie mięśni,
- u kobiet czasami zaburzenia miesiączkowania.
Zobacz produkty z witaminami i minerałami.
Anemia: dieta
Pierwsze, co powinna zrobić osoba borykająca się z anemią, to wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty bogate w żelazo. Warto wypisać je sobie na kartce i kupować przy każdorazowych zakupach w supermarkecie. Tylko wtedy, po około 3 – 4 miesiącach, można odczuć rezultaty, w postaci lepszego samopoczucia, zdrowszego wyglądu i poprawnych wyników krwi.
Produkty bogate w żelazo to:
- mięso wołowe,
- podroby: wątróbka (zwłaszcza wieprzowa), nerki,
- sardynki, ostrygi,
- drożdże,
- żółtka jaj,
- rośliny strączkowe,
- buraki,
- orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona sezamu,
- suszone owoce, np. figi,
- zielone warzywa (brukselka, brokuł, pietruszka),
- pełnowartościowe produkty zbożowe.
Warto znać również 3 fakty, dotyczące przyswajalności żelaza z pożywienia: |
1. Wzbogać posiłek o soki cytrusowe, czerwone mięso i warzywa o dużej zawartości kwasu foliowego. Badania udowodniły, że witamina C zawarta w cytrusach oraz białka i aminokwasy obecne w mięsie, zwiększają wchłanianie żelaza w jelitach. |
2. Ogranicz czarną kawę, herbatę, mleko i produkty mleczne, gdyż mogą one osłabić przyswajalność żelaza z posiłków. |
3. Komponując swój jadłospis, pamiętaj, że przyswajalność żelaza z produktów roślinnych jest znacznie gorsza niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. |
Do czego może doprowadzić nieleczona anemia?
Na sam koniec chciałabym Cię przestrzec. Z pozoru niewinne zmęczenie może poważnie odbić się na Twoim zdrowiu. Skutkiem nieleczonej anemii jest niedotlenienie serca, płuc i mózgu.
Osoba chora podupada na samopoczuciu i wyglądzie. Mogą się u niej rozwinąć zaburzenia neurologiczne lub psychiczne. Nie zwlekaj z leczeniem, bo powrót do zdrowia może okazać się długi i wymagający wysiłku.
Więcej artykułów na ten temat
Prawdopodobnie masz tę bakterię! Helicobacter pylori – skąd się bierze?
· 4 minuty czytaniaŚwiatowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że bakteria Helicobacter pylori występuje u 70% ludności w krajach rozwijających się. Jakie objawy pojawiają się u zakażonych? Sprawdź!
Marskość wątroby – jak rozpoznać rozwój nieodwracalnej choroby?
· 5 minut czytaniaMarskość wątroby przez wiele lat przebiega bezobjawowo, dlatego trudno ją zdiagnozować. Powszechnie uważa się, że schorzenie dotyka głównie osób nadużywających alkoholu? Czy słusznie? Sprawdź!