Dieta koktajlowa − przepis na koktajl z awokado i owoców jagodowych

28. 8. 2020 · Izabela Daniel · 3 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Dieta koktajlowa − przepis na koktajl z awokado i owoców jagodowych

Koktajle mogą stanowić dobrze zbilansowany posiłek, a wszystko będzie zależeć od tego, jakich składników użyjesz. Odpowiedni mogą one dostarczyć błonnika pokarmowego, pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i mnóstwa witamin i składników mineralnych. Zobacz, jakie są zasady diety koktajlowej i wypróbuj przepis na koktajl z owoców jagodowych i awokado.

Dieta koktajlowa − czy to dobry pomysł?

Dieta koktajlowa sama w sobie nie jest najlepszym pomysłem. Może budować złe relacje z jedzeniem, pogłębiać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe, a źle zbilansowana może osłabić organizm. Same koktajle są jednak świetną alternatywą dla stałego posiłku, ale pod warunkiem, że będą odpowiednio zbilansowane. Komponując swój własny koktajl zgodnie z zasadami, o których piszę poniżej, a z pewnością stworzysz prawidłowy posiłek.

Dieta koktajlowa – przepisy

Składniki na 1 koktajl

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 garści szpinaku
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek
  • 4 łyżki jogurtu Skyr
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1/2 banana
  • Woda do uzyskania ulubionej konsystencji

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. W razie potrzeby dolej wody do uzyskania ulubionej konsystencji.

Dieta koktajlowa − zasady i przepisy

Na samym wstępie chciałabym zaznaczyć, że powszechnie stosowane diety koktajlowe, bądź sokowe, nie są dobrym rozwiązaniem dla organizmu. Kiedy opierasz swoją dietę na warzywnych lub warzywno-owocowych koktajlach możesz doprowadzić do wymęczenia swojego organizmu. W ogólnym zamyśle taka dieta powinna „oczyszczać organizm z toksyn”, co nie jest dobrym sposobem na odpowiednie odżywienie organizmu.

Dieta koktajlowa czy sokowa może powodować niedobory pokarmowe, szczególnie jeżeli koktajle nie będą odpowiednio zbilansowane. Jak zatem przygotować koktajl, żeby wspierał organizm w zdrowym odżywianiu i odchudzaniu, a nie jedynie go osłabiał? Przecież na wstępie zaznaczyłam, że jest to możliwe. Nie jest to trudne. Koktajle mogą zastąpić posiłek. Pijąc koktajle łatwiej jest kontrolować ilość kalorii w diecie, szczególnie jeżeli samodzielnie podliczasz dzienne zużycie energii, np. za pomocą różnych aplikacji dietetycznych.

Jak zatem zbilansować koktajl, żeby za każdym razem dostarczał wszystkich niezbędnych składników pokarmowych? Zadbaj o to, żeby dodać do koktajlu źródło białka, np. w postaci orzechów czy nasion (które również będą źródłem tłuszczów roślinnych), a także nabiału (jogurt grecki, naturalny, Skyr, twaróg, serek wiejski, kefir, maślanka) lub odżywki białkowej. Poza białkiem niezbędne będą zdrowe tłuszcze, które znajdziesz we wspomnianych już orzechach i nasionach, a także w awokado, oliwie z oliwek, oleju lnianym i innych olejach roślinnych. Kiedy komponujesz koktajl warto wrzucić do niego źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego w postaci np. płatków zbożowych (owsianych, gryczanych, jęczmiennych) czy kaszy jaglanej. Nieodzownym elementem koktajlu powinny być zielone warzywa liściaste (przepisy z użyciem takich warzyw na pewno znajdziesz pod hasłem zielona dieta koktajlowa), które wzbogacą danie w szereg witamin i składników mineralnych. Warto dodawać również inne warzywa, np. ugotowane bądź surowe buraki, marchewkę czy ogórka.

Smak koktajlu podkreślą owoce, które również stanowią bombę odżywczą dla organizmu, w tym przypadku najlepsze będą owoce jagodowe, np. maliny, jagody, borówki, ale cytrusy lub klasyczne jabłka, banany czy śliwki również się nieźle sprawdzą!

 

Nazwa posiłkuMiara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)WW
Koktajl z awokado1 porcja36315,617,541,74,17

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel