Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką

24. 7. 2017 · 4 minuty czytania

Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką

Nie wiem jak Ty, ale ja nastawiam się na upalne lato! Dlatego postanowiłam zrobić chłodnik - idealny obiad na gorące dni. Jeśli znudził Ci się ten tradycyjny z botwiną i jajkiem, to może spodoba Ci się w nowej odsłonie.

Gdy nie masz na nic ochoty

Latem często przestaje się chcieć jeść czegokolwiek. Tym bardziej, jeżeli ktoś proponuje Ci gorący obiad. Niestety jedzenie lodów i schłodzonego arbuza na śniadanie, obiad i kolację nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Dlatego dzisiaj proponuję chłodnik, który w te dni sprawdzi się o wiele lepiej niż niedzielny rosół. Jeśli tak jak ja, należysz do osób, które nie przełkną botwinki (nie ważne jak bardzo jest zdrowa) lub szukasz nowości w kuchni, spróbuj wykonać szybki i prosty przepis na zielony chłodnik.

Przepis na chłodnik z awokado, ogórka i rzodkiewki

Czas przygotowania: 25-30 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 małe dojrzałe awokado (150g)
  • 4 ogórki gruntowe (300g)
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka i sok z ¼ limonki
  • duży kubek gęstego jogurtu
  • 150g kefiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 2-3 łyżki szczypiorku + cebulka
Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką

Przygotowanie

Miska pierwsza

1)Umyj dokładnie i osusz ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypior.

2) Obierz ogórki ze skóry i pokrój je na drobną kostkę (0,5cm x 0,5cm). Możesz również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.

3) Pokrój drobno rzodkiewkę, szczypior oraz koperek i dodaj je do miski z ogórkami.

zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewk

 

Miska druga

1) Do drugiej miski włóż obrane awokado, dodaj skórkę i sok z ¼ limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną małą cebulkę, z której wyrastał szczypior.

2) Do miski z awokado i innymi składnikami wlej jogurt naturalny i kefir. Zblenduj wszystko na gładką masę.

3) Do masy dodaj wcześniej pokrojone składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem, dobrze schłodź w lodówce. Smacznego!

zielony chłodnik ogórkowy

Dlaczego warto jeść chłodnik?

Statystyczny Polak wypija około 1 litra wody dziennie. Zgodnie z polskimi normami żywienia, zapotrzebowanie na wodę wśród kobiet i mężczyzn (uwzględniające napoje i wodę zawartą w jedzeniu) wynosi od 2 do 2,5 litrów.

Zapotrzebowanie na wodę zmienia się w zależności od wielu czynników, a jednym z nich jest temperatura otoczenia. Z tego powodu latem powinniśmy wypijać zdecydowanie większe ilości wody, ponieważ tracimy jej więcej wraz z potem.

Dlatego pierwsze danie obiadu w postaci zupy jest świetnym rozwiązaniem zapewniającym Ci nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również pokaźną ilość wody.

Chłodnik jest wyjątkową zupą, ponieważ ze względu na obecny w niej jogurt i kefir, jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Porcja zupy dostarcza około 420 mg wapnia, co odpowiada 42% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.

Wapń jest nie tylko składnikiem budulcowym kości i zębów, ale ma również inne bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Jest aktywatorem enzymów, bierze udział w przewodnictwie bioelektrycznym, skurczach mięśni, w procesie krzepnięcia krwi.

Sprawdź preparaty z wapniem.

Uwaga!
Ta zupa może być potrawą polecaną szczególnie kobietom po menopauzie.

Obniżony poziom estrogenów u kobiet w okresie pomenopauzalnym powoduje pobudzenie i nadmierną aktywność osteoklastów – komórek kości, które mają zdolność rozpuszczania kości. Powoduje to obniżoną masę tkanki kostnej i zaburzenie mikroarchitektury kości, co w konsekwencji może prowadzić do złamań osteoporotycznych. Dlatego właśnie w tym wieku należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia z pożywieniem.

Aby dodać więcej wartości energetycznej do potrawy dodałam awokado – źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy poprawia profil lipidowy, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie.

Wartość odżywcza 1 porcji 

Nazwa potrawyIlość w porcji(g)Ilość  w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g) Węglowodany (g)Błonnik (g)
Chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką540Miska32317,05 16,127,35
Awokado75Pół małego1201,511,53,12,5
Ogórek gruntowy1502 ogórki19,510,23,60,8
Rzodkiewka 301,5 sztuki4,20,30,10,60,8
Czosnek3Pół ząbka3,70,20,70,1
Jogurt naturalny200Pół opakowania12610,6314
Kefir75Pół małego opakowania38,32,51,53,7
Koper ogrodowy4Łyżeczka10,10,10,1
Szczypiorek13Łyżka 3,60,50,10,20,3
Cebula 20Pół małej70,350,11,30,4

WW: 2,2
WBT: 2

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
    Przeczytaj więcej od tego autora