Placuszki bananowe – pomysł na zdrowe śniadanie

Chciałbyś zamienić śniadanie w postaci kanapek czy owsianki na coś ciekawszego? Być może Twoje dziecko jest niejadkiem lub grymasi przy stole? Mam dla Ciebie super alternatywę – placuszki z bananów. Szybkie, łatwe i pożywne. Koniecznie spróbuj.
Spis treści:
Banalne wykonanie, wyśmienity smak
Co czyni moje placki tak wyjątkowymi? Czas ich przygotowania to mniej więcej 5 minut.
Wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki razem, podsmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu i gotowe! |
Brzmi dziecinnie prosto, prawda?
Bazą placuszków jest banan, który nadaje im odpowiednią konsystencję oraz słodki smak. Przygotowując takie danie, nie musisz dodawać cukru. To dobre rozwiązanie nie tylko dla Ciebie, ale również dla Twojego dziecka lub młodszego rodzeństwa. Już w tym wieku, warto im uświadomić, że istnieje wiele produktów, które mogą zastąpić cukier.
Wybór mąki do placuszków zależy od Ciebie - w każdym przypadku powinny wyjść równie pysznie. Ja użyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej, ponieważ jest bezglutenowa i dostarcza więcej błonnika, białka i antyoksydantów, w porównaniu do np. jasnej mąki pszennej. Mąkę możesz zastąpić także płatkami owsianymi.
Przepis na placuszki bananowe
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 banan ok. 100-120g
- 1 jajko
- 4 łyżki (40 g) dowolnej mąki (ja wykorzystałam gryczaną)
- szczypta proszku do pieczenia
- ulubione dodatki, np.: masło orzechowe, owoce
Przygotowanie
1) Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce.
2) Zmiksuj wszystkie składniki razem. W przypadku braku blendera, możesz użyć widelca.
3)Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu lub pomiń ten krok, gdy używasz odpowiedniej patelni.
4) Nałóż łyżką masę na patelnię.
5)Smaż z obydwu stron, do czasu, aż placki się zarumienią.
6) Gdy się usmażą, odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
7) Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja dodałam masło orzechowe z dżemem owocowym.

Zdrowy deser, który się nie nudzi
Tak naprawdę, za każdym razem, gdy będziesz robić placuszki, zjesz inne danie. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami – moja propozycja to 100% masło orzechowe i dżem. Uwielbiam połączenie masła orzechowego i owoców.
Kiedy przygotowujesz ten zdrowy deser dla całej rodziny, możesz podać więcej dodatków i każdy będzie mógł zjeść placuszki z tym, co mu się podoba.
Do placuszków bananowych wybrać inne dodatki, np.:
- owoce sezonowe, takie jak maliny, borówki, porzeczki,
- krem czekoladowy domowej roboty lub jego mniej zdrową wersję ze sklepu,
- miód,
- lub bitą śmietanę (z mleczka kokosowego również się nada).
Szczerze zachęcam, by urozmaicać swoje śniadania i kolacje – walczyć z kuchenną i dietetyczną nudą. Zaszaleć i zamiast kanapek, zrobić raz na jakiś czas placki bananowe.
Dużym plusem tych placków jest również to, że można bez problemu zapakować je do lunchboxa i zjeść w pracy lub szkole (sprawdź, jak przygotować zdrowe śniadanie do szkoły dla dziecka). Placuszki smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki nim dostarczysz odpowiednią porcję dziennego zapotrzebowania na owoce. Pamiętaj jednak o umiarze. Placuszki są tak pyszne, że bardzo łatwo zjeść ich bardzo dużo.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji(g) | Ilość w porcji(miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Placuszki bananowe | 210 | 338 | 12,8 | 6,4 | 56,6 | 2,9 | |
Banan | 120 | Sztuka | 57 | 1,2 | 0,4 | 28,2 | 1,7 |
Jaja | 50 | Sztuka | 71 | 6,4 | 4,8 | 0,3 | - |
Mąka gryczana | 40 | 4 łyżki | 154 | 5,2 | 1,2 | 28,4 | 1,3 |
WW: 5,5
WBT:~1
Najnowsze artykuły
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
Przedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Dieta obniżająca cholesterol powinna być bogata w tłuszcze roślinne zamiast w odzwierzęce. Sprawdź nasz przepis na zdrowe guacamole!Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Burak to warzywo o nieocenionych wartościach odżywczych. Jeśli jeszcze go nie polubiłeś, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na sałatkę z burakiem!
Przeczytaj też
Kolagen – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Kolagen to białko stanowiące niemal 30% ogółu białek w organizmie. Jakie ma właściwości i zastosowanie? W jaki sposób można dostarczać kolagen do organizmu? Sprawdź!Lipa – zastosowanie, działanie, właściwości
Lipa to roślina od lat wykorzystywana w medycynie ludowej. Stosuje się ją przy przeziębianiach, problemach żołądkowych. Zioło działa również rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Dowiedz się więcej!Cykoria – zastosowanie, działanie, właściwości
Cykoria jest bogata w inulinę, cenny składnik wspomagający pracę przewodu pokarmowego. Sprawdź, jakie właściwości ma to warzywo oraz jak je przyrządzać i jeść, by nie było gorzkie!Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?
Nieodpowiednia dieta może wyzwalać powstawanie zmian skórnych u osób z trądzikiem różowatym. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać, by zapobiegać zaostrzeniu objawów choroby.
Więcej artykułów na ten temat
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
· 4 minuty czytaniaNie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami
· 3 minuty czytaniaSzparagi wyróżniają się bogactwem witamin i minerałów, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem tego warzywa!Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem
· 4 minuty czytaniaCierpisz na zapalenie jelit? Zwróć uwagę na odpowiednią dietę. Dowiedz się, jak przegotować zupę warzywną z dodatkiem ryżu, kurczaka, a także marchewki i pietruszki!