Przepis na łososia pieczonego w niskiej temperaturze podawanego z salsą z mango i awokado
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 300 g łososia
- 1 ząbek czosnku
- 2 limonki
- pół łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół dojrzałego awokado
- 1/3 dojrzałego mango
- płatki chili
- 80 g czerwonego ryżu lub innego ulubionego ryżu/kaszy

Przygotowanie
1. Przygotowanie łososia
- Rybę wyjmij z opakowania i delikatnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Uważaj, żeby nie zrobić palcami dziur w mięsie. Przetnij łososia na dwa kawałki i włóż go do miski.
- Do miski wlej wyciśnięty sok z jednej limonki, dodaj rozpuszczony miód, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dwie szczypty soli i pieprzu. Wymieszaj aż do połączenia się składników.
- Polej łososia przygotowanym sosem. Ryba może (ale nie musi) marynować się w nim przez pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 70-75 oC. Na blaszkę wyłóż folię aluminiową i skrop ją oliwą. Ułóż na niej kawałki łososia skórą do dołu.
- Rybę piecz przez 80 min.

2. Przygotowanie dodatków
- Awokado i mango obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę o wymiarach 0,5 cm na 0,5 cm.
- Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do niej szczyptę soli i pieprzu. Dodaj odrobinę roztartych w moździerzu płatków chili.
- Polej sosem pokrojone awokado i mango.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, aby koniec pieczenia łososia zgrał się w czasie z końcem gotowania ryżu.

Łosoś i awokado – zdrowe i smaczne połączenie
Nie wszyscy wiedzą, że to nie mleko jest najlepszym źródłem witaminy D, ale właśnie ryby, w tym również łosoś.
Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej na witaminę D, należałoby spożyć w ciągu dnia aż 75 litrów mleka o 2% zawartości tłuszczu! |
W tej porcji łososia znajduje się ok. 115% zalecanej dziennej dawki witaminy D.
Okazuje się, że niedobór witaminy D wiąże się z częstszym występowaniem nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób autoimmunologicznych (np. Hashimoto) i wielu innych schorzeń. Pamiętaj też o tym, że Twoja skóra pod wpływem promieni słonecznych produkuje witaminę D. Dlatego warto w okresie letnim przez 15 minut wystawić na słońce odkryte ramiona, żeby zapewnić sobie odpowiednią dawkę tej witaminy. Jeśli jest to trudne, np. przez pracę na nocnej zmianie, lub w przypadku osób starszych, którym wyjście z domu sprawia kłopot, warto prowadzić doustną suplementację przez cały rok.
Co jest jednak w łososiu najcenniejsze? Jeśli stawiasz na kwasy omega-3 to masz rację! Działają one przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, choroby Alzheimera i depresji.
Uwaga! Kwasy omega-3 nie znajdują się w każdym typie łososia. Kupując łososia, zwróć uwagę na to, skąd pochodzi. Najlepszy będzie łosoś dziki, nie hodowlany. |
Innym źródłem dobrych tłuszczów w tej potrawie jest awokado. Zawiera kwas oleinowy należący do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża on poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tego „złego”) i jednocześnie podnosi poziom cholesterolu HDL, czyli tego „dobrego”.
Cieszę się, że mogę zaproponować Ci danie, które jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 3,8
WBT: 0,94
Nazwa | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (opisowo) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Cały przepis | 301 | 1 | 494,2 | 36,43 | 15,11 | 38,32 | 4,4 |
Łosoś | 150 | ½ opakowania | 219 | 32,43 | 8,895 | 0 | 0 |
Czosnek | 2,5 | ½ ząbka | 2 | 0,095 | 0,01 | 0,495 | 0,1 |
Limonka | 50 | 1 limonka | 8,5 | 0,32 | 0,05 | 2,71 | 0,8 |
Miód | 3 | ¼ łyżeczki | 9,7 | 0,005 | 0 | 1 | 0 |
Awokado | 25 | ¼ sztuki | 40 | 0,25 | 1,83 | 1,065 | 1,15 |
Mango | 25 | ¼ sztuki | 16 | 0,13 | 0,07 | 4,25 | 0,7 |
Oliwa z oliwek | 7 | ½ łyżki | 60 | 0 | 3,375 | 0 | 0 |
Ryż czerwony | 40 | 3 łyżki | 139 | 3,2 | 0,88 | 28,8 | 1,65 |
