Fit burger z wędzonym tofu i awokado. 2 razy mniej kalorii!

16. 11. 2017 · 3 minuty czytania

Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza, że musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań. Sprawdź przepis na lekki burger z tofu i awokado!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Fit burger z wędzonym tofu i awokado. 2 razy mniej kalorii!

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, na pewno zainteresuje Cię ten przepis! To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego burgera. Zamiast mięsa znajdziesz w nim wędzone tofu oraz porcję warzyw.

Czy wiesz, że tradycyjny burger, którego możesz kupić w większości restauracji z jedzeniem typu fast food, ma około 800 kcal? To około 40 procent całkowitego zapotrzebowania energetycznego dla przeciętnej osoby, która nie jest na diecie! Łatwo stwierdzić, że jeśli chcesz zredukować swoją masę ciała, kupne kanapki nie wchodzą w grę. W domu możesz jednak przygotować zdrową wersję burgera, której zjedzenie nie przyprawi Cię o wyrzuty sumienia.

Przepis na fit burgera

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • bułka pełnoziarnista (np. grahamka, bułka owsiana)
  • 3 plasterki awokado
  • 2 plasterki tofu wędzonego
  • 1/2 papryki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • sos: 1 łyżeczka keczupu i 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, cząber, oregano
składniki na burgera

 

Wykonanie:

1. Bułkę przekrój na pół i wstaw na 5 – 7 minut do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, aby lekko się przypiekła.

2. Na patelni rozgrzej olej i połóż na niej posypane ziołami tofu. Podsmaż je z każdej strony, aż się zarumieni.

3. Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce keczup i majonez.

patelnia

 

4. Wyjmij bułkę z piekarnika i posmaruj sosem. Następnie połóż na niej tofu i pozostałe składniki. Złóż burgera.

burgery
 

Dlaczego nie warto jeść fast foodów?

Fast foody są w dzisiejszych czasach bez wątpienia niemałą pokusą. Są tanie, co więcej na zamówienie nie czekasz godzinami przy stoliku, możesz wziąć je na wynos i biec do pracy. Oprócz tego są smaczne, prawda? Chyba nie ma na świecie osoby, która powie, że nie zje tych frytek, bo są niedobre. Dlaczego tak jest?

Fast foody zawierają całkiem pokaźną ilość konserwantów, barwników, ulepszaczy smaku, wypełniaczy, które z powodzeniem manipulują zmysłami smaku oraz zapachu. Dodatkowo produkcja tego jedzenia pociąga za sobą bardzo małe nakłady finansowe, dzięki czemu możesz je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Pozostaje tylko pytanie, na ile taka kanapka przypomina składnikami odżywczymi prawdziwą kanapkę?

Fast foody charakteryzująsię wysoką kalorycznością ze względu na przewagę tłuszczów oraz węglowodanów. Dodatkowo zawierają śladowe ilości błonnika pokarmowego. Działają więc na Twój przewód pokarmowy jak zapychacz, powodują krótkotrwałe uczucie sytości i dostarczają organizmowi jedynie "pustych kalorii". Unikaj tego typu produktów i szukaj zdrowszych odpowiedników, takich jak np. burger z tofu.

Sprawdź, co hamuje apetyt!

Tofu w burgerze? Idealne na diecie redukcyjnej

W proponowanym przepisie jednym ze składników jest wędzone tofu. Tofu to twarożek przygotowywany z mleka sojowego. Ten produkt zawiera białko roślinne. W zdrowej diecie zalecany stosunek białka roślinnego do zwierzęcego powinien wynosić 1:1. Oznacza to, że równie ważne jest spożywanie białka, które pochodzi np. z roślin strączkowych, orzechów, nasion, pestek, co jedzenie białka zwierzęcego. Tofu wędzone ma szczególnie ciekawy smak, który przypomina nieco wędzony, żółty ser.

Z powodzeniem urozmaici Twój jadłospis, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Tego typu dieta, jeśli jest źle skomponowana, może nie dostarczać wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje organizm.

Zobacz też, z czego powinien składać się trening na redukcję!

Wartość odżywcza 1 porcji

NazwaIlość
 (g/ml)
Ilość (miara domowa)Energia (kcal)Białko
(g)
Tłuszcz
(g)
Węglowodany
(g)
Błonnik
(g)
WW
Burger fit238g 343,511,414,741,54,14,1
Bułka owsiana601 sztuka182,45,62,733,51,63,4
Papryka żółta70pół sztuki18,90,70,13,80,60,4
Kiełki rzodkiewki40garść17,21,51,00,70,80,1
Awokado280,2 sztuki44,80,64,31,10,90,1
Tofu wędzone180,1 opakowania23,22,31,40,4--
Jogurt naturalny 1,5%5łyżeczka6,30,50,20,70,1
Ketczup5łyżeczka6,50,10,11,30,20,1
Olej rzepakowy5łyżeczka44,2-5,0---

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
    Przeczytaj więcej od tego autora