Dieta Montignaca – przepis na faszerowaną cukinię

24. 10. 2019 · 4 minuty czytania

Jeśli chcesz poznać ciekawy przepis, który poleca się w diecie Montignaca, sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z mięsem mielonym. Dowiedz się więcej!

 

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Dieta Montignaca – przepis na faszerowaną cukinię

Czy wiesz na czym polega popularna odchudzająca dieta Montignaca? Poznaj jej zasady i uwzględnij wybrane elementy tej diety w planowaniu codziennych posiłków! Przygotowałam dla Ciebie przepis na pyszny i sycący obiad cukinie faszerowane mięsem z indyka i komosą ryżową.

Dieta Montignaca - zasady

Dieta Montignaca została opracowana przez francuskiego lekarza Michela Montignaca pod koniec lat 80. Głównym założeniem tej diety jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym i nieskupianie się na wyliczaniu kaloryczności diety. Twórca tej diety uważał, że to nie nadmiar kalorii jest przyczyną powstawania nadwagi i otyłości, a spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Przygotowałam przepis na sycący posiłek z produktów o niskim indeksie glikemicznym, wpisujący się idealnie w główne założenia diety Montignaca.

Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.

 

Dieta Montignaca - przepis na faszerowane cukinie

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 duże cukinie (1,4 kg)
  • 1/2 opakowania mielonego mięsa z indyka (250 g)
  • 4 łyżki komosy ryżowej (50 g)
  • 1/2 cebuli
  • 2 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść kiełków, np. słonecznika
  • 4 kulki mini mozzarelli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek

Sprawdź też przepis na wegetariański pasztet.

Dieta Montignaca  przepis na faszerowane cukinie

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.

2. Umyj cukinie, przekrój je na połówki i natrzyj oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wstaw je do piekarnika na 5 minut.

3. Cebulę pokrój w kostkę, a pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Razem zeszklij je na 1 łyżce oliwy na patelni.

4. Dodaj mięso mielone i przyprawy i obsmaż aż się lekko zrumieni.

5. Z piekarnika wyjmij cukinię i wydrąż środek, który następnie dodaj do mięsa.

6. Wymieszaj wszystko na patelni z koncentratem pomidorowym.

7. Cukinię wypełnij farszem i włóż z powrotem do piekarnika na pół godziny.

8. Po upieczeniu posyp posiekaną mozzarellą i kiełkami. Smacznego!

dieta montignaca jadłospis

Dieta Montignaca - jadłospis, zasady i merytoryczna ocena

Główną zasadą diety Montignaca jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), które są trawione i przyswajane wolniej niż te o wysokim IG. Po spożyciu produktu o niskim IG stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo i osiąga niższe wartości. Ta zasada sprawdza się w dietach odchudzających również dlatego, że produkty o niskim indeksie glikemicznym zazwyczaj są bogatymi źródłami błonnika pokarmowego. W przewodzie pokarmowym błonnik pęcznieje i tworzy żele o dużej lepkości. To sprawia, że treść pokarmowa ma większą objętość i szybciej masz uczucie sytości.

Sprawdź też przepis na pieczonego łososia.

Poniżej znajdziesz tabelę z produktami spożywczymi podzielonymi według wielkości indeksu glikemicznego:

 Niski indeks glikemicznyŚredni indeks glikemicznyWysoki indeks glikemiczny
Warzywabakłażanwarzywa konserwowe (groszek, kukurydza)bób
brokułburak 
cukiniadynia
cebulaziemniaki
cykoria 
czosnek 
fasola 
groszek zielony surowy  
kalafior 
marchew surowa 
ogórek 
papryka 
pomidor 
por 
rzodkiewka 
sałata 
seler 
soczewica 
szpinak 
Owoceagrestananasowoce suszone (daktyle, rodzynki, morele) 
awokadowinogronaowoce w słodkim syropie z puszki
bananmango 
brzoskwiniakiwi 
czereśnie  
cytrusy  
truskawki  
jabłka  
śliwki  
gruszka  
orzechy  
Produkty zbożowepieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej), ryżpieczywo z mąki pszennej, 
kasza gryczana, kasza jęczmiennasłodkie bułki i ciasta
kasza pęczakkasza jaglana 
komosa ryżowa  
płatki owsiane  
makarony z mąki pełnoziarnistej   
makarony z mąki z warzyw strączkowych  
Produkty mlecznejogurt naturalny mleko zagęszczone słodzone
kefir
mleko
sery
Słodycze   Produkty o wysokim stopniu przetworzenia: 
·       słodycze, 
·       ciasteczka, 
·       chipsy
·       żelki, 
·       czekolada mleczna,

Twórca diety Michel Montignac błędnie założył, że nadmiar kalorii nie jest przyczyną powstawania nadwagi i otyłości. Faktem jest to, że nadmiar tkanki tłuszczowej pojawia się, gdy spożywasz więcej kalorii niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie. Dzięki obecności w diecie Montignaca większych ilości błonnika pokarmowego i unikaniu produktów wysokoprzetworzonych, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, takich jak słodycze czy słone przekąski, podczas stosowania diety nie jest konieczne liczenie spożywanych w ciągu dnia kalorii.

Kolejną zasadą diety Montignaca jest spożywanie produktów węglowodanowych podczas jednego posiłku tylko z białkami albo tylko z tłuszczami. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, każdy pełnowartościowy posiłek powinien być źródłem węglowodanów złożonych (np. w formie pełnoziarnistego pieczywa lub kaszy), białka (mięso, ryby, jaja, strączki) i tłuszczów (oliwa, olej rzepakowy, orzechy). Dlatego przy planowaniu zdrowej diety odchudzającej pominęłabym tę zasadę diety Montignaca.

Wartość odżywcza 1 porcji:

WW: 2,3

WBT: 1,9

Nazwa   Ilość (g)Ilość w miarach domowychEnergia (kcal) Tłuszcz (g)Węglowodany (g) Białko (g)
Faszerowana cukinia 1 połówka cukinii28514,3423,2319,07
Cukinia350½ sztuki560,6311,724,24
Mięso mielone z indyka501/3 szklanki601,4310,88
Komosa ryżowa (sucha)12,51 łyżka420,756,881,75
Cebula201/8 sztuki80,022,020,18
Czosnek3½ ząbka40,020,990,19
Oliwa101 łyżka8810
Koncentrat pomidorowy7½ łyżeczki60,031,320,3
Mini mozzarella71 kulka161,190,071,26
Kiełki słonecznika10¼ garści50,270,230,27

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
    Przeczytaj więcej od tego autora