Zdrowa Wigilia – bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Jest jedna rzecz, z którą zgadzają się wszyscy Polacy – nie ma Wigilii bez pierogów! Ten lekko zmodyfikowany przepis jest idealny dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej.
Kocham pierogi. Jeżeli miałabym wybrać coś, co musiałabym jeść codziennie do końca życia, to bez zastanowienia zdecydowałabym się na właśnie tę potrawę. Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać, czy dałoby się przyrządzić zdrowszą wersję pierogów. Okazało się, że jest to jak najbardziej możliwe, dzięki wykorzystaniu zamiast mąki pszennej – mąki gryczanej. Za pomocą metody prób i błędów stworzyłam przepis na idealne ciasto. Później wystarczyło wyprosić od mamy przepis na kapustę z grzybami i doskonałe danie wigilijne jest gotowe!
Poznaj przepis na pasztet jarski.
Przepis na pierogi z mąki gryczanej
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 3 (18 pierogów)
Składniki:
Na kapustę z grzybami:
- 500 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów
- 500 ml wrzątku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Na pierogi:
- 100 g mąki gryczanej (3/4 szklanki) oraz mąka do podsypywania
- 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- pół szklanki wrzątku
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju
Zobacz produkty na zdrowy styl życia.
Przygotowanie
Przygotowanie kapusty z grzybami:
1. Odciśnij sok z kapusty i wlej go do garnka. Kapustę połóż na desce do krojenia i posiekaj. Wrzuć ją do garnka razem z wcześniej odciśniętym sokiem. Całość gotuj na małym ogniu.
2.Suszone grzyby połam na małe kawałki i zalej je wrzątkiem. Gdy zmiękną, po około 3 minutach woda zabarwi się na brązowo.
3. Grzyby, wraz z wywarem, wlej do garnka z kapustą. Do smaku dopraw je solą i pieprzem (ja daję pół łyżeczki pieprzu i soli).
4. Gotuj kapustę na wolnym ogniu bez przykrycia, przez około 60 minut i co jakiś czas (7 – 10 minut) ją mieszaj. Pod koniec gotowania, gdy woda prawie całkowicie wyparuje, możesz lekko przykryć garnek.
Sprawdź, jak przygotować sałatkę z buraka.
Przygotowanie pierogów:
1. Do miski wsyp obie mąki, wlej pół szklanki wrzątku i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Masa może wyglądać na suchą, ale taka ma właśnie być. Następnie dodaj olej, sól i ponownie wszystko wymieszaj.
2. Odstaw masę mniej więcej na 2 minuty, do czasu, aż będzie można wziąć ciepłe ciasto do ręki, bez poparzenia się.
3. Na blat lub stolnicę wysyp trochę mąki gryczanej. Wyrabiaj chwilę ciasto i odłóż je na 10 minut. Przykryj je miską, w której wcześniej było ciasto.
4. Podziel ciasto na kilka części. Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 – 3 mm (wałek również można posmarować mąką). Ciasto gryczane na pierogi musi być trochę grubsze niż to zrobione chociażby z mąki pszennej, żeby się nie rozpadało.
5. Z ciasta, za pomocą np. szklanki, wytnij kółka. Na ich środek połóż trochę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i zlep boki pierogów. Pamiętaj, aby farszu nie było zbyt dużo. Ciastko z mąki bezglutenowej nie rozciągnie się.
6. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody, do której wcześniej dodałaś łyżeczkę oleju. Kiedy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze przez minut, a następnie wyciągnij. Najlepiej smakują odsmażone na patelni.
Zalety mąki gryczanej, czyli dlaczego moje pierogi są zdrowsze
Mąka gryczana jest produktem wysokobłonnikowym, ponieważ zawiera go aż 10 g w 100 g produktu. Dla porównania: zwykła mąka pszenna typ 500 ma jedynie 3 g błonnika. Błonnik jest niezbędnym składnikiem dla Twojego przewodu pokarmowego.
Poznaj przepis na ciasteczka korzenne.
Jego działanie można porównać do szczotki – wymiata zalegające masy kałowe z jelit i zapobiega zaparciom. Liczne badania naukowe dowiodły, że większe spożycie błonnika pokarmowego wiązało się z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia nowotworów jelita grubego.
Mąka gryczana jest polecana osobom chorującym na cukrzycę typu drugiego, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny określa, jak szybko zwiększa się stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, w porównaniu ze zwiększeniem, jakie występuje po spożyciu czystej glukozy. Duże wahania stężenia glukozy we krwi są niewskazane, szczególnie u osób z cukrzycą, dlatego zaleca się im spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym (czyli do 55), gdyż powodują one łagodny i powolny wzrost, a później spadek stężenia glukozy.
Produkty o wysokim indeksie, czyli powyżej 70, należy jadać sporadycznie, jeśli jesteś na diecie o niskim IG.
Mąka gryczana | Mąka pszenna 500 | |
Wartość energetyczna | 335 kcal | 364 kcal |
Węglowodany | 71 g | 76 g |
Tłuszcze | 3 g | 1 g |
Białka | 13 g | 10 g |
Błonnik | 10 g | 3 g |
Indeks glikemiczny | 40 | 90 |
Ziarna gryki są produktem naturalnie bezglutenowym. Jest to bardzo istotna informacja dla osób chorujących na celiakię. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, co oznacza to, że organizm buntuje się przeciwko niektórym własnym komórkom. W tej chorobie, spożywanie nawet najmniejszych ilości glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych.
Poznaj przepis na jaglaną kutię.
Osoby na diecie bezglutenowej powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu przetwory z pszenicy, żyta, pszenżyta i jęczmienia. Należy unikać również owsa, ze względu na jego duże zanieczyszczenie glutenem. Dopuszczalne jest spożywanie przetworów z owsa certyfikowanego, ze znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Wigilijne pierogi gryczane | 236 | 6 pierogów | 301,2 | 6,9 | 11,5 | 42,5 | 7,6 |
Kapusta kiszona | 166 | 1/3 opakowania | 18,3 | 1,83 | 0,33 | 2,17 | 3,5 |
Mąka gryczana | 33 | ¼ szklanki | 118,3 | 4,2 | 1,03 | 20,2 | 3,33 |
Mąka z tapioki | 16,6 | 1,5 łyżki | 59,67 | 0,033 | 14,63 | 0,17 | |
Grzyby suszone | 7 | ½ garści | 21,93 | 0,63 | 0,03 | 4,87 | 0,2 |
Olej rzepakowy | 10 | 1 łyżka | 88,4 | 10 |
WW: 3,8
WBT: 1,3
Najnowsze artykuły
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
Przedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Dieta obniżająca cholesterol powinna być bogata w tłuszcze roślinne zamiast w odzwierzęce. Sprawdź nasz przepis na zdrowe guacamole!Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Burak to warzywo o nieocenionych wartościach odżywczych. Jeśli jeszcze go nie polubiłeś, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na sałatkę z burakiem!Przepis na syrop z czosnku! Na co pomoże?
Czosnek to roślina wspierająca odporność. Nie musisz dodawać go tylko do kanapek - idealnie sprawdzi się jako składnik witaminowego syropu! Sprawdź nasz przepis!Dieta ketogeniczna: przepis na jajko zapiekane w awokado
Dieta katogeniczna zyskuje na popularności. Wśród przepisów bogatych w białko i tłuszcze znajdziesz recepturę na jajka zapiekane w awokado, którą serwujemy na blogu.Mięso roślinne w roli głównej, czyli przepis na wegańskiego burgera
Nie jesz mięsa i tęsknisz za smakiem burgera? Wypróbuj roślinne mięso - przepis na smaczne i syczące wegańskie danie przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie!-
Przeczytaj też
Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie organizmu do wysiłku, sprawdź nasz przepis na kulki mocy. Dowiedz się, jak wykonać wysokoenergetyczne przekąski do spożywania przed treningiem!Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Dietetyczny deser – trójwarstwowy pudding chia
Szukasz pomysłu na zdrowy i jednocześnie pyszny deser? Poznaj nasz przepis na trójwarstwowy pudding chia. Sprawdź, jak przygotować pożywne i słodkie danie z nasion chia, malin i bananów!Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta – oto jak jeść, żeby schudnąć
Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę do kolacji lub do obiadu? Poznaj nasz wyjątkowy przepis i połącz buraki, rukolę, miód, oliwę z oliwek oraz ser feta. Sprawdź szczegóły!Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym
Odpowiednie przygotowanie do treningu ma ogromne znaczenia i wpływa na wydolność organizmu. Sprawdź, co jeść, przygotowując się do wysiłku! Poznaj nasz zdrowy przepis!Odżywczy koktajl potreningowy – dietetyk radzi co jeść po treningu
Odżywienie mięśni po treningu to obowiązkowy element, dzięki któremu mogą się zregenerować i wzmocnić po intensywnym wysiłku. Sprawdź naszą propozycje na szybki i odżywczy koktajl potreningowy!Domowa granola dla wielbicieli słodkich śniadań
Szukasz inspiracji na zdrowe posiłki? Przygotuj samodzielnie granolę - to mix suszonych owoców, nasion i płatków. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i przekąskę. Zobacz nasz przepis!
Więcej artykułów na ten temat
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
· 4 minuty czytaniaNie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami
· 3 minuty czytaniaSzparagi wyróżniają się bogactwem witamin i minerałów, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem tego warzywa!Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem
· 4 minuty czytaniaCierpisz na zapalenie jelit? Zwróć uwagę na odpowiednią dietę. Dowiedz się, jak przegotować zupę warzywną z dodatkiem ryżu, kurczaka, a także marchewki i pietruszki!