Blog o składnikach kosmetyków
(131)
Olej jojoba zamiast kremu na noc? Poznaj tajemnicze właściwości złotego wosku
Olejek jojoba znajduje wiele zastosowań w kosmetyce. Wykorzystuje się go m.in. do pielęgnacji cery dojrzałej, tłustej. Jakie posiada właściwości? Sprawdź!
Skwalan − dlaczego warto go uzupełniać po 25. roku życia?
Skwalan to ceniony składnik kosmetyków. Działa wielokierunkowo – dotlenia komórki, odżywia i regeneruje skórę. Jakie jeszcze posiada właściwości? Sprawdź!
Komórki macierzyste w kosmetyce − przyszłość kosmetologii?
Komórki macierzyste wykorzystuje się w wielu medycynie, farmacji i kosmetologii. Jak działają? W jaki sposób wpływają na ludzki organizm? Dlaczego dodaje się je do kosmetyków? Sprawdź!
Owies w kosmetykach − na ratunek skórze wrażliwej i atopowej!
Owies stanowi częsty składnik kosmetyków. Wyróżnia się bogactwem składników odżywczych wpływających na kondycję skóry. Sprawdź, jakie jeszcze ma właściwości!
Skrzyp polny: właściwości panaceum na piękną skórę, włosy i paznokcie!
Skrzyp polny od dawna wykorzystuje się do wzmocnienia włosów i paznokci. Wykazuje właściwości regenerujące. Dostarcza potrzebnych minerałów. Dowiedz się więcej!
Jakie pH mydła jest najlepsze dla Twojej skóry?
Odczyn pH ma ogromna znaczenie dla skóry. Chroni przed działaniem drobnoustrojów i zapobiega wysuszaniu cery, dlatego tak ważny jest dobór odpowiedniego mydła. Dowiedz się więcej!
Olejek lawendowy w kosmetyce. Jego właściwości Cię zaskoczą!
Olejek lawendowy nie bez powodu stanowi częsty składnik kremów szamponów i mydeł. Zawiera flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Sprawdź, czym jeszcze się charakteryzuje!
Kora dębu − właściwości kosmetyczne. Czy pomoże w leczeniu łupieżu?
Dąb słynie z prozdrowotnych właściwości. Skutecznie niweluje stany zapalne. Korę drzewa wykorzystuje się także w uśmierzaniu chorób dermatologicznych. Czym jeszcze się wyróżnia? Sprawdź!

