Blog o składnikach kosmetyków
(131)
Olejek nagietkowy − kosmetyczne ukojenie!
Olej nagietkowy stanowi wyjątkową pomoc w leczeniu problemów skórnych. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego często stosuje się go w leczeniu trądziku. Czym jeszcze się wyróżnia?
Olej z kiełków pszenicy − właściwości regeneracyjnej petardy!
Czym charakteryzuje się olej z kiełków pszenicy? Jakie właściwości posiada? Co zawiera w składzie oprócz lecytyny i witaminy A? Dlaczego stosuje się go w medycynie? Sprawdź!
Dwutlenek tytanu w kosmetyce, czyli prawdziwy „tytan” w ochronie skóry
Dwutlenek tytanu stanowi częsty element kosmetyków. Zapewnia ochronę przed promieniami UV, wybiela, a także pełni funkcję zagęszczacza. Jakie jeszcze posiada właściwości? Dowiedz się więcej!
Olej makadamia: właściwości złota Australii
Olej makadamia nie bez powodu jest stosowany w kosmetyce. Składnik nawilża, regeneruje, chroni przed wolnymi rodnikami. Wyróżnia się bogactwem kwasów Omega. Dowiedz się więcej!
Tlenek cynku − niesamowity biały proszek na trądzik i nie tylko...
Czym jest tlenek cynku i dlaczego tak często dodaje się go do kosmetyków przeciwtrądzikowych? Jakie właściwości charakteryzują substancję? Więcej dowiesz się z naszego artykułu!
D-pantenol: tajemnica nawilżenia skóry
D-Pantenol to substancja o wielu dobroczynnych właściwościach. Nie bez powodu dodaje się ją do kosmetyków do ciała i włosów. W czym pomaga? Jak działa? Dowiedz się więcej!
Rozmaryn w kosmetyce i medycynie naturalnej − panaceum na wszystko?
Choć rozmaryn kojarzy się z przyprawą, jego zastosowanie jest znacznie szersze. Zioło doskonale wpływa na skórę, likwiduje stany zapalne, ułatwia leczenie grzybicy. Jakie jeszcze posiada właściwości?
Róża w kosmetyce − tajemnica piękna i długowieczności skóry dojrzałej
Kosmetyki z dodatkiem róży są znane od lat. Jakie właściwości ma roślina? Na jakie problemy skórne pomaga? Komu poleca się ją w szczególny sposób? Sprawdź
