Olejek lawendowy w kosmetyce. Jego właściwości Cię zaskoczą!

24. 8. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olejek lawendowy w kosmetyce. Jego właściwości Cię zaskoczą!

Olejek lawendowy w kosmetyce stosowany jest przede wszystkim na skórę z problemami trądzikowymi i łuszczycowymi. Olejek eteryczny z lawendy ma także wspaniałe właściwości terapeutyczne − jego aromat uspokaja, wycisza i relaksuje. Ale to nie wszystko! Olejek lawendowy może być także stosowany do łagodzenia bólu menstruacyjnego czy zmęczonych po treningu mięśni. Zobacz, jakie jeszcze zastosowanie ma lawenda w kosmetyce!

Olejek lawendowy − właściwości

Lawenda znana była już w starożytności. Nasi przodkowie dodawali ją do kąpieli i palili jako kadzidło do oczyszczania pomieszczeń. Olejek lawendowy możesz uzyskać przez destylację z kwiatów lawendy wąskolistnej lub lawendy szerokolistnej. Oryginalnie lawenda rosła w regionie Morza Śródziemnego. Ale teraz spotkać można ją w Europie, Ameryce Północnej czy w Australii.

Olejek lawendowy − właściwości

W swoim składzie olejek eteryczny ma sporo fitosteroli i flawonoidów, które działają przede wszystkim antyoksydacyjnie. W składzie chemicznym olejku z lawendy znajdziesz octan linalilu i linalol. Te składniki odpowiadają głównie za zapach olejku. W olejku znajdziesz też garbniki − działają przede wszystkim przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Olejek zawiera także w sobie kumaryny, które rozluźniają mięśnie i stan napięcia w ciele.

Olejek lawendowy − zastosowanie w medycynie

Eteryczny olejek lawendowy ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. Jest jednym z najważniejszych produktów aromaterapii. Możesz stosować go w kominkach do aromaterapii lub dodawać do kąpieli.

Zapach olejku lawendowego wycisza i koi nerwy. Niektórzy potwierdzają nawet jedno działanie antydepresyjne i przeciwlękowe. Jeżeli często się stresujesz i żyjesz w stanie nieustającego napięcia możesz skropić swoją pościel kilkoma kroplami olejku eterycznego z lawendy. Ma on także dobroczynny wpływ na komfort snu − ułatwia zasypianie.

Olejek lawendowy w medycynie

Inhalacja olejkiem lawendowym może też zmniejszyć bóle głowy, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na migreny. Olejek lawendowym, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe zmniejsza napięcia mięśniowe i obrzęki. Możesz nałożyć go na skórę. Spróbuj też mojego sposobu na rozluźnienie mięśni po intensywnym treningu peelingiem z solą himalajską i olejkiem lawendowym. Przepis na peeling znajdziesz w moim artykule: Peeling po treningu? Relaksujący mięśnie peeling do ciała z różową solą himalajską.

Zapach olejku lawendowego może także zmniejszać ból menstruacyjny. Dobrze działa także na nerwy podczas napięcia przedmiesiączkowego.

To także świetny repelent! Owady nie znoszą zapachu lawendy, dlatego warto go zawsze mieć ze sobą podczas spacerów po łąkach czy podczas długich, letnich wieczorów spędzanych w ogrodzie czy na werandzie. Lawenda przede wszystkim odstrasza komary i sprawia, że te męczące owady nie zbliżając się do Ciebie.

Samą lawendę i napary z kwiatów lawendy możesz stosować także na problemy z trawieniem. Dzięki takiemu zastosowaniu lawendy Twój układ pokarmowy zostaje pobudzony. Napary z lawendy pomagają na wzdęcia czy kolki jelitowe. Ma ona także działanie pobudzające apetyt, dlatego świetnie działa na niejadków.

Olejek lawendowy na twarz i włosy

Olejek lawendowy jest jednym z niewielu olejków eterycznych, który możesz stosować bezpośrednio na skórę. Możesz do tego wykorzystać np. olejek eteryczny Etja. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry trądzikowej i ze zmianami łuszczycowymi. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego wycisza podrażnienia skóry i stany zapalne związane z wypryskami trądzikowymi. Olejek lawendowy reguluje także nadprodukcję sebum. Zwęża gruczoły łojowe, co może pomóc Ci poradzić sobie z problemami związanymi ze świecącą się i przetłuszczającą się skórą. Możesz go także stosować w strefie „T”.  Uważaj jednak, aby nie przesadzać z ilością stosowanego olejku − w nadmiarze może powodować podrażnienia.

Olejek lawendowy na twarz

Olejek lawendowy przyda się latem nie tylko ze względu na odstraszanie komarów. Pomaga także w leczeniu podrażnień skóry po nadmiernym opalaniu i przyspiesza gojenie się ran. Z tego też względu często wykorzystywany jest w produktach dermatologicznych.

Lawenda to także panaceum na zachowanie młodości skóry. Wszystko dzięki flawonoidom i ich antyoksydacyjnemu działaniu. Więcej o antyoksydantach możesz przeczytać w artykule: Antyoksydanty: ochrona skóry mieszczucha! Olejek lawendowy pomaga zachować skórze blask i zdrowy, młody wygląd. Jeżeli szukasz kosmetyków z olejkiem eterycznym z lawendy, sprawdź czy w składzie INCI jest Lavandula Angustifolia Oil.

Olejek lawendowy w kosmetykach

Olejek lawendowy, choć ma działanie uspokajające, usprawnia krążenie. Dzięki temu substancje odżywcze znajdujące się w kosmetykach lepiej się przyswajają i szybciej docierają do komórek skóry. Tę właściwość olejku wykorzystuje się w kosmetykach do pielęgnacji włosów i szamponach na porost włosów. Dodatkowo olejek lawendowy może wzmacniać cienkie i pozbawione życia włosy. Olejek eteryczny z lawendy znajdziesz m.in. w szamponie Biolaven Organic.

Olejki eteryczne to naturalne źródło składników odżywczych, które mogą usprawniać działanie ciała, jak i ducha. Zapach olejku z lawendy może pomóc Ci się rozluźnić i zrelaksować po ciężkim dniu. Dlatego warto mieć w swojej apteczce niewielką buteleczkę z olejkiem z lawendy.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska