Skwalan − dlaczego warto go uzupełniać po 25. roku życia?

8. 11. 2018 · Natalia Klonowska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Skwalan − dlaczego warto go uzupełniać po 25. roku życia?

Skwalan to wciąż mało znany składnik wysoko cenionych kosmetyków. Dla alergików jest jednym z najlepszych rozwiązań. Co mają ze sobą wspólnego rekiny, Japonia i skwalen? Czemu skwalan to nie skwalen, a jednak tyle je łączy? Poznaj idealny sposób na walkę z suchą i starzejącą się skórą!

Skwalen – co to jest i skąd pochodzi?

Tak naprawdę na początku był skwalen, czyli estrowy lipid obecny w łoju (sebum) i w tłuszczowej warstwie ludzkiej skóry. Skwalen wchodzi w skład osocza i spoiwa międzykomórkowego naskórka.

Odkryli go japońscy naukowcy w 1906 roku, gdy badali wątrobę rekina. Okazało się, że jest ona bogatym źródłem skwalenu i do lat 80. był pozyskiwany właśnie w taki sposób. Obecnie wyodrębnia się go głównie w procesie ekstrakcji z oliwy z oliwek. Nie można go pozyskać w sposób sztuczny.

naczynie z olejem z oliwek

Skwalen – właściwości

Jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu: chroni skórę, odżywia ją, regeneruje, dotlenia komórki (ma zdolność wiązania tlenu). To nie wszystko! Skwalen stanowi niezbędne wsparcie dla Twojego systemu immunologicznego, stosuje się go w profilaktyce miażdżycy czy problemach ciśnieniowych. Między innymi dlatego na problemy z odpornością zaleca się zażywanie tabletek z wątroby rekina.

Zawartość skwalenu w ludzkim sebum wynosi około 10 − 15% i spada z wiekiem. Nie bez powodu wzbudził zainteresowanie w kosmetyce. Po 25. roku życia jego zawartość w Twoim organizmie spada, a w okolicach 50. roku życia wynosi mniej niż 5%.

Skwalan – pochodna skwalenu

Niestety skwalen nie nadaje się do zewnętrznej aplikacji na skórę, bo jest niestabilny i szybko ulega rozpadowi pod wpływem słońca (promieni UV) czy kontaktu z tlenem. Rozpad prowadzi do powstania niekorzystnych związków chemicznych. Dlatego w warunkach laboratoryjnych wyodrebiono jego stabilną, nasyconą pochodną: skwalan.

skwalan - mieszanie składników w próbówkach

Skwalan – właściwości

Pod względem właściwości, obie substancje wykazują bardzo podobne działanie, zwłacza jeżeli chodzi o wpływ na skórę. Jako lekki olejek szybko się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustej skóry, wzmacnia barierę lipidową, zmiękcza i wygładza skórę. Pełni rolę antyoksydanta, walczy z wolnymi rodnikami, chroni przed bakteriami i grzybami. Pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie skóry − zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z wnętrza skóry (dzięki odbudowie płaszcza lipidowego).

Jest bardzo dobrym nośnikiem składników aktywnych, wspomaga rozprowadzanie kosmetyków, nie zatyka porów i może być używany przez alergików (nawet, gdy jego stężenie wynosi 100 % nie podrażnia skóry). Ponadto przedłuża on działanie witamin (A, E) i koenzymu Q10, który jest istotnym składnikiem ludzkich komórek.

skwalan - właściwości - kosmetyki

Skwalan w kosmetyce

Skwalan w kosmetykach ma stężenie od 5 – 100 %. Co ciekawe, uznawany jest za jeden z droższych składników ekskluzywnych kosmetyków, bardzo często japońskich. W swoich produktach wykorzystują go także najlepsze firmy europejskie (głównie francuskie): Avene, La Roche Posay, Vichy, SVR, Bioderma.

Kremy nawilżająco-kojące ze skwalanem

Tu skwalan pojawia się najczęściej – w składzie kremów nawilżających do twarzy. Wspiera działanie składników aktywnych i pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Poza tym pomaga w wyleczeniu drobnych uszkodzeń skóry czy stanów zapalnych. Produkty, które cieszą się wysokim powodzeniem to krem Avene Tolerance Extreme i krem kojący do skóry wrażliwej z La Roche-Posay, Toleriane Ultra. Jedna z ciekawszych propozycji z Biodermy to Hydrabio Creme – hypoalergiczny krem nawilżający o bogatej konsystencji, po który mam zamiar sięgnąć w najbliższym czasie ze względu na świetne opinie i przystępną cenę.

Krem nawilżająco-kojący ze skwalanem

Kremy na noc ze skwalanem

W przypadku, gdy masz wyraźnie odwodnioną i przemęczoną cerę, warto sięgnać po kosmetyki głęboko nawilżające na noc. Skwalan sprawdzi się tu idealnie. Znajdziesz go w propozycji Vichy – żelowym kremie Aqualia Thermal Night Spa. Polecam go ze względu na bazę, którą stanowi woda termalna i, obok skwalanu, mocno nawilżający kwas hialuronowy.

Kremy przeciwzmarszczkowe

Jako, że naturalnie występująca w Twojej skórze 15% zawartość skwalenu z wiekiem się zmniejsza, kremy przeciwzmarszczkowe pomagają go uzupełnić. Dodawany do nich skwalan, idealnie nadaje się do cery dojrzałej skłonnej do zmarszczek. Nawliża skórę, wzmacnia barierę lipidową i uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe, wspiera głębokie odżywienie skóry. Jedną z ciekawszych propozycji w tej kategorii jest SVR Densitium Creme Riche − odżywczy krem przywracający gęstość skóry.

kremy przeciwzmarszczkowe ze skwalanem

Skwalan w czystej postaci

Równie dobrze możesz zaopatrzyć się w sam skwalan roślinny. Dodaje się go do kremów, różnego rodzaju serum, olejków i produktów do pielęgnacji twarzy w stężeniu 3 − 30%. Jeżeli Twoja skóra nie toleruje naturalnych olejów roślinnych, po ten możesz śmiało sięgnąć. Nie tylko nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, ale pomaga w leczeniu egzemy. W razie potrzeby dodaje się go do kremów do rąk, lotionów do ciała czy olejków do masażu. Niektórzy nakładają go bezpośrednio na skórę w stężeniu 100% (kilka kropel). Jak wspominałam wyżej, badania i testy udowodniły, że nie wywołuje on podrażnień nawet w najwyższym stężeniu.

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska