D-pantenol: tajemnica nawilżenia skóry

12. 4. 2018 · 4 minuty czytania

D-Pantenol to substancja o wielu dobroczynnych właściwościach. Nie bez powodu dodaje się ją do kosmetyków do ciała i włosów. W czym pomaga? Jak działa? Dowiedz się więcej!

Aleksandra Anna Wolska
Aleksandra Anna Wolska
D-pantenol: tajemnica nawilżenia skóry

Podejrzewam, że nazwa pantenol kojarzy Ci się tylko z chłodzącą pianką, którą nakłada się na oparzenia po zbyt długim plażowaniu. Ale tak naprawdę, D-pantenol to substancja, która spełnia znacznie ważniejszą rolę dla Twojej skóry. Zobacz, czym jest tajemniczy d-pantenol, czym różni się od witaminy B5 oraz dlaczego warto stosować go na włosy.

Czym jest d-pantenol?

Panthenol

 

Jeżeli myślisz, że pantenol występuje pod postacią białej pianki, która chłodzi oparzenia słoneczne, to niestety Cię rozczaruję. D-pantenol, czyli deksapanthenol, to tak naprawdę substancja organiczna, która naturalnie występuje w Twojej skórze. D-pantenol ma postać lekko lepkiej, gęstawej, przezroczystej substancji.

Bardzo często możesz przeczytać, że d-pantenol to tak naprawdę prowitamina B5. Co to oznacza? D-pantenol po wniknięciu w Twoją skórę, pod wpływem utleniania się, przemienia się w kwas pantenowy. Ten z kolei następnie tworzy witaminę B5. Co ciekawe, często kwas pantenowy błędnie nazywa się witaminą B5. A tak naprawdę witamina ta jest mieszanką kwasu pantenowego, panteiny, pantenolu i koenzymu A.

Sprawdź też tabletki z witaminą B.

Witamina B5 pomaga komórką Twojej skóry odbudowywać się. Dlaczego jest szczególnie ważna, kiedy Twoja skóra przechodzi ciężkie czasy: jest nadmiernie wysuszona, podrażniona, poparzona lub w inny sposób uszkodzona. Stymuluje regenerację nie tylko naskórka, ale i skóry właściwej.

Witamina ta bierze także udział w wielu przemianach metabolicznych w Twoim organizmie. Bardzo często polecana jest do stosowania przez sportowców lub osoby starsze. Istnieje pogląd, że ponieważ witamina ta występuje praktycznie w każdym żywym organizmie (tak u zwierząt, jak i w roślinach), ciężko jest cierpieć na niedobór witaminy B5. Określenie pantenol, oznacza bowiem, że występuje on powszechnie (słowo pan  z greckiego oznacza wszechobecny). Jednak, kiedy w Twojej skórze zabraknie witaminy B5, zaczyna się ona łuszczyć, występują na niej podrażnienia i może się przesuszać.

 

    Jak działa pantenol na oparzenia?

    Dlaczego jest on tak skuteczny przy oparzeniach? Jeżeli przyjrzeć się bliżej budowie jego cząsteczki, można dostrzec, że jest ona bardzo mała. Dlatego z łatwością może przeniknąć przez szczelny mur komórek Twojej skóry i wniknąć do ich wnętrza.

    Sprawdź też leki i maści na oparzenia.

    Stosowanie pantenolu na skórę często zalecane jest przy oparzeniach 1. stopnia. Najczęściej możesz mieć z nim do czynienia po przedawkowaniu słońca. Przy oparzeniu słonecznym Twoja skóra będzie zaczerwieniona i przesuszona. Tak naprawdę oparzenie słoneczne uszkadza naskórek, dlatego w ciągu pierwszej doby po intensywnym opalaniu Twoja skóra może zacząć się łuszczyć. Nałożenie kremu, żelu lub maści z pantenolem sprawi, że poczujesz ulgę. Po pierwsze dlatego, że substancja ta doskonale nawilża skórą. Po drugie, pantenol przyspiesza proces regeneracji skóry, nawet tej uszkodzonej bardzo głęboko. Preparatem o takim działaniu jest np. Alantan dermoline, krem ochronny półtłusty z witaminami A+E − jest on dodatkowo wzbogacony o złote połączenie witamin A i E, które pobudzają komórki skóry do pracy.

    Zobacz, jak witaminy te działają na Twoją skórę w moich artykułach: Skóra lubi witaminę A, czyli retinol w kosmetykach i Sekrety witaminy młodości − witamina E w kosmetykach

    Pantenol na oparzenia

    Jakie zastosowanie ma pantenol w kosmetyce?

    Jak już wspomniałam, pantenol to przede wszystkim świetny humektant. Mam dla Ciebie test: przejdź się do swojej półki z kosmetykami i przeczytaj składy swoich kosmetyków. Jestem przekonana, że prawie połowa z nich, szczególnie balsamy i kremy nawilżające, zawierać będą w swoim składzie pantenol.

    Pantenol w kosmetyce

     

    Składnik ten jest bardzo bezpieczny i delikatny. Dlatego często wykorzystuje się go do kompozycji preparatów do skóry z wrażliwej czy alergicznej. Często też możesz go znaleźć w kosmetykach, które można stosować od 1. dnia życia.

    Mówiąc w uproszczeniu, pantenol pomaga związać wodę w skórze i zatrzymać ją na dłużej. Dokładnie takie zadanie stoi przed kosmetykami przeznaczonymi do skóry odwodnionej, np. Poldermin, krem silnie nawilżający. Więcej o skórze odwodnionej pisałam w artykule: Skóra odwodniona, to nie zawsze skóra sucha! Sprawdź, jaka jest różnica.

    Z drugiej strony, zdolność do łagodzenia stanów zapalnych skóry i podrażnień, a także wspomaganie regeneracji skóry sprawia, że pantenol może być wykorzystany w kosmetykach regeneracyjnych np. Iwostin, Sensitia Zero, Bezpieczny krem kojący bogata konsystencja, Cicaplast Balsam B5 - kojący balsam regenerujący czy Ziaja, krem do rąk, łagodzący z D-patnthenolem.

    W kosmetykach poopalaniu, szczególnie przeznaczonych do skóry poparzonej, pantenol występuje w stężeniu pomiędzy 5% a 10%. W kosmetykach nawilżających stężenie to oscyluje wokół 5%. Jednak pantenol jest substancją organiczną, bezpieczną i nieuczulającą, dlatego nie powinnaś się obawiać wyższego stężenia tej substancji.

    D-pantenol na włosy?

    Pantenol działa nie tylko na skórę, ale i na jej produkty, czyli na włosy i paznokcie. Jest on niezbędnym do tego, żeby rosły. Substancja ta nie tylko wspomaga wzrost paznokci i włosów, ale także odpowiedzialna jest za pigmentację włosów.

    D-pantenol na włosy

     

    Podobnie jak w przypadku skóry, z powodzeniem możesz stosować kosmetyki z pantenolem na włosy, kiedy widzisz, że potrzebują dobrego nawilżenia. Będzie to szczególnie ważne w okresie letnim, kiedy słońce będzie wysuszać włosy. Pantenol sprawia, że włosy wydają się grubsze i zdrowsze, po prostu lepiej odżywione.

      Więcej artykułów na ten temat

      • Właściwości witaminy C w kosmetykach

        Właściwości witaminy C w kosmetykach

        · 5 minut czytania
        Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
      • Kodeinę stosuje się w leczeniu kaszlu i bólu. Pamiętaj, aby tego typu leki przyjmować rozważnie, ponieważ mogą mieć one wpływ na Twoje zdrowie. Jaki? Sprawdź w naszym artykule!
      • Witamina C lewoskrętna - mit czy hit?

        Witamina C lewoskrętna - mit czy hit?

        · 7 minut czytania
        Czy niezwykła substancja, jaką jest witamina C lewoskrętna, istnieje naprawdę? A może to tylko chwyt marketingowy? Odpowiedzi poznasz dzięki lekturze tego artykułu.
      O autorze
      Aleksandra Anna Wolska
      Aleksandra Anna Wolska
      Choć z wykształcenia jestem prawnikiem i dziennikarzem politycznym, moją prawdziwą pasją jest moda, styl i naturalne sposoby dbania o urodę. Kocham kosmetyki, jednak uważam, że najpiękniejszym makijażem kobiety jest naturalny, promienny uśmiech i błysk szczęścia w oczach! Jako wyznawczyni zasady, że nic co ludzkie nie jest nam obce, rozszyfrowuję przed Wami najprzyjemniejsze zagadki ludzkiego ciała i umysłu, które mogą Was napotkać w sypialni... i nie tylko.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Aleksandra Anna Wolska
      Aleksandra Anna Wolska
      Choć z wykształcenia jestem prawnikiem i dziennikarzem politycznym, moją prawdziwą pasją jest moda, styl i naturalne sposoby dbania o urodę. Kocham kosmetyki, jednak uważam, że najpiękniejszym makijażem kobiety jest naturalny,...
      Przeczytaj więcej od tego autora