Witaminy na odporność: A, B, C, D… czyli alfabet zdrowia!
W okresie jesienno-zimowym Twoja dieta często bywa uboższa w witaminy i minerały niż latem. Dlatego Twój organizm może być osłabiony i łapać infekcje. Dobre witaminy na wzmocnienie organizmu to naturalnie dostarczane witaminy z dietą! Zobacz, jakie witaminy pomogą Ci wzmocnić odporność i gdzie ich szukać. Pamiętaj też, że przedawkowanie witamin może być także niebezpieczne dla Twojego zdrowia.
Spis treści:
Co wpływa na Twoją odporność?
Za Twoją odporność odpowiada układ immunologiczny. Jest to układ narządów wewnętrznych, w których powstają i dojrzewają komórki układu odpornościowego. Człowiek rodzi się z odpornością wrodzoną, czasem nazywaną również nieswoistą. W trakcie życia nabywasz dodatkowo odporność swoistą, która tworzona jest przez kontakt z rożnymi czynnikami chorobotwórczymi. Dodatkowo, odporność możesz nabyć przez szczepienia.
Duży wpływ na stan Twojej odporności ma oczywiście styl życia, jaki prowadzisz. Dlatego odpowiednio zbilansowana dieta, jak i aktywność fizyczna, sen i odpoczynek mają realny wpływ na Twoje samopoczucie.
Witaminy na wzmocnienie organizmu
Witaminy to składniki niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania Twojego organizmu. W zdecydowanej większości muszą być dostarczane z zewnątrz, bo ludzkie ciało ich nie wytwarza. Działanie witamin wpływa na ogólną wydolność Twojego organizmu i Twoje zdrowie. Warto pamiętać, że zdecydowanie najlepiej przyswajasz witaminy i minerały w postaci naturalnej, spożywanej w diecie.
Niedobór, ale też nadmiar witamin może być dla Ciebie groźny. Najważniejsza jest równowaga. Niedobór witamin nazywany jest hipowitaminozą lub awitaminozą (duży niedobór), a nadmiar hiperwitaminozą. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Ogólnie rzecz biorąc witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E i K) mają zdolność gromadzenia się w tkankach organizmu, w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w wodzie.
Jakie witaminy na wzmocnienie organizmu?
Bardzo ważnym źródłem witamin i minerałów w codziennej diecie są owoce i warzywa. Witaminy w nich zawarte występują w naturalnej formie i dobrze się przyswajają. Do dobrego funkcjonowania układu odpornościowego potrzebne jest dostarczanie wielu składników, w tym optymalnej ilości witaminy C i ß-karotenu (prowitamina A). Warto, więc zadbać o dietę bogatą w składniki pełne tych witamin. Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się m.in.: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę i porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Dobre dla Twojej odporności będą też warzywa cebulowe, takie jak: cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają one witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez i żelazo.
Kolejną istotną witaminą w regulacji działania Twojej odporności jest witamina D3. Wpływa ona na komórki układu immunologicznego i pomaga w produkcji białek bakteriobójczych. Jeśli chodzi o produkty, które pozwolą nam uzupełnić niedobory D3, należą do nich głownie tłuste ryby i tran.
Niestety, w sezonie jesienno-zimowym nie zawsze masz do dyspozycji tyle świeżych warzyw i owoców, które zapewniłyby Ci odpowiednie dostawy witamin i minerałów. Ale! Nie zapominaj o tak popularnych w Polsce kiszonkach. Kiszenie to naturalna metoda konserwowania żywności. W tym procesie wytwarzany zostaje kwas mlekowy, który bardzo dobrze wpływa na rozwój flory jelitowej i wspomaga odporność na chorobotwórcze drobnoustroje. Ponadto kiszonki są również bogate w witaminę C.
Oprócz witamin w okresie wzmożonych infekcji warto pamiętać również o bogatych w składniki immunostymulujące surowcach, takich jak jeżówka, czosnek czy miód. Składniki jeżówki wspomagają produkcje białych krwinek, natomiast allicyna zawarta w czosnku będzie działać bakteriobójczo. Na odporność wspomagająco działają również preparaty z bzem czy chrzan.
Sprawdź też suplementy na odporność.
Kiedy zachować ostrożność z witaminami?
Jeśli suplementujesz dodatkowo witaminy, warto zwrócić uwagę na witaminę A i C. Zbyt duże dawki witaminy C mogą wpływać na wytrącanie się kamieni w nerkach i prowadzić do problemów pokarmowych. Zalecana dawka witaminy C to 1g na dobę (1000mg) i w tej ilości może być stosowana przez dłuższy czas.
Nadmiar witaminy A może skutkować zatruciem, które objawia się bolami głowy, biegunka i pogorszeniem samopoczucia. Przede wszystkim zawsze przestrzegaj zalecanych dawek dobowych witamin. Ponadto, jeśli jesteś w ciąży, bądź jesteś w trakcie leczenia choroby nowotworowej, przed zastosowaniem witamin na własną rękę, zawsze skonsultuj się z lekarzem.
Więcej artykułów na ten temat
Zapobieganie grypie. Co musisz wiedzieć na ten temat?
· 5 minut czytaniaZachorowanie na grypę wyłącza nas z wszelkiej aktywności, a okres rekonwalescencji może znacząco się wydłużyć. Najlepszym sposobem na ochronę przed chorobą są coroczne szczepienia oraz prowadzenie zdrowego trybu życia.Badania immunologiczne – sprawdź, jaką masz odporność?
· 4 minuty czytaniaBadania immunologiczne pozwalają określić, w jakim stanie jest układ odpornościowy. Informują też, czy w ostatnim czasie organizm męczył się z infekcją. Dowiedz się więcej!Dieta na wzmocnienie odporności. Dietetyk radzi!
· 4 minuty czytania