Probiotyki naturalne: przepis na smoothie bowl na bazie kefiru

25. 1. 2021 · Izabela Daniel · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Probiotyki naturalne: przepis na smoothie bowl na bazie kefiru

Probiotyki naturalne to bakterie, które znajdują się w niektórych produktach spożywczych i wspierają prawidłowe funkcjonowanie Twojego organizmu. Jak wkomponować je w codzienną dietę? Przygotowałam dla Ciebie przepis na domowe probiotyki, czyli smoothie bowl z kefirem.

Probiotyki naturalne − co to takiego?

Nazwa probiotyki pochodzi od greckiego „pro bios”,  co tłumaczy się jako „dla życia”. To nic innego jak „dobre bakterie”, czyli żywe kultury bakterii i drożdży, które spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie. Mają ogromne znaczenie dla odbudowy i ochrony przewodu pokarmowego szczególnie po długotrwałej antybiotykoterapii. Polecam Ci artykuł: Odbudowa flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Dlaczego jest ważna?. Wspomagają również układ odpornościowy i nerwowy.

Nie wiem, czy wiesz, że organizm człowieka składa się z większej liczby komórek bakteryjnych niż ludzkich?! Oczywiście nie oznacza to, że jesteśmy jedną wielką chodzącą bakterią, a jedynie domem, w którym one żyją. Pamiętaj, bakterie pozytywnie działają na nasze ciało.

Ważne, żeby w organizmie człowieka była przewaga „dobrych bakterii” nad „złymi”. Jak to zrobić? Przede wszystkim zadbaj o jakość i higienę stylu życia – unikaj nadmiernego stresu, wysypiaj się, nawadniaj organizm i odpowiednio się odżywiaj. Niektóre produkty spożywcze zawierają w sobie naturalne probiotyki, np. kiszona kapusta i ogórki, czyli ogólnie kiszonki, a także fermentowane produkty mleczne jak jogurt czy kefir. Sprawdź przepis: Kiszonki wielowarzywne: przepis na kiszony czosnek.

naturalne probiotyki

Warto wprowadzić te produkty do diety. Pamiętaj też o ogólnych zasadach zdrowego odżywiania, bo dzięki temu żyjące już w organizmie bakterie będą miały sprzyjające warunki do działania (np. dzięki dostatecznej dawce błonnika pokarmowego z surowych warzyw i owoców, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych). Więcej o probiotykach możesz przeczytać także tu: Probiotyki „na żołądek”. Cała prawda o ochronie układu pokarmowego!.


 


Przepis na probiotyczne smoothie bowl na bazie kefiru

Porcja dla 1 osoby

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 200 ml kefiru bądź jogurtu naturalnego,
  • 1 gruszka,
  • 2 jabłka,
  • Cynamon,
  • Orzechy do dekoracji.

składniki potrzebne do smoothie bowl na bazie kefiru

Przygotowanie:

1. Owoce dokładnie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj ich, dzięki czemu dostarczysz organizmowi większą ilość błonnika.

pokrojone jabłka i gruszki w kostce

2.Przełóż kefir, pokrojone owoce oraz cynamon do blendera i zmiksuj na gładką masę – powinna wyjść dość gęsta. Zostaw kilka kawałków owoców do dekoracji.

zblendowane smoothie bowl na bazie kefiru

3.Spróbuj i ewentualnie popraw smak – dosładzając ksylitolem lub dodając więcej cynamonu.

4.Przelej smoothie do miski i udekoruj owocami, ulubionymi orzechami oraz posyp cynamonem.

smoothie bowl na bazie kefiru

Smacznego!

Naturalne probiotyki na jelita i nie tylko!

Tak powstałe smoothie bowl składa się z kefiru bogatego w naturalne probiotyki, a także sporej dawki błonnika pokarmowego z owoców, który odżywia bakterie obecne w Twoim organizmie. Cynamon poprawia smak, a orzechy wzbogacają cały posiłek w białko i zdrowe tłuszcze.

Już wiesz, że probiotyki mają za zadanie pozytywnie wpływać na układ pokarmowy. Dzieje się tak m.in. przez zapobieganie różnym zakażeniom jelit. Bakterie probiotyczne (przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego Lacttobacillus) wytwarzają w organizmie specjalne substancje, które uniemożliwiają wzrost patogenów – organizmów wyzwalających zakażenia jelitowe, w tym także biegunkę podróżnych i zakażenie rota wirusami u dzieci i niemowląt. Dieta bogata w probiotyki lub dodatkowa suplementacja harmonizują również pracę przewodu pokarmowego przez regulację rytmu wypróżnień, a także zmniejszenie częstotliwości występowania wzdęć i gazów. Z tego względu probiotyki zalecane są osobom borykającym się z takimi jednostkami chorobowymi jak zespół jelita nadwrażliwego, nieswoistymi chorobami jelit, np. choroba Leśniowskiego-Crohna. Zobacz także artykuł: Życie z zespołem jelita drażliwego [LECZENIE].

Probiotyki dobrze wpływają na układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny. Działają pozytywnie w hipercholesterolemii (podwyższone stężenie cholesterolu we krwi), w infekcjach dróg oddechowych, a także dróg moczowych. Bakterie probiotyczne, które znajdują się w produktach spożywczych, wzmacniają zatem cały organizm.

Naturalne probiotyki

Probiotyki naturalne − o czym warto pamiętać?

Probiotyki można przyjmować w postaci suplementu, ale nie warto zapominać o tych naturalnych, obecnych w łatwo dostępnych produktach spożywczych. Pamiętaj, żeby w codziennym jadłospisie znajdowały się produkty mleczne fermentowane, np. kefir, jogurt czy maślanka. Włącz w dietę wszelkie kiszonki: rodzime, takie jak kapusta i ogórki kiszone, a także bardziej orientalne, np. kimchi.

Wartość energetyczna

NazwaMiara domowaObjętośćEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)WW
Probiotyczne smoothie bowl1 porcja – 1 miska500 ml320,38,94,556,05,6

 


 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel