Alergia na białka mleka krowiego oznacza nadwrażliwość układu odpornościowego na białka znajdujące się w nabiale. Choć zaburzenie obserwuje się głównie u dzieci, dorośli pacjenci również mogą cierpieć z jego powodu. Jak wygląda alergia na mleko? Jakie wywołuje objawy? Jak postępować w przypadku uczulenia na nabiał?
Alergia na białko mleka krowiego – czym jest?
Alergia na białka mleka krowiego (rodzaj alergii pokarmowej) oznacza nadwrażliwość układu immunologicznego na białka zawarte w krowim mleku oraz jego przetworach. Organizm traktuje je jako potencjalne zagrożenie i uruchamia przeciwko nim reakcję alergiczną.
W skład krowiego mleka wchodzi kilkadziesiąt różnych białek, które zaliczane są do jednej z dwóch grup: białek serwatkowych i białek kazeinowych. Głównym alergenem jest kazeina, jednak uczulenie mogą powodować również beta-laktoglobulina czy alfa-laktoalbumina.
Czy uczulenie na mleko to nietolerancja laktozy?
Warto podkreślić, że alergia na mleko nie jest tożsama z nietolerancją laktozy. Uczulenie na nabiał jest reakcją, którą uruchamia układ immunologiczny w odpowiedzi na białka. Nietolerancja laktozy zaś wynika z niedoboru enzymu laktazy – enzymu rozkładającego cukier mleczny, czyli laktozę.
Obie dolegliwości różnią się również objawami. Symptomy alergii na mleko krowie są bardziej złożone i mogą dotyczyć wielu narządów i układów. Nietolerancja laktozy ogranicza się zaś do objawów trawiennych. Odmienne jest także postępowanie: w przypadku alergii konieczna jest dieta eliminacyjna. Przy nietolerancji stosuje się leki na nietolerancję laktozy (enzymy ułatwiające trawienie cukru mlecznego).
Dowiedz się więcej o nietolerancji laktozy u niemowląt.