Co jeść przy przeziębieniu? Produkty, po jakie warto sięgać w trakcie infekcji

9. 9. 2024 · 6 minut czytania

Można odnieść korzyści ze spożywania niektórych pokarmów podczas infekcji. Dowiedz się, co warto dodać do jadłospisu, gdy masz chorobę przeziębieniową i z czego powinieneś zrezygnować. 

Aleksandra Furmańczyk
Aleksandra Furmańczyk
Co jeść przy przeziębieniu? Produkty, po jakie warto sięgać w trakcie infekcji

W okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Podczas infekcji apetyt zwykle ulega osłabieniu, jednak ważne jest utrzymywanie zbilansowanego jadłospisu pomimo niechęci do jedzenia. Dowiedz się, jakie pokarmy warto uwzględnić w diecie u osoby z chorobą przeziębieniową i czego unikać. 

Dieta przy przeziębieniu – jakie ma znaczenie? 

Odpowiednio zbilansowana dieta, która jest bogata we wszystkie potrzebne składniki odżywcze, minerały i witaminy, stanowi jeden z fundamentów zdrowia. Pożywienie, które spożywamy podczas choroby, ma duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu i wspierania jego regeneracji. 

Nie istnieje dieta cud, która będzie stanowiła remedium na przeziębienie. Dietą nie można wyleczyć tej infekcji. Codzienny jadłospis jest jednak istotny, ponieważ może pomóc w złagodzeniu niektórych dokuczliwych objawów i poprawić samopoczucie. Niektóre spożywane pokarmy mogą mieć negatywny wpływ na przebieg choroby i nasilać dolegliwości. 

Warto również pamiętać o tym, jak ważne dla zdrowienia i nabierania sił przy przeziębieniu jest odpowiednie nawodnienie. Szacuje się, że dorosła kobieta powinna wypijać 2 l wody na dobę, a dorosły mężczyzna – 2,5 l. Gorączka oraz towarzysząca jej utrata wody przez skórę i drogi oddechowe sprawia, że zapotrzebowanie to podczas choroby wzrasta.  

Sprawdź powiązane kategorie

Co jeść i pić przy przeziębieniu? 

Podczas przeziębienia należy dbać o to, żeby regularnie jeść posiłki. Warto sięgać po małe porcje jedzenia, ale robić to często. Istnieje wiele pokarmów i napojów, które można włączyć do codziennego jadłospisu podczas choroby przeziębieniowej. 

Miód
Woda i inne napoje 
Rosół
Rozgrzewające napoje
Dieta płynna

Czego nie jeść przy przeziębieniu? 

Są pokarmy, które mogą szkodzić przy przeziębieniu i pogarszać niektóre jego objawy. 

Ciężkostrawne potrawy
Akohol
Pikantne potrawy 

Zdrowa dieta przez cały rok wspomaga walkę z infekcją 

Dieta na wzmocnienie odporności nie musi być monotonna i kosztowna. Opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych, bogatych we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. 

Modyfikacje dietetyczne wprowadzane podczas infekcji mogą pomóc w walce z dolegliwościami, ale zwykle nie są w stanie wzmocnić układu odpornościowego. Mamy cały rok na to, żeby przy pomocy diety wspierać odporność, co może pomóc zmniejszeniu ryzyka zachorowania i uchronić przed powikłaniami po przeziębieniu. 

Co warto uwzględniać w całorocznym jadłospisie? 

  • Probiotyki – ich źródłem są np. kefiry, jogurty i kiszonki; 
  • Źródła witaminy C, np. cytrusy, papryka; 
  • Źródła witaminy D, np. ryby morskie, jaja, mleko; 
  • Źródła selenu i cynku, np. owoce morza, jaja, mleko. 

Podsumowanie 

Włączenie pewnych pokarmów oraz zrezygnowanie z innych ma duże znaczenie dla ogólnego samopoczucia i oraz dla walki z objawami przeziębienia. Nie ma uniwersalnego sposobu na to, jak szybko wyleczyć przeziębienie. Pamiętaj, żeby w okresie choroby nie przemęczać się i poświęcać dużo czasu na odpoczynek i regenerację. Pij dużo płynów, żeby uniknąć odwodniania. Możesz sięgnąć po apteczne preparaty uśmierzające dokuczliwe dolegliwości. W razie braku poprawy lub pogarszania się objawów zgłoś się na wizytę do lekarza pierwszego kontaktu. 

Źródła:

  1.  Jarosz M. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Państwowy Zakład Higieny, 2020
  2. Chandra S., Jaybhaye D.L., Johar S., Nagre A.S, Comparative effect of mixture of ginger and honey with dextromethorphan in dry cough in children, International Journal of Basic & Clinical Pharmacology, 2021
  3. Allue. J., Lete I., The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy, Integrative Medicine Insights, 03.2016
  4. Abioye A.I., Bromage S., Fawzi W., Effect of micronutrient supplements on influenza and other respiratory tract infections among adults: a systematic review and meta-analysis, BMJ Global Health, 2021 

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Aleksandra Furmańczyk
Aleksandra Furmańczyk
Jestem lekarką w trakcie stażu podyplomowego, który odbywam w 4. Wojskowym Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu. Od lat pasjonuję się tematyką zdrowia i medycyny. Zawodowo będę starała się o wybór specjalizacji zabiegowej. Interesują mnie w szczególności otolaryngologia, chirurgia ogólna oraz chirurgia dziecięca. W wolnym czasie uprawiam jogę i z dużym zapałem powiększam swoją kolekcję roślin doniczkowych.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Aleksandra Furmańczyk
Aleksandra Furmańczyk
Jestem lekarką w trakcie stażu podyplomowego, który odbywam w 4. Wojskowym Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu. Od lat pasjonuję się tematyką zdrowia i medycyny. Zawodowo będę starała się o wybór specjalizacji...
Przeczytaj więcej od tego autora