Zdrowe słodycze – co słodkiego można podać swojemu dziecku?

19. 2. 2020 · 5 minut czytania

Coraz więcej rodziców jest świadomych, że tradycyjne słodycze nie są dobre dla dzieci. Jeśli nie chcesz podawać dziecku zbyt dużej ilości cukru, poznaj przepisy na zdrowe przekąski!

Izabela Daniel
Izabela Daniel
Zdrowe słodycze – co słodkiego można podać swojemu dziecku?

Zdrowe słodycze dla dzieci to coraz częściej świadomy wybór rodziców. Wszystko dlatego, że rośnie społeczna świadomość na temat zdrowego odżywiania. Przy zachowaniu umiaru i  rozsądku w sklepach można znaleźć mało szkodliwe, „zdrowe” słodkości dla dzieci i dla samego siebie! Zobacz, jak je odszukać.

Spróbuj wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów spożywczych. Nie daj się zwieść ładnemu opakowaniu, znanej marce, ani dużemu napisowi „BIO” czy „EKO”. Zawsze sprawdzaj skład!

Przy wyborze „zdrowych” słodyczy dla dziecka zwróć uwagę przede wszystkim na ilość składników w produkcie (im mniej, tym lepiej). Niezwykle ważna jest też ilość cukru, pod każdą możliwą postacią, i tłuszczów trans.

Pamiętaj, że cukier to także cukier trzcinowy (również z dopiskiem BIO), cukier brązowy, syrop glukozowy, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstryna, maltodekstryna i wiele innych. Jeżeli któryś z nich znajduje się na jednym z pierwszych miejsc w składzie – lepiej odłóż produkt z powrotem na półkę! Lista półproduktów użytych do przygotowania słodyczy ułożona jest malejąco. Oznacza to, że najpierw wymieniane są składniki, których jest najwięcej.

Dla przykładu znalazłam skład czekoladowych drażetek przeznaczonych dla dzieci z etykietką „BIO”. Co prawda nie znajdziesz w tym produkcie cukru na pierwszym miejscu, ale mnóstwo niepotrzebnych dodatków.

Sprawdź też, czym można zastąpić cukier.

słodycze

 

Składniki:

mleczna słodka czekolada (60%)*, pełne mleko w proszku*, tłuszcz kakaowy*, masa kakaowa*, serwatka w proszku*, emulgator (lecytyna), cukier trzcinowy nierafinowany*, skrobia ryżowa*, syrop kukurydziany*, naturalne aromaty i barwniki z wyciągów owocowych i ziołowych (szafran, jabłko*, algi, marchew*, burak cukrowy*), substancja zagęszczająca (guma arabska), substancja glazurująca (wosk carnabua, wosk pszczeli) (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

    Nie jestem fanką drastycznych restrykcji w codziennej diecie. Uważam, że od czasu do czasu można zjeść coś z „gorszym” składem. Problem pojawia się wtedy, gdy takie produkty są spożywane stosunkowo często. Mimo że w tych drażetkach cukier nie był na jednym z pierwszych miejsc, to pod względem wartości odżywczych, ponad 70% produktu pochodzi z cukru. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet!

    Poniżej znajdziesz wartość odżywczą tego produktu.

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna − 1955 kJ / 475 kcal

    Tłuszcz − 18 g,

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone − 11 g

    Węglowodany − 73 g,

    w tym cukry − 71 g

    Białko − 4,4 g

    Sól − <0,01 g

    zdrowe słodycze

     

    Jakie składniki mogą pojawić się w zdrowych słodkościach dla dzieci? Ważne jest, żeby skład produktu był jak najkrótszy. W tym miejscu polecam słodycze, które w swoim składzie mają owoce, orzechy, płatki zbożowe – najlepiej pełnoziarniste.

    „Zdrowymi” słodkościami mogą być np.:

    • Świeże lub suszone owoce  − bez dodatków − sprawdzą się np. świeże daktyle, suszone morele albo ulubione świeże owoce dziecka
    • Orzechy i nasiona − bez panierek, karmelu i przypraw z dodatkiem soli
    • Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, słodzona np. stewią lub ksylitolem
    • Zdrowe” batony z owoców, orzechów, kakao czy wiórków kokosowych
    • Batony owoce z suszonych owoców − to samo dotyczy tego typu żelków (przygotowanych z zagęszczonego soku)
    • Chrupki kukurydziane

    Kiedy kupujesz „zdrowe” batony pamiętaj, żeby składały się przede wszystkim z orzechów, pestek, suszonych lub świeżych owoców. Nie potrzeba w nich dodatku tłuszczu czy cukru. Często można zauważyć dodatek np. oleju kokosowego. Nie polecam produktów, które mają go w składzie.

    Sprawdź też naturalne miody.

    zdrowe słodkości

     

    Zdrowe słodycze dla dzieci najmłodszych − jak zapoznać dziecko ze słodkim smakiem?

    A co zrobić, kiedy dziecko nie zna jeszcze słodkiego smaku? Kiedy będziesz rozszerzać dietę malucha, warto pamiętać, żeby nie zaczynać tego od najsłodszych produktów. Nie zawsze na pierwszy rzut musi pójść jabłko. Zacznij od warzyw. Im później wprowadzisz słodki smak, tym lepiej.

    Oczywiście nie oznacza to, że trzeba odwlekać to w czasie zbyt długo. Gdy dziecko podrośnie staraj się zachować umiar przy karmieniu dziecka „kupnymi” słodyczami. Najlepiej jeżeli będą się one pojawiać w diecie sporadycznie. Słodycze dla dzieci najlepiej przygotowywać samodzielnie, w domu − w ten sposób wiesz, co znajduje się w środku. dla spróbuj zrobić dla dzieci kulki o smaku „rafaello” z kaszy jaglanej, albo o smaku „snickers” z mielonymi orzechami i kakao czy domowe ciasteczka z bananów i płatków owsianych.

    Sprawdź też przepis na kulki czekoladowo-orzechowe.

    Zdrowe słodycze dla dzieci najmłodszych

    Domowe zdrowe słodkości dla dzieci − przepisy

    Jak wspomniałam, najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie zdrowych słodyczy samodzielnie w domu. Możesz „zatrudnić” do tego małego pomocnika. Dzięki temu dziecko pozna produkt i dużo się nauczy.

    Bardzo łatwe w przygotowaniu razem z dziećmi są „kulki mocy” czy trufle czekoladowo-orzechowe, czekoladowo-kokosowe lub ciasteczka owsiane. Do trufli wystarczy kilka daktyli świeżych lub suszonych, orzechy i ulubione dodatki. Zobacz przepis na kulki mocy: Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej.

    Ciasteczka, które lubię najbardziej robić  składają się tylko z 5 składników. Są to:

    • 100 g płatków owsianych
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 jajko
    • Ulubione dodatki, np. żurawina suszona

    Przygotowanie:

    1. Miód wymieszaj (w razie potrzeby rozpuść) razem z olejem.

    2.Jajko rozmieszaj widelcem i połącz ze wszystkimi składnikami.

    3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj łyżką masę.

    4.Piecz w piekarniku w 160 stopniach (góra dół) ok. 10 -15 minut, aż będą złociste.

    Domowe zdrowe słodkości

     

    Kiedy dajesz dziecku słodycze, pamiętaj, żeby najpierw przeczytać ich etykiety. Unikaj produktów z dużą zawartością cukru i tłuszczy trans. Słodkości najlepiej przygotowywać w domu, z wykorzystaniem owoców, orzechów czy kakao. Oczywiście, jeżeli Twoje dziecko raz na jakiś czas zje słodycze ze sklepu o nienajlepszym składzie, nic się nie stanie. Staraj się jednak robić to naprawdę sporadycznie i w wyjątkowych sytuacjach. Na co dzień lepiej unikać sklepowych słodkości i zastępować je naturalnymi produktami.

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Izabela Daniel
      Izabela Daniel
      Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki wielu chorób. Wierzę, że wprowadzając proste zmiany w codzienności, każdy z nas może zapobiec wielu schorzeniom, dlatego moją misją jest pomoc innym w osiągnięciu tego celu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Izabela Daniel
      Izabela Daniel
      Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki...
      Przeczytaj więcej od tego autora