Dieta w anemii – przepis na koszotto z soczewicy i wędzonego tofu

10. 10. 2019 · Izabela Daniel · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Dieta w anemii – przepis na koszotto z soczewicy i wędzonego tofu

Dieta przy anemii powinna być bogata w żelazo. Tak naprawdę, anemia może być spowodowana niedoborem różnych składników odżywczych. Tu opisuję tę, która występuje najczęściej, czyli niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jednym z najprostszych rozwiązań tego problemu jest zmiana w diecie, dlatego też dzisiaj mam dla Ciebie kaszotto pełne żelaza i to bez mięsa!

Anemia − dieta na niedobór żelaza

Czym jest anemia? Anemia, czyli niedokrwistość, występuje wtedy, kiedy we krwi jest za mało czerwonych krwinek lub za mało jest w nich hemoglobiny. Może objawiać się na wiele sposobów, ale przede wszystkim: przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem, apatią, bladą skórą, bólami głowy i problemami z koncentracją. Niekiedy powodem wystąpienia niedokrwistości z niedoboru żelaza może być coś innego niż dieta, np. krwawienie z przewodu pokarmowego,  zaburzenia wchłaniania czy zaburzenia miesiączki.

Czasem jednak wystarczy zwrócić uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu. Co ciekawe, żeby uzupełnić niedobory żelaza, wcale nie musisz jeść dużej ilości mięsa. Oto mój pomysł na to, co jeść przy anemii z niedoboru żelaza w wersji wegetariańskiej!

Dieta przy anemii − przepis na kaszotto z brokułami

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 40 g soczewicy czerwonej
  • 200 g brokułów
  • 50 g cebuli
  • 100 g tofu wędzonego
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Natka pietruszki i orzechy do posypania
  • Przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Składniki na koszotto z soczewicy i wędzonego tofu

Przygotowanie:

1.Kaszę opłucz na sitku i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 z dodatkiem soli. Tak samo zrób z soczewicą czerwoną.

2.W międzyczasie pokrój tofu w kostkę i przypraw papryką wędzoną. Pokrój również w kostkę cebulę, a brokuł rozdziel na różyczki.

Przygotowanie koszotto z soczewicy i wędzonego tofu

3.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z tofu.

4. W oddzielnym garnku zagotuj wodę na brokuły. Gdy się zagotuje podgotuj je 3 minuty i odcedź na sitku.

5.Gdy kasza i soczewica się ugotują dodaj je do tofu i cebuli na patelni. Podsmaż minutę i dopraw solę lub pieprzem.

6. Na talerzu ułóż różyczki zblanszowanego brokułu i posyp rozdrobnionymi orzechami.

7. Obok ułóż kaszę z tofu i soczewicą, posyp obficie natką pietruszki i gotowe!

koszotto z soczewicy i wędzonego tofu

Co jeść przy anemii?

Pewnie zastanawiasz się co jeść przy anemii, żeby poprawić parametry krwi. Jeżeli już została ustalona przyczyna anemii i jest nią niedostateczne spożycie żelaza z dietą, to wystarczy zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo w diecie.

Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynosi 18 mg dziennie (RDA), a dla mężczyzn 10 mg dziennie. Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim czerwone mięso, podroby, jaja, ale również produkty pochodzenia roślinnego, np. kasza jaglana (4,8 mg/100 g), soczewica czerwona (5,8 mg/100 g), natka pietruszki (5,3 mg/100 g), kakao (10,7 mg/100g), fasola biała (6,9 mg/100g), otręby (14,8 mg/100 g), tofu (5,6 mg/100 g) i niektóre orzechy, np. pistacje (6,7 mg/100 g).

Jest jednak problem z żelazem pochodzących z roślinnych źródeł. Żelazo pochodzące
z roślin jest niehemowane i z tego względu o wiele trudniej przyswajalne przez organizm. Produkty zwierzęce zawierają żelazo hemowe, które przyswaja się w 20%
(a niehemowe w 1 ­− 5%). Na szczęście są substancje, które mogą zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego przez organizm. Należą do nich przede wszystkim witamina C czy niektóre aminokwasy (dlatego do dania dodałam bardzo dużo pietruszki, chociaż brokuły również są dobrym źródłem Wit. C).

Uważaj jednak na substancje, które mogą utrudnić wchłanianie żelaza. Są to np. wapń, fityniany i szczawiany (obecne w niektórych produktach zbożowych i warzywach). Z tego względu pamiętaj, że nie wystarczy jeść tylko dużo żelaza, ale również zwracać uwagę na to, z czym produkty bogate w ten składnik są zjadane.

Bardzo często mówi się, że osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej mają większe ryzyko wystąpienia anemii. Osoby na diecie bezmięsnej nie muszą martwić się o dużo większe ryzyko związane z niedoborami żelaza, bo znajduje się ono w wielu produktach roślinnych. Muszą jedynie pamiętać o tym, żeby zwracać uwagę na inne składniki w danym posiłku. Najlepszym rozwiązaniem będzie skierowanie się do dietetyka, który dostosuje jadłospis do konkretnej osoby (niezależnie od tego czy je mięso lub nie).

Nazwa potrawyMasa [g]Miara domowaEnergia [kcal]Białko[g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]WWŻelazo [mg]
Kaszotto z soczewicą i wędzonym tofu-1 porcja62936,5525,274,97,59,5 (53% RDA dla kobiet, 95% RDA dla mężczyzn)

 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel