Dieta w anemii – przepis na koszotto z soczewicy i wędzonego tofu
Dieta przy anemii powinna być bogata w żelazo. Tak naprawdę, anemia może być spowodowana niedoborem różnych składników odżywczych. Tu opisuję tę, która występuje najczęściej, czyli niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jednym z najprostszych rozwiązań tego problemu jest zmiana w diecie, dlatego też dzisiaj mam dla Ciebie kaszotto pełne żelaza i to bez mięsa!
Anemia - dieta na niedobór żelaza
Czym jest anemia? Anemia, czyli niedokrwistość, występuje wtedy, kiedy we krwi jest za mało czerwonych krwinek lub za mało jest w nich hemoglobiny. Może objawiać się na wiele sposobów, ale przede wszystkim: przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem, apatią, bladą skórą, bólami głowy i problemami z koncentracją. Niekiedy powodem wystąpienia niedokrwistości z niedoboru żelaza może być coś innego niż dieta, np. krwawienie z przewodu pokarmowego, zaburzenia wchłaniania czy zaburzenia miesiączki.
Czasem jednak wystarczy zwrócić uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu. Co ciekawe, żeby uzupełnić niedobory żelaza, wcale nie musisz jeść dużej ilości mięsa. Oto mój pomysł na to, co jeść przy anemii z niedoboru żelaza w wersji wegetariańskiej!
Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka i gruszek.
Dieta przy anemii przepis na kaszotto z brokułami
Składniki:
- 40 g kaszy jaglanej
- 40 g soczewicy czerwonej
- 200 g brokułów
- 50 g cebuli
- 100 g tofu wędzonego
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Natka pietruszki i orzechy do posypania
- Przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Kaszę opłucz na sitku i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 z dodatkiem soli. Tak samo zrób z soczewicą czerwoną.
2.W międzyczasie pokrój tofu w kostkę i przypraw papryką wędzoną. Pokrój również w kostkę cebulę, a brokuł rozdziel na różyczki.
3.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z tofu.
4. W oddzielnym garnku zagotuj wodę na brokuły. Gdy się zagotuje podgotuj je 3 minuty i odcedź na sitku.
5.Gdy kasza i soczewica się ugotują dodaj je do tofu i cebuli na patelni. Podsmaż minutę i dopraw solę lub pieprzem.
6. Na talerzu ułóż różyczki zblanszowanego brokułu i posyp rozdrobnionymi orzechami.
7. Obok ułóż kaszę z tofu i soczewicą, posyp obficie natką pietruszki i gotowe!
Co jeść przy anemii?
Pewnie zastanawiasz się co jeść przy anemii, żeby poprawić parametry krwi. Jeżeli już została ustalona przyczyna anemii i jest nią niedostateczne spożycie żelaza z dietą, to wystarczy zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo w diecie.
Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynosi 18 mg dziennie (RDA), a dla mężczyzn 10 mg dziennie. Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim czerwone mięso, podroby, jaja, ale również produkty pochodzenia roślinnego, np. kasza jaglana (4,8 mg/100 g), soczewica czerwona (5,8 mg/100 g), natka pietruszki (5,3 mg/100 g), kakao (10,7 mg/100g), fasola biała (6,9 mg/100g), otręby (14,8 mg/100 g), tofu (5,6 mg/100 g) i niektóre orzechy, np. pistacje (6,7 mg/100 g).
Sprawdź też, jak rozpoznać anemię.
Jest jednak problem z żelazem pochodzących z roślinnych źródeł. Żelazo pochodzące
z roślin jest niehemowane i z tego względu o wiele trudniej przyswajalne przez organizm. Produkty zwierzęce zawierają żelazo hemowe, które przyswaja się w 20%
(a niehemowe w 1 5%). Na szczęście są substancje, które mogą zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego przez organizm. Należą do nich przede wszystkim witamina C czy niektóre aminokwasy (dlatego do dania dodałam bardzo dużo pietruszki, chociaż brokuły również są dobrym źródłem Wit. C).
Uważaj jednak na substancje, które mogą utrudnić wchłanianie żelaza. Są to np. wapń, fityniany i szczawiany (obecne w niektórych produktach zbożowych i warzywach). Z tego względu pamiętaj, że nie wystarczy jeść tylko dużo żelaza, ale również zwracać uwagę na to, z czym produkty bogate w ten składnik są zjadane.
Bardzo często mówi się, że osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej mają większe ryzyko wystąpienia anemii. Osoby na diecie bezmięsnej nie muszą martwić się o dużo większe ryzyko związane z niedoborami żelaza, bo znajduje się ono w wielu produktach roślinnych. Muszą jedynie pamiętać o tym, żeby zwracać uwagę na inne składniki w danym posiłku. Najlepszym rozwiązaniem będzie skierowanie się do dietetyka, który dostosuje jadłospis do konkretnej osoby (niezależnie od tego czy je mięso lub nie).
Sprawdź też, jakie mogą być przyczyny niedoboru żelaza.
Nazwa potrawy | Masa [g] | Miara domowa | Energia [kcal] | Białko[g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | WW | Żelazo [mg] |
Kaszotto z soczewicą i wędzonym tofu | - | 1 porcja | 629 | 36,55 | 25,2 | 74,9 | 7,5 | 9,5 (53% RDA dla kobiet, 95% RDA dla mężczyzn) |
Więcej artykułów na ten temat
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
· 4 minuty czytaniaNie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Lekkostrawne potrawy wielkanocne − jak odchudzić mazurki?
· 6 minut czytaniaŚwięta wielkanocne to nie czas na odchudzanie? Być może, ale warto zwracać uwagę na kaloryczność posiłków, by choć odrobinę ograniczyć swoje menu. Sprawdź, jak przygotować odchudzone mazurki!Dieta DASH: sprawdź przepis na danie z tempeh
· 4 minuty czytaniaPodstawowym założeniem diety DASH jest organicznie soli i wysoko przetworzonych produktów. Z czego powinno składać się codzienne menu? Sprawdź przykładowy przepis!