Dieta przy anemii – co jeść, a czego unikać przy niedokrwistości?

25. 4. 2023 · 6 minut czytania

Nieodpowiednio zbilansowany, ubogi w składniki odżywcze sposób żywienia jest jedną z głównych przyczyn anemii. Dowiedz się, jak powinna wyglądać optymalna dieta w niedokrwistości!

Milena Marchewka
Milena Marchewka
Dieta przy anemii – co jeść, a czego unikać przy niedokrwistości?

Niedokrwistość jest stanem wywołanym przede wszystkim przez najczęstsze niedobory pokarmowe, czyli deficyty żelaza. Czasami może wynikać również z braku witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Terapia anemii polega przede wszystkim na uzupełnianiu tych substancji przy wykorzystaniu leków, suplementów oraz odpowiedniej diety. Z artykułu dowiesz się, jakie produkty wybierać, a jakich unikać przy niedokrwistości. Sprawdź!

Jaką dietę stosować przy anemii?

Anemią (niedokrwistością) nazywamy stan obniżonego stężenia erytrocytów (czerwonych krwinek) i/lub niski poziom hemoglobiny we krwi. 

  • Najczęściej rozpoznaje się niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza w organizmie. Może ona jednak rozwijać się również na skutek niedostatecznej ilości tzw. witamin krwiotwórczych, przede wszystkim witaminy B12 oraz kwasu foliowego
  • Podstawową przyczynę zaburzeń stanowi niewystarczające spożycie i/lub wchłanianie wymienionych wyżej składników. Anemia często związana jest także ze zwiększonym zapotrzebowaniem na te substancje, obserwowanym m.in.:
  • Na skutek utraty krwi (np. w wyniku urazów, częstego występowania krwawienia z nosa, obfitego miesiączkowania),
  • U kobiet w okresie ciąży,
  • U pacjentów z niektórymi chorobami przewlekłymi (np. schorzeniami nerek),
  • U pacjentów ze schorzeniami lub stanami wywołującymi zaburzenia wchłaniania składników odżywczych (np. celiakią),
  • U osób przewlekle przyjmujących niektóre leki, np. inhibitory pompy protonowej.

Sprawdź także, jakie są przyczyny oraz możliwe objawy anemii u osób starszych.

Jaką dietę stosować przy anemii
 

Najczęstszy sposób postępowania w przypadku anemii opiera się na przyjmowaniu suplementów, najlepiej po konsultacji lekarskiej lub farmaceutycznej. Zobacz np.:

Oprócz tego w przypadku anemii szczególną uwagę trzeba zwrócić na dietę. Uzupełnienie jadłospisu o produkty bogate w żelazo oraz witaminy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego jest jedną z podstawowych metod wspomagania terapii i późniejszego zapobiegania nawrotowi zaburzeń.

Podkrążone oczy u dziecka mogą być objawem anemii. Dowiedz się więcej o przyczynach tego stanu!

    Co jeść przy anemii?

    W przypadku stwierdzonej anemii z niedoboru żelaza w diecie warto zwiększyć ilość:

    • Mięsa białego i czerwonego, 
    • Ryb,
    • Jaj,
    • Nasion roślin strączkowych, np. fasoli, soczewicy, ciecierzycy, soi,
    • Zielonych warzyw, w szczególności liściastych,
    • Buraków,
    • Suszonych owoców (np. suszonych moreli i śliwek)
    • Nasion i orzechów (np. nasion słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich, laskowych)
    • Produktów zbożowych.

    Należy przy tym wziąć pod uwagę, że żelazo z produktów odzwierzęcych (mięsa oraz ryb) wchłania się w organizmie w większym stopniu niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych. W diecie przy niedokrwistości zaleca się wykorzystywanie bogatej w ten składnik żywności z obu grup. Pamiętaj, że wchłanianie żelaza, szczególnie tego pochodzącego z artykułów roślinnych, można podwyższyć, uwzględniając w posiłkach produkty bogate w witaminę C, a więc różnorodne warzywa i owoce, szczególnie te spożywane na surowo.

    Choć zdarza się to rzadziej, niedokrwistość może również wynikać z deficytu kwasu foliowego i witaminy B12.  Kwas foliowy w dużych dawkach znajduje się przede wszystkim w:

    • Zielonych warzywach, przede wszystkim warzywach liściastych,
    • Nasionach roślin strączkowych (np. zielonym groszku oraz ciecierzycy),
    • Owocach (np. kiwi, pomarańczach),
    • Produktach zbożowych.

    Do dobrych źródeł witaminy B12 należą natomiast:

    • Mięso oraz ryby,
    • Jaja,
    • Mleko i produkty mleczne.

    Czego nie jeść przy anemii?

    Niektóre ze składników pokarmowych zaburzają wchłanianie żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12. 

    • Z tego powodu przy anemii zaleca się unikanie picia kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu, szczególnie razem z posiłkami lub w krótkim odstępie czasowym od ich spożycia. Rekomenduje się, by zachować przerwę trwającą min. 30-60 minut.
    • Oprócz tego istotne jest, by eliminować z diety produkty dostarczające tzw. „pustych kalorii”, np. żywność typu fast food i instant, frytki, chipsy, krakersy, słodycze. Zabierają one miejsce w jadłospisie artykułom, które mogą przyczynić się do uzupełniania niedoborów pokarmowych.
    Co jeść przy anemii

    Dieta przy anemii – jadłospis

    Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis polecany w niedokrwistości. Uwzględniliśmy w nim całą gamę produktów bogatych w żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12, a także sporo artykułów o wysokiej zawartości witaminy C.

    1. Śniadanie: płatki owsiane lub płatki gryczane, podane z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami (np. jabłkiem, borówkami, brzoskwinią czy morelą).
    2. II śniadanie: sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta podawana z sosem winegret, orzechami włoskimi i grzankami.
    3. Obiad: gulasz z mięsa wołowego, papryki, cebuli i pieczarek, podany z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty i marchwi.
    4. Podwieczorek: zielony koktajl z banana, szpinaku, napoju roślinnego (np. sojowego) oraz masła orzechowego.
    5. Kolacja: kaszotto z tofu, soczewicą i brokułami (przepis poniżej).

    Dieta przy anemii – przepis na kaszotto z brokułami Izabeli Daniel

    Poniżej zamieszczamy przepis Izabeli Daniel na danie przygotowane na bazie różnorodnych produktów o wysokiej zawartości żelaza oraz kwasu foliowego – soczewicy, tofu, brokułów oraz kaszy jaglanej. Warto wykorzystać go jako element diety przy anemii – sprawdzi się, jako propozycja na kolację lub danie obiadowe.

    Składniki:

    • 40 g kaszy jaglanej,
    • 40 g soczewicy czerwonej,
    • 200 g brokułów,
    • 50 g cebuli,
    • 100 g tofu wędzonego,
    • Oliwa z oliwek do smażenia,
    • Natka pietruszki i orzechy do posypania,
    • Przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Kaszę opłucz na sitku i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 z dodatkiem soli. To samo zrób z soczewicą czerwoną.
    2. W międzyczasie tofu pokrój w kostkę i przypraw papryką wędzoną. Pokrój również w kostkę cebulę, a brokuł rozdziel na różyczki.
    3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z tofu.
    4. W oddzielnym garnku zagotuj wodę na brokuły. Gdy się zagotuje, podgotuj je przez 3 minuty i odcedź na sitku.
    5. Gdy kasza i soczewica się ugotują, dodaj je do tofu i cebuli na patelni. Podsmaż minutę i dopraw solą lub pieprzem.
    6. Na talerzu ułóż różyczki zblanszowanego brokuła i posyp rozdrobnionymi orzechami.
    7. Obok ułóż kaszę z tofu i soczewicą, posyp obficie natką pietruszki i gotowe!
    Dieta przy anemii - kaszotto

    Co warto pamiętać o diecie przy anemii? Podsumowanie

    Dieta w anemii powinna bazować na produktach bogatych w składniki pokarmowe, z których wynikają problemy ze składem krwi. Najczęściej kluczowe jest wybieranie artykułów o wysokiej zawartości żelaza (oraz witaminy C wspomagającej dobre wchłanianie tego minerału). W innych przypadkach (np. gdy zdiagnozowano tzw. niedokrwistość megaloblastyczną) skoncentrować należy się na uzupełnieniu diety w żywność bogatą w witaminę B12 i kwas foliowy

    Źródła:

    1. World Health Organization, Anaemia, https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1 [dostęp 15.04.2023 r.]
    2. National Health Service (2021), Iron deficiency anaemia, https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/ [dostęp 15.04.2023 r.]National Health Service (2023) Vitamin B12 or folate deficiency anaemia, https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/ [dostęp 15.04.2023 r.]

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę nam smakują to jedna z podstaw dla długoterminowej profilaktyki najczęstszych chorób. Na co dzień zajmuję się m.in. prowadzeniem szkoleń z zakresu gotowania w restauracji specjalizującej się w kuchni roślinnej. Praktycznymi wskazówkami kulinarno-dietetycznymi chcę się dzielić również poprzez swoje artykuły.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę...
      Przeczytaj więcej od tego autora