Kwas kojowy - najskuteczniejsze lekarstwo na przebarwienia?

31. 1. 2022 · Aleksandra Anna Wolska · 9 minut czytania
  • kwasy

Czy kwas kojowy to najlepsza odpowiedź na przebarwienia na twarzy i hiperpigmentację? Dermatolodzy skłaniają się ku temu stwierdzeniu. To produkt kosmetyczny szeroko stosowany w Azji. Pomaga przede wszystkim na różnego rodzaju dyskolorację na skórze, taką jak ostuda, plamy po trądziku czy plamy po słoneczne po lecie. Zobacz, jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie kwasy kojowy. Efekty jego stosowania są najlepiej widoczne u osób z jasną karnacją.

Kwas kojowy − co to jest?

Czym jest kwas kojowy? Efekty działania tego związku zostały przedstawione światu stosunkowo niedawno, bo dopiero pod koniec XX wieku, w latach 80. Kwas kojowy to naturalny związek, pochodzenia roślinnego, który uzyskuje się z grzybów gatunku Aspergillus, naturalnie rosnących na ziarnach kukurydzy. Jego wzór chemiczny to 5-hydroxy-2-hydroxymethyl-4-pyrone. W czystej postaci to biały lub cielisty proszek, dobrze rozpuszczalny w wodzie oraz w alkoholu. Znajdziesz go także pod międzynarodową nazwą kojic. Na liście składników kosmetycznych INCI szukaj go jako Kojic acid.

Kwas kojowy to produkt, który przywędrował do nas z Azji. Ma szerokie zastosowanie szczególnie w Japonii, gdzie uzyskuje się go m.in. przy fermentacji wina ryżowego. W kosmetyce stosuje się go głównie ze względu na jego działanie rozjaśniające. Wielu kosmetologów i dermatologów nazywa go najskuteczniejszą bronią w walce z hiperpigmentacją.

Zobacz, czym jest hiperpigmentacja i jak możesz ją leczyć.

kwas kojowy

Kwas kojowy − właściwości

Jak wspomniałam, kwas kojowy słynie ze swoich właściwości rozjaśniających. Nie wybiela on jednak skóry, a jedynie wyrównuje koloryt cery i usuwa skutki działania nadaktywnych melanocytów, które przyczyniają się do powstawania piegów, plam słonecznych, ostudy czy nawet plam starczych. Sprawdź także artykuł: Plamy starcze na dłoniach – skąd się biorą i jak je usunąć? Właściwości rozjaśniające kwas kojowy zawdzięcza zdolności do hamowania aktywności tyrozynazy, enzymu odpowiadającego za produkcję melaniny w skórze. Być może pamiętasz, że to melanina odpowiada za naturalny koloryt Twojej skóry. Jednak w niektórych przypadkach, nadmiernie pobudzone do pracy melanocyty produkują zbyt dużą dawkę skórnego barwnika.

 

Inne właściwości kwasu kojowego to przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu radzi sobie z przedwczesnym starzeniem się skóry. Kojic posiada również działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co sprzyja pielęgnacji skóry trądzikowej.

Choć substancja ta uznawana jest za bezpieczną, może powodować podrażnienia i inne efekty uboczne, zwłaszcza jeżeli jest niewłaściwie stosowana − np. używana w zbyt dużym stężeniu.

kwas kojowy działanie

Jak działa kwas kojowy? Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się raczej niskie stężenia tego kwasu − od 1 do 6%, choć najlepsze efekty daje zastosowanie substancji powyżej 3-procentowej. Niektóre źródła podają, że bezpieczne jest stosowanie jedynie 1-procentowego roztworu kwasu kojowego. Wyższych stężeń kwasu używa się podczas profesjonalnych zabiegów depigmentacyjnych, przeprowadzanych pod wprawnym okiem kosmetologa lub specjalisty od medycyny estetycznej. Kwas kojowy może pomóc Ci zwalczyć uporczywe przebarwienia na twarzy i na innych obszarach ciała. Dobrze zadziała przy ostudzie, przebarwieniach hormonalnych, plamach posłonecznych i plamach starczych, bliznach po trądziku oraz innych formach dyskoloracji, spowodowanych nadaktywnością melaniny. Produkty z kwasem kojowym nadają się także do kuracji skóry z bliznami.

Przeczytaj również artykuł: Wstydliwy temat: blizny na plecach po trądziku. Jak można je usunąć?

Kwas kojowy, ze względu na swoje pochodzenie, zyskał sławę przede wszystkim w krajach azjatyckich, od Japonii poczynając. To właśnie tam stanowi składnik wielu kosmetyków oraz leków. Azjatki przykładają niezwykłą wagę do nienagannego wyglądu cery. Przede wszystkim walczą o zachowanie jasnego i nieskazitelnego wyglądu skóry. Dlatego walka z przebarwieniami i hiperpigmentacją wysuwa się w pielęgnacji na pierwszy plan. Zobacz także artykuł: Koreańska pielęgnacja twarzy − poznaj podstawowe zasady!

kwas kojowy zastosowanie

Co może zdziałać kwas kojowy? Efekty rozjaśniające przebarwienia oczywiście najlepiej będą widoczne przy jasnej karnacji i na niewielkich przebarwieniach. Jak w przypadku każdej kuracji rozjaśniającej, nie spodziewaj się wybielenia plam pigmentacyjnych w ciągu jednej nocy. Czasem sesja kuracji toczy się cały sezon (mówiąc sezon, mam na myśli zimę). Pielęgnacja skóry z kwasem kojowym powinna trwać nie krócej niż 1-2 miesiące dla uzyskania optymalnego efektu. Jak się domyślasz, kwas kojowy najskuteczniej działa jaśniejsze dyskoloracje. Dlatego im wcześniej włączysz pielęgnację z tym składnikiem aktywnym, tym lepszy efekt uzyskasz.

Pamiętaj, że wszelkie odbiegające od normy przebarwienia na skórze warto skonsultować z lekarzem dermatologiem. Nie zapominaj o corocznej kontroli przebarwień podczas dermatoskopii. To bezinwazyjne badanie może pomóc Ci wcześnie wykryć nowotwór skóry, w tym czerniaka.

kwas kojowy jak działa

Kwas kojowy stosuje się do pielęgnacji skóry dojrzałej. To właśnie ten rodzaj cery najczęściej cierpi z powodu licznych przebarwień, zwłaszcza na tle hormonalnym. Dodatkowo działanie antyoksydacyjne pomaga ograniczyć szkodliwy wpływ wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry, zwłaszcza fotostarzenia. Kawa kojowy najlepiej łączyć z kuracjami z witaminą C, substancjami nawilżającymi, np. kwasem hialuronowym, arbutyną i hydroksykwasami. Kwas kojowy wspomaga także pielęgnację skóry zmęczonej i poszarzałej − zwłaszcza w połączeniu z witaminą C i produktami nawilżającymi. Odświeży cerę i nada jej blasku!

Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, kwas kojowy uskuteczni pielęgnację skóry trądzikowej. Kosmetyki oparte o jego właściwości mogą wygaszać stany zapalne skóry i zapobiegać rozwojowi ropnych wyprysków na skórze. Jako kwas, może także pomóc w oczyszczeniu porów.

Nie tylko kwas kojowy − kosmetyki na przebarwienia

Ten aktywny składnik kosmetyczny znalazł zastosowanie w produktach pielęgnacyjnych do skóry z przebarwieniami, takich jak peelingi chemiczne, kremy, maści, sera oraz maski do twarzy, a także mydła i żele myjące. Można go stosować także samodzielnie, jednak wymaga to dużej ostrożności i znajomości podstaw kosmetologii, aby nie wyrządzić sobie krzywdy.

kwas kojowy efekty

Uznaje się, że kwas kojowy działa skuteczniej na przebarwienia, zwłaszcza głębokie, niż pozostałe kwasy rozjaśniające, np. kwasy AHA czy BHA, które zawierają preparaty na przebarwienia. Polecam Ci także artykuł: Czego szukać w kosmetykach na przebarwienia od słońca? Kwasów!

Jakie kosmetyki pomogą Ci walczyć z przebarwieniami na skórze i problemami z trądzikiem? Wypróbuj peeling z kwasem glikolowym Iwostin, który zawiera aż 12% roztwór kwasu glikolowego. Ten składnik aktywny działa podobnie do kwasu kojowego − niweluje przebarwienia, wygładza zmarszczki i pomaga na problemy z trądzikiem. Przy problemach ze skórą trądzikową najlepsze działanie wykazuje kwas azelainowy. 5-procentowy roztwór tego specyfiku zawiera  Bielenda Professional krem do twarzy z kwasem azelainowym. W problemach z trądzikiem, pomoże Ci także normalizujący peeling kwasowy na noc Flos-Lek. Zawiera on 3-procentowe stężenie kwasu migdałowego, co wygasza stany zapalne skóry oraz lekko złuszcza naskórek, oraz oczyszcza pory. Złuszczający koncentrat Tołpa Sebio także pomoże domknąć pory oraz poprawić ogólny koloryt skóry normalnej i mieszanej. Na ogólną poprawę kondycji skóry i wyrównanie jej kolorytu stosować możesz również Esthederm Intensive AHA Peel Serum. Najlepiej sprawdzi się ono w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Ten produkt kosmetyczny również zawiera w sobie kwas glikolowy.

kwas kojowy opinie

Kwas kojowy − jak stosować samodzielnie?

Ten składnik aktywny kupisz także jako kwas kojowy w proszku. Jak stosować taki preparat? Przede wszystkim z wielką rozwagą! Poniżej opisałam, jakie niebezpieczne, niepożądane skutki może wywołać stosowanie kwasu. Kiedy wykonujesz samodzielnie domowe kosmetyki z kwasem kojowym, uważnie pilnuj stężenia. Dokładnie przeczytaj na opakowaniu, w którym zawarty jest biało-cielisty proszek, jak uzyskać 1-procentowe stężenie. Lepiej samodzielnie go nie przekraczać.

Stały kwas kojowy możesz rozmieszać w wodzie − dobrze się z nią łączy. Dodawaj go do kremów, masek lub mleczka do twarzy. Unikaj kontaktu z błonami śluzowymi oraz z oczami!

Efekty uboczne stosowania kwasu kojowego − na to uważaj!

Mimo wielu korzyści wynikających z kuracji kwasem kojowym, zwłaszcza przy hiperpigmentacji, ostudzie, czy przebarwieniach na tle hormonalnym, ten składnik aktywny może wywoływać skutki uboczne. Choć uznaje się go za produkt całkowicie bezpieczny, szczególnie przy stosowaniu zalecanych stężeń, muszę Cię uprzedzić, że kwas kojowy może prowadzić do kontaktowego zapalenia skóry, wysypki czy powstawania pęcherzy. Może wywoływać również swędzenie, ból i dyskomfort. W przypadku pojawienia się takie reakcji na kosmetyki z kwasem kojowym zaprzestań dalszej kuracji i koniecznie skonsultuj się z dermatologiem. Kwasu kojowego nigdy nie stosuj na uszkodzoną czy podrażnioną skórę.

Weź też pod uwagę, że długotrwała kuracja kwasem kojowym może z czasem sprawić, że Twoja skóra będzie bardziej podatna na poparzenia słoneczne. W końcu działasz na hamowanie wydzielania naturalnego składnika chroniącego skórę przed słońcem, czyli melaniny. Dlatego podczas kuracji kwasem kojowym, jak i z resztą w czasie każdej kuracji kwasami lub składnikami rozjaśniającymi, uważaj na ekspozycję na słońce i działanie promieniowania UVA i UVB. Kuracje na przebarwienia zawsze stosuje się po największej aktywności słońca w naszej szerokości geograficznej, a więc późną jesienią i zimą. Mimo to, przed wyjściem na zewnątrz, nawet w pochmurny dzień, w okresie kuracji stosuj wysokie filtry przeciwsłoneczne.

Pomimo możliwości występowania tego typu niepożądanych skutków ubocznych, kwas kojowy raczej nie stanowi popularnego alergenu i nie wywołuje reakcji uczuleniowych.

kwas kojowy kosmetyki

Kwas kojowy − opinie raczej spójne: on działa!

Kwas kojowy to rewolucyjny składnik kosmetyków na przebarwienia, który naprawdę działa. Opinie dermatologów oraz liczne recenzje zadowolonych użytkowniczek zdają się to potwierdzać. Pamiętaj, że każda kuracja rozjaśniająca wymaga czasu i zaangażowania. W czasie terapii koniecznie chroń się przed słońcem kremami z wysokim filtrem UV (najlepiej SPF 50), nawet w zimie! Aby uzyskać najlepsze rezultaty, terapię kosmetykami z kwasem kojowym skonsultuj z lekarzem dermatologiem. Kwas kojowy pomaga także w pielęgnacji skóry trądzikowej − łagodzi podrażnienia i redukuje stany zapalne. Działa także antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a to częste przyczyny trądziku. Zachowaj szczególną ostrożność w samodzielnym stosowaniu nierozcieńczonego kwasu kojowego w proszku.

Źródła:

  1. Gotter A.: Kojic Acid, [w:] Healthline.pl, Dostępny w Internecie: https://www.healthline.com/health/kojic-acid, [Dostęp: 29.01.2022]

  2. 5-hydroxy-2-hydroxymethyl-4-pyrone, [w:] ECHA, European Chemicals Agency, Dostępny w Internecie: https://echa.europa.eu/pl/substance-information/-/substanceinfo/100.007.203, [Dostęp: 29.01.2022]

  3. Kojic Acid, [w:] Kosmetopedia.org, Dostępny w Internecie: https://www.kosmopedia.org/encyklopedia/kojic-acid/, [Dostęp: 29.01.2022]

Więcej artykułów na ten temat

  • Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    · 5 minut czytania
    • kwasy
    Do kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarDo kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!wienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!
  • Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

    Kwas salicylowy – przyjaciel w walce z trądzikiem

    · 6 minut czytania
    • kwasy
    Kwas salicylowy działa dezynfekująco, złuszczająco, przeciwzapalnie. Czym jeszcze się charakteryzuje i dlaczego poleca się go do cery z problemami trądzikowymi? Sprawdź!
  • Kwas hialuronowy, znajdujący się w większości kosmetyków nawilżających, to cenny składnik wpływający na kondycję Twojej skóry. Dowiedz się więcej na jego temat!