Dieta w chorobie refleksowej: przepis na jaglankę z mango i malinami

20. 2. 2020 · Monika Kaczorek · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Dieta w chorobie refleksowej: przepis na jaglankę z mango i malinami

Dieta w chorobie refluksowej to istotny element, który wspomaga leczenie i zapobiega nasilaniu dolegliwości. Sprawdź, jak złagodzić objawy pieczenia w przełyku modyfikacją diety i sposobem żywienia. Czy wiesz, że deser na bazie płatków jaglanych i jogurtu naturalnego może być dobrą propozycją śniadania w jadłopisie w diecie refleksowej? Zobacz przepis!

Refluks a dieta

Choroba refluksowa przełyku to dyskomfort spowodowany cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Kwas solny i enzymy trawienne występujące w przełyku powodują pieczenie. Przy nasilonym refluksie w przełyku mogą nawet powstawać uszkodzenia błony śluzowej − nadżerki. Przyczyną pojawienia się refluksu jest zaburzenie funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku.

Czy styl życia może wpływać na pojawienie się refluksu? Tak, do czynników środowiskowych należą przede wszystkim: nadmierna masa ciała, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, niska aktywność fizyczna, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, a nawet stres.

Dieta przy refluksie − przepis na deser na słodko: płatki jaglane z jogurtem naturalnym i owocami

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 1

Składniki

  • płatki jaglane 40 g
  • jogurt naturalny 2% 120 g
  • dobrze tolerowane owoc, przykładowo: mango (20 g) i przecierane maliny (20 g)

Dieta przy refluksie składniki

Przygotowanie:

1.Płatki jaglane ugotuj we wrzącej wodzie (około 4 − 5 minut).

2.Odsącz płatki na sitku. Odczekaj, aż wystygną.

Dieta przy refluksie kasza jaglana

3. Do naczynia nałóż opakowanie jogurtu naturalnego oraz przetarte owoce. Wymieszaj z płatkami jaglanymi.

Dieta w refluksie przepis na jaglankę

Co można jeść przy refluksie żoładkowo przełykowym?

Dieta w chorobie refluksowej to nie tylko dobór odpowiednich produktów, ale też sposób jedzenia posiłków i odpowiednie codzienne nawyki. Najlepiej przestrzegać kilku zasad, które mogą poprawić jakość Twojego życia. Przede wszystkim unikaj popijania poszczególnych posiłków dużą ilością płynów. Duża ilość np. wody do obiadu spowoduje zwiększenie objętości żołądka i może nasilić refluks. Zachowaj odstęp pomiędzy posiłkami, a wykonywaniem aktywności fizycznej np.: skłony, intensywne ćwiczenia. Nie polecane jest także przyjmowanie pozycji leżącej bezpośrednio po jedzeniu. Staraj się jeść posiłki o umiarkowanej temperaturze, po to, żeby nie podrażniały przełyku.

Ilość i pory spożywania posiłków mają duże znaczenie w diecie refluksowej. W ciągu dnia postaraj się zjadać od 4 do nawet 6 niewielkich objętościowo posiłków. Istotne jest, żeby spożywać je o stałych porach, najlepiej co 3 − 4 godziny. Pierwszy posiłek zjedz do godziny od wstania z łóżka, a ostatni najpóźniej 2 − 3 godziny przed snem. Co więcej, postaraj się nie pojadać nic bezpośrednio przed pójściem spać. Spanie w pozycji z wyżej uniesioną głową również pomaga
w złagodzeniu objawów. Zadbaj o spokojną atmosferę w trakcie jedzenia, nie połykaj kęsów zbyt gwałtownie. Im bardziej miękkie potrawy, tym mniejsza konieczność gryzienia i ograniczenie pobudzenia wydzielania soku żołądkowego. Dobrą propozycją w jadłospisie będą więc: zupy krem, starte na drobno warzywa, puree, pasty kanapkowe.

Ponadto rolę odgrywa przede wszystkim dobór odpowiednich produktów spożywczych.
W przypadku warzyw i owoców kieruj się osobistą tolerancją. Zazwyczaj najgorzej tolerowane z tych grup są: kwaśne owoce cytrusowe i soki z tych owoców, warzywa: cebula, czosnek, por, kapusta, brukselka, pomidory i przetwory z pomidorów, szparagi, warzywa marynowane, smażone. Pamiętaj, że jeśli nie odczuwasz zgagi po np. kapuście czy brukselce to nie ma wskazań do eliminacji tych produktów.

Warzywa i owoce są zazwyczaj lepiej tolerowane w postaci gotowanej niż surowej. U większości pacjentów duża ilość warzyw i owoców nie powoduje żadnych objawów. Delikatniejsze dla Twojego żołądka będzie pieczywo pszenne, mieszane (pszenno-żytnie), graham, drobne kasze i makarony i ryż biały.

Przede wszystkim wyeliminuj z diety tłuste potrawy i produkty: tłuste mięsa i jego przetwory (wieprzowina, kaczka, podroby, pasztety, smalec, kiełbasy, boczek, konserwy), tłuste mleko (>2%), ser żółty, topiony, pleśniowy, czekolada i wyroby czekoladowe, mocne wywary z tłustych mięs i kości. Wyklucz przyprawy ostre, kwaśne i słone (gotowe sosy, papryczka chilli, sos sojowy, sok z cytryny).

Preferowany sposób obróbki technologicznej to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie. Prostą zamianą będzie upieczenie sztuki mięsa zamiast usmażenie go na patelni z dodatkiem tłuszczu i panierki. Pamiętaj, że napoje zawierające kofeinę (kawa, mocna czarna herbata), alkohol, napoje gazowane, woda gazowana, soki owocowe, kakao, napoje energetyzujące będą podrażniały błonę śluzową żołądka i nasilać refluks. Na co dzień wybieraj przede wszystkim: wodę niegazowaną, słabe napary herbaty oraz kawy, herbaty ziołowe i rozcieńczone świeże soki.

Modyfikacja stylu życia obejmuje też pozbycie się szkodliwych nawyków i nałogów (palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu). Pamiętaj, że w przypadku nadmiaru masy ciała każda redukcja kilogramów będzie korzystnie wpływała na stan Twojego przewodu pokarmowego i złagodzenie objawów refluksu.

Wartość odżywcza

NazwaMasa w g/miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik pokarmowy (g)
Płatki jaglane40 g / 3 łyżki1484,921,3228,720,8
Jogurt naturalny120 g / 1 sztuka825,863,784,88
Maliny20 g / garść100,220,081,62
Mango20 g / 1/4 sztuki130,10,053,40,4
SUMA200 g25311,1 5,2338,621,2

 

Więcej artykułów na ten temat

Monika Kaczorek