Palenie w przełyku. Jakie mogą być przyczyny?

18. 3. 2019 · Agnieszka Raczkowska · 4 minuty czytania
  • objawy
Palenie w przełyku. Jakie mogą być przyczyny?

Ze statystyk wynika, że ponad połowa Polaków spotykała się z problemem, jakim jest palenie w przełyku. Najczęściej jest to objaw zgagi. Ból za mostkiem, kwaśne odbijanie i pieczenie przełyku może Cię zaskoczyć szczególnie po „staropolskim” jedzeniu bogatym w tłuszcze i przyprawy. Bywa jednak, że pieczenie pieczeniu jest nierówne i wtedy sposoby na nadkwasotę nie działają. Czy palenie w przełyku to błaha dolegliwość, czy powód do niepokoju? Zobacz, co jeszcze może być przyczyną palenia w przełyku.

Palenie w przełyku – przyczyny

Palenie w przełyku może być objawem popularnej zgagi. Może też zwiastować zupełnie co innego. Pieczenie w przełyku może mieć 7 różnych powodów.

1. Gastronomiczne grzechy, czyli pieczenie w przełyku po jedzeniu

Palenie w przełyku może być spowodowane zarzucaniem kwaśnej treści pokarmowej po ciężkim i tłustym posiłku. Jeśli czujesz, że pieczenie w przełyku po jedzeniu, to sugeruję zamianę tłustych żeberek na coś lekkiego – najlepiej gotowanego. Zrezygnuj ze „zgagotwórczych” produktów, do których zalicza się napoje gazowane, ostre przyprawy, owoce cytrusowe, słodycze i kawę. Wielu pacjentów uskarża się nawet na pieczenie w przełyku w nocy!

zgaga po tłustym jedzeniu

UWAGA! Leki na zgagę są pakowane po 14 kapsułek – oznacza to, że na własną rękę lepiej leczyć się nie dłużej niż 14 dni. Zarzucanie palącej treści pokarmowej do przełyku może mieć związek z występującymi nietolerancjami pokarmowymi, alergiami i zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego.

2. Pieczenie przełyku u palaczy

Zrezygnuj z palenia tytoniu, bo używki podrażniają zakończenia nerwów czuciowych w ścianie żołądka. Nikotyna pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, który w trakcie kaszlu palacza wymyka się spod kontroli i może być przyczyną bolesnego palenia w przełyku.

3. Nerwica

Dowiedziono, że stres potęguje wyrzut adrenaliny, która mobilizuje Twoje ciało do walki i nasila wydzielanie kwasu żołądkowego. Zdenerwowanie może doprowadzić nawet do powstania wrzodów żołądka! Według badań, osoby, które zmagają się zaburzeniami nerwicowymi, jedzą więcej niż powinny, częściej palą papierosy i sięgają po alkohol. Łapczywe jedzenie obciąża żołądek, a używki powodują rozluźnienie zwieracza dolnego przełyku, czego konsekwencją jest między innymi uczucie pieczenia w przełyku. Nerwica nie sprzyja Twojemu zdrowiu, co przekłada się na jedzenie w pośpiechu, stres i picie kawy, zwłaszcza na pusty żołądek.

nerwica a zgaga

4. Niestrawność po lekach

Zdarzają się również sytuacje, że nadkwasota i pieczenie przełyku pojawiają się po spożyciu niektórych leków. Należą do nich niektóre antybiotyki, przeciwbólowe leki przeciwzapalne (ibuprofen, aspiryna), leki stosowane w leczeniu nadciśnienia, leki na cukrzycę (metformina), hormony i suplementy potasu. Jeśli zażywasz któreś z powyższych leków i odczuwasz pieczenie przełyku, to poproś lekarza, żeby zamienił preparat na taki, który nie będzie powodował u Ciebie działań niepożądanych.

pieczenie w przełyku po tabletce

5. Infekcje grzybicze

Grzybicze zapalenie przełyku jest najczęściej spowodowane drożdżakami Candida albicans. Zakażenie to może przebiegać bezobjawowo albo powodować bolesne i utrudnione połykanie, pieczenie przełyku i dyskomfort za mostkiem. Tylna ściana gardła jest równocześnie pokryta białymi kropkami. Żeby postawić dobrą diagnozę, lekarz zleci Ci wykonanie gastroskopii i wymazu.

6. Poparzenie

Sprawdzaj temperaturę swoich dań, bo gorące posiłki nasilają przekrwienie błony śluzowej żołądka i przełyku. To może potęgować ból i stan zapalny. Spożywaj potrawy ciepłe – ani zbyt zimne, ani za gorące – bo skrajne temperatury pobudzają motorykę żołądka i jelit. Charakterystyczne pieczenie w przełyku i ból gardła może wystąpić po wymiotach, które jest odpowiedzią na podrażnienie kwasami żołądkowymi.

poparzenie gardła ciepłym posiłkiem a zgaga

7. Nowotwory

Rak przełyku stanowi około 5% wszystkich nowotworów przewodu pokarmowego, głównie u osób po 60. roku życia. Objawy choroby, tak jak większości nowotworów, są początkowo niezauważalne i niestety pojawiają się bardzo późno. Rak jest najczęstszą przyczyną zwężenia przełyku, dlatego wszelkie trudności w połykaniu, które pojawiają się po 40. roku życia, wymagają dokładnej diagnozy. Wszelkie trudności w połykaniu, bóle za mostkiem, uczucie zalegania pokarmu w przełyku i utrata masy ciała, mimo dobrego apetytu, mogą być zwiastunem nowotworu.

Czy palenie w przełyku jest powodem do niepokoju?

To zależy. W większości przypadków pieczenie w przełyku wynika ze złych nawyków żywieniowych. Na baczności lepiej mieć się po 40. roku życia, jeżeli codziennie odczuwasz zgagę. Szczególnie, kiedy masz inne objawy, które mogą świadczyć o groźniejszych schorzeniach niż tylko „kwaśny oddech smoka”. Pamiętaj, że każdą przedłużającą się dolegliwość lepiej skonsultować z lekarzem.

Więcej artykułów na ten temat

Agnieszka Raczkowska