Gliceryna w kosmetyce - sposób na ochronę i nawilżenie skóry!

3. 1. 2022 · Aleksandra Anna Wolska · 9 minut czytania
  • tajemnicze właściwości

Gliceryna, zwana także glicerolem czy gliceryną kosmetyczną, znajduje powszechne zastosowanie w produktach do skóry, włosów czy paznokci. Wszystko dzięki temu, że dobrze wpływa na konsystencję kosmetyków, a dodatkowo ma działanie nawilżające i zmiękczające skórę. Przez wielu kosmetycznych ekspertów ten składnik kosmetyków jest jednak demonizowany. Czy słusznie? Sprawdź, jakie tajemnicze właściwości skrywa w sobie gliceryna.

Gliceryna − co to jest?

Z chemicznego punktu widzenia gliceryna jest alkoholem trójwodorotlenowym. Niech nie zwiedzie Cię nazwa − to, że jest chemicznym „alkoholem”, nie oznacza, że działa na Twoją skórę wysuszająco tak, jak alkohol etylowy.

właściwości gliceryny

Jeżeli dobrze pamiętasz lekcje chemii lub sama lubisz bawić się w domowym, kosmetycznym laboratorium, gliceryna powstaje podczas produkcji mydła. Glicerynę możesz więc wyprodukować samodzielnie przez zmydlenie tłuszczu. Może być to jednakowo tłuszcz roślinny (gliceryna wegańska) lub zwierzęcy − to tzw. gliceryna naturalna. Jednak na większą skalę glicerynę pozyskuje się w sposób syntetyczny z propylenu.

Gliceryna jest przezroczystą cieczą. Poznasz ją po słodkawym zapachu i smaku. Jej fizyczne i chemiczne właściwości (doskonale rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, ale nie rozpuszcza się w tłuszczach) sprawiają, że często dodawana jest do kosmetyków.

gliceryna w kosmetykach do włosów

Właściwości gliceryny

Gliceryna stosowana jest jako emulgator w kosmetykach, czyli pomaga tworzyć konsystencję i wiązać ze sobą składniki. To właśnie jeden z powodów, dla którego dodaje się ją do wielu kosmetyków, zwłaszcza nawilżających. Gliceryna ma zdolność do rozpuszczania tłuszczów, choć sama się w nich nie rozpuszcza, co czyni z niej tak pożądaną substancję w produkcji kosmetyków. Dodatkowo zapobiega wysychaniu poszczególnych składników kosmetyków. Ma też zdolność do łączenia substancji tłustych i wodnych − co zawsze stanowi duże wyzwanie w kosmetyce. Dlaczego jeszcze tak dużą popularnością w przemyśle kosmetycznym cieszy się gliceryna kosmetyczna? Zastosowanie jej w kosmetykach ogranicza namnażanie się w wodzie drobnoustrojów, dzięki czemu produkty się nie psują. Ma działanie konserwujące.

gliceryna zastosowanie w kosmetyce

Inną właściwością gliceryny znajdującej się w składzie kosmetyków, jest to, że równoważy działanie alkoholu etylowego. Ten ma działanie silnie wysuszające − najczęściej znajduje się on w kosmetykach do skóry tłustej i trądzikowej (co zresztą nie jest najlepszym rozwiązaniem − zobacz, jak pielęgnować skórę tłustą: Pielęgnacja cery tłustej: jak prawidłowo dbać o skórę i unikać błędów?). Z kolei gliceryna niweluje jego działanie. Dzięki temu osiągniesz zadowalający efekt nawilżenia i zmatowienia jednocześnie.

Ponadto gliceryna słynie z właściwości higroskopijnych, a więc pochłania wilgoć i zatrzymuje ją − działa zarówno na inne substancje kosmetyczne, jak i na Twoją skórę. Zalicza się ją przez to do kategorii składników kosmetycznych zwanych humektantami, czyli środkami o silnym działaniu nawilżającym. Budowa chemiczna cząsteczek gliceryny pozwala im wniknąć w głąb skóry, aż do warstwy rogowej. Przenosi tym samym wodę oraz substancje odżywcze do naskórka.

zastosowanie gliceryny

Gliceryna − zastosowanie w kosmetyce        

Glicerynę kosmetyczną, zarówno naturalną, jak i syntetyczną, bardzo ochoczo wykorzystuje się w produkcji preparatów do skóry twarzy, całego ciała, a także włosów i paznokci. Szczególnie dużą popularnością cieszy się wśród producentów kremów do rąk oraz do stóp.

W jakich kosmetykach możesz znaleźć ją najczęściej?

Gliceryna w kosmetykach do twarzy

Gliceryna przede wszystkim polecana jest osobom ze skórą suchą oraz odwodnioną. Zobacz, jaka jest różnica pomiędzy tymi odmianami cery: Skóra odwodniona, to nie zawsze skóra sucha! Sprawdź, jaka jest różnica. Sprawdzi się także w pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ pomaga wygładzić zmarszczki oraz dodaje jej jędrności. Ten składnik kosmetyczny z jednej strony nawilża skórę, co powoduje, że staje się ona bardziej wypełniona, elastyczna i jędrniejsza, z drugiej − zapobiega nadmiernemu wysychaniu, spowodowanym szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak mróz czy suche, gorące powietrze. Gliceryna kosmetyczna w pośredni sposób także regeneruje skórę − uzupełnienie poziomu nawilżenia tworzy korzystne warunki dla optymalnego odżywienia.

gliceryna zastosowanie na twarz

Uwaga! Choć glicerynę kosmetyczną możesz wykorzystywać również bezpośrednio na skórę w czystej postaci (dostaniesz ją głównie w aptekach i dobrych drogeriach), uważaj na jej stężenie. Substancja ta w stężeniu powyżej 15% działa wysuszająco. Optymalnym rozwiązaniem jest gliceryna 5-15%.

Glicerynę znajdziesz w bardzo wielu kosmetykach do twarzy, np. Cetaphil MD dermoprotektor. To kosmetyk, który przeznaczony jest do skóry suchej i wrażliwej. Doskonale nawilża i przynosi ulgę.

Kosmetyki do twarzy z gliceryną bardzo często przeznaczone są na zimę i mróz. Ma ona silne działanie ochronne przed niekorzystnymi dla skóry czynnikami atmosferycznymi. Jeżeli więc wybierasz się na stok, śmiało kup krem z gliceryną na liście INCI, bez obawy o występowanie podrażnień czy o pękające naczynka. Zwróć też uwagę, że gliceryna znajduje się zwykle na 2 miejscu na liście składników kosmetyków. Oznacza to, że stanowi znaczną część danego preparatu.

gliceryna kosmetyczna zastosowanie

Glicerynę kosmetyczną możesz wykorzystać także jako bazę do cieni sypkich. Nada się także jako składnik Twoich domowych kosmetycznych eksperymentów DIY, w maskach na twarzy czy do włosów.

Unikaj jednak kosmetyków z gliceryną przy pielęgnacji skóry tłustej i skłonnej do zapychających się porów. Gliceryna posiada działanie komedogenne, jeżeli jest użyta w zbyt dużym stężeniu.

Gliceryna w kosmetykach do ciała

Substancję tę znajdziesz oczywiście w wielu balsamach do ciała, o właściwościach nawilżających i ujędrniających. Przypomnijmy, że kluczem do uzyskania jędrnej i elastycznej skóry jest jej odpowiednie nawilżenie. Zobacz także artykuł: Pielęgnacja skóry dojrzałej: jak ujędrnić ciało po 50.?

Glicerynę kosmetyczną bardzo często stosuje się w kosmetykach myjących do ciała. Jednym z takich produktów są glicerynowe mydła naturalne. Kosmetolodzy polecają je do skóry wrażliwej i przesuszonej. Nie zawierają one sztucznych barwników i detergentów, które podrażniają skórę wrażliwą i alergiczną. Co więcej, tradycyjne mydła mają bardzo wysokie pH, które źle komponuje się z naturalnie kwaśną skórą. Przez to wysusza ją i podrażnia. Mydła glicerynowe są neutralne, przez co po kąpieli, Twoja skóra będzie idealnie nawilżona i gładka. Glicerynę znajdziesz m.in. w glicerynowym mydle Ziaja GdanSkin. Kosmetyk ten ma postać peelingującego żelu z rozświetlającymi minerałami. W jego składzie znajduje się także kocanka nadmorska, szanta zwyczajna, bioferment z krzemu, magnezu, miedzi i żelaza. Ta mieszanka sprawia, że Twoja skóra zostaje dogłębnie nawilżona i odżywiona, a martwy naskórek − skutecznie usunięty. Innym mydłem glicerynowym polecanym przede wszystkim do skóry wrażliwej i alergicznej jest mydło z nagietkiem Biały Jeleń. Nagietek ma właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Sprawdź też przepis na domowe mydło glicerynowe DIY.

glizeryna w kosmetykach

Do skóry bardzo suchej warto zastosować olejek pod prysznic Uriage na bazie masła shea i delikatnych składników myjących. Olejek łagodzi podrażnienia i w przeciwieństwie do tradycyjnych żeli i mydeł nie podrażnia skóry, pozostawiając ją aksamitnie gładką. Składnikiem wspomagającym produkt jest oczywiście gliceryna.

gliceryna stosowanie

Gliceryna na dłonie 

Gliceryna działa cuda na suchą skórę dłoni. Kremy glicerynowe do rąk powinnaś mieć zawsze pod ręką, jeżeli każda zima kończy się dla Ciebie obolałą i popękaną łuską na dłoniach. Kosmetyki te z powodzeniem stosować możesz tak często, jak tylko potrzebujesz. Kremy i balsamy do rąk na bazie gliceryny przynoszą natychmiastową ulgę suchej skórze − substancja głęboko wchłania się w naskórek, nawilżając i chroniąc przed wysychaniem. Gliceryna ochroni Cię przed szkodliwym działaniem mrozu. Sprawdzi się także przy pielęgnacji rąk ze skórą atopową.

 Aby zregenerować sfatygowaną skórą dłoni, sięgnij po Anida krem do rąk glicerynowo-witaminowy. Witaminy A i E przyspieszą regenerację popękanej skóry i pozostawią ją gładką i przyjemną w dotyku. Kosmetyk stosować możesz o każdej porze rok, tak latem, jak i zimą.

Gliceryna na dłonie 

Gliceryna w kosmetykach do włosów

Kosmetyki do włosów z gliceryną kosmetyczną przeznaczone są przede wszystkim dla osób o słabych i cienkich włosach. Jako humektant, gliceryna nawilża łodygę oraz cebulki włosów. Sprawia, że wydają się one silniejsze i bardziej gładkie. Pomaga wygładzić puszące się i niesforne włosy. Możesz stosować ją do włosów kręconych, jak i prostych.

Znajdziesz ją zarówno w szamponach, jak i odżywkach do włosów czy maskach o właściwościach nawilżających i wygładzających. Wzbogaca dwufazową kurację wygładzającą rozdwajające końcówki Biokap Bellezza. Produkt, zamknięty w butelce z atomizerem, nie ma w składzie silikonów, a jedynie naturalne, roślinne oleje, np. olej ze słodkich migdałów czy roślinne ceramidy. Nadaje włosom zdrowy połysk i wygładza je.

zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Inne zastosowanie gliceryny

Wiesz już, jakie zastosowanie ma gliceryna w kosmetyce. A jak wykorzystuje się ją w innych dziedzinach życia? Stosuje się ją m.in. w medycynie w formie kropli do oczu czy czopków doodbytniczych na zaparcia (przeczytaj artykuł: Czopki glicerynowe dla niemowląt: kiedy i jak je stosować?).

Kontrowersje wokół gliceryny w kosmetyce

Wiele domorosłych ekspertek urodowych uznaje kosmetyki z gliceryną za produkty gorszej kategorii. Dlaczego? Zarzuca się bowiem glicerynie, że zapycha pory, co niekorzystnie wpływa na skórę tłustą, ale nie tylko. Dodatkowo może powodować zbyt dużą lepkość produktów. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach chodzi o stężenie użytej gliceryny oraz jej jakość. Nie ulega wątpliwości, że lepszy wpływ na skórę ma gliceryna naturalna, niż syntetyczna pozyskiwana z propylenu.

Często też gliceryna mylona jest z parafiną, która działa głównie okluzyjnie (pozostaje na powierzchni skóry, nie wnika w nią) i może mieć działanie komedogenny, czyli zatykać pory. Gliceryna, zwłaszcza naturalna, ma korzystny wpływ na cerę. Dlatego nie powinnaś się obawiać jej obecności w kosmetykach, zwłaszcza do skóry normalnej, suchej i odwodnionej.

czy gliceryna w kosmetyce jest bezpieczna?

Przeciwwskazania do stosowania gliceryny

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do używania kosmetyków z gliceryną? Składnik ten może mieć właściwości uczulające, choć zdarzają się dość rzadko. Jednak niekiedy po zastosowaniu kosmetyków z gliceryną na skórze pojawiają się podrażnienia i swędząca, czerwona wysypka alergiczna. Takie sytuacje zdarzają się np. po zastosowaniu gliceryny syntetycznej. Sprawdź także artykuł: Alergia kontaktowa częściej zdarza się u dorosłych niż u dzieci.

Poza tym nie ma przeciwwskazań do stosowania gliceryny. Jeżeli bardzo boisz się zatkanych porów i zaskórników, lepiej szukaj w składzie gliceryny naturalnej, w stężeniu nie większym niż 15%.

Tak więc: gliceryna w kosmetyce − hit czy kit?

Gliceryna to doskonały, nawilżający składnik kosmetyczny. Ma raczej pozytywny wpływ na skórę i włosy człowieka. Polecana jest do skóry suchej i wrażliwej. Z reguły nie powoduje reakcji alergicznych, więc stosować mogą ją także osoby ze skórą problematyczną.

Źródła:

  1. Gliceryna [w:] Kosmetopedia.org Dostępny w Internecie: https://www.kosmopedia.org/encyklopedia/glycerin/, [dostęp: 12.12.2021
  2. Buczek B.; Kozera P., Gliceryna – produkt uboczny procesu wytwarzania biodiesla. Dostępny w Internecie: https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=160865, [dostęp: 12.12.2021
  3. Petre A.: What Is Vegetable Glycerin? Uses, Benefits and Side Effects, [w:] Healthline. Dostępny w Internecie: https://www.healthline.com/nutrition/vegetable-glycerin, [dostęp: 12.12.2021]

Więcej artykułów na ten temat