Cudowny olejek ze słodkich migdałów − właściwości i zastosowanie w kosmetyce

3. 12. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Cudowny olejek ze słodkich migdałów − właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek migdałowy spokojnie nazwać możesz swoją drugą skórą. Dlaczego? Bo  jego skład i właściwości są bardzo podobne do naturalnej powłoki skóry. Olej ze słodkich migdałów zawiera koktajl mineralno-witaminowy, który odżywia i nawilża Twoją skórę, a także suche i zniszczone włosy.

Olejek ze słodkich migdałów − co się w nim znajduje?

Nasiona drzew migdałowca służą do produkcji dwóch rodzajów olejków: olejku ze słodkich migdałów oraz olejku z gorzkich migdałów, który ma w swoim składzie substancję trujące. Olejek ze słodkich migdałów jest jednak całkowicie bezpieczny dla Twojego organizmu i śmiało możesz wykorzystywać go nawet podczas kuchennych eksperymentów.

Olejek ze słodkich migdałów zawiera w swoim składzie: ok. 65% kwasu oleinowego, ok. 25% kwasu linolowego, ok. 6% kwasu palmitynowego i ok. 1% kwasu stearynowego.

Olejek ze słodkich migdałów

Olejek ze słodkich migdałów zawdzięcza swoje silne właściwości nawilżające połączeniu kwasu oleinowego z kwasem linolowym oraz zestawowi witamin, w szczególności tak ważnego dla Twojej skóry połączenia witaminy A z witaminą E.

Tłuszcz tłoczony ze specjalnej odmiany słodkich migdałów zawiera także witaminę PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2 i B6).

A jak witaminy z oleju ze słodkich migdałów działają na Twoją skórę?

  • witamina B1 wpływa na leczenie łojotoku, trądziku oraz łysienia,
  • B2 − m.in. zapobiega wypadaniu włosów,
  • B6 − ma bardzo ważne znaczenie dla Twojego układu odpornościowego, wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał.
  • Witamina PP, także pochodzi z rodziny witamin B − czasem spotkać ją możesz pod nazwą witaminy B3. Substancja ta odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowego stanu skóry − jeżeli dostarczasz skórze dziennego zapotrzebowania na witaminę PP, Twoja skóra uniknie stanów zapalnych, łuszczenia się czy nadmiernego obumierania naskórka. Tak jak pozostałe witaminy z rodziny B, ma także bardzo ważny wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego.

Na koniec w koktajlu witaminowym olejku ze słodkich migdałów znajduje się także witamina słońca, czyli witamina D, która przyspiesza gojenie się ran i sprawia, że naskórek właściwie się regeneruje.

Oprócz tego olejek ze słodkich migdałów zawiera w sobie minerały takie jak: cynk, magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor.

Olejek migdałowy do twarzy − do jakiej cery go stosować?

Olejek migdałowy ma niemal uniwersalne zastosowanie, podobnie jak olej z pestek winogron, o którym pisałam w artykule: Olej z pestek winogron − zastosowanie w kosmetyce naturalnej.

Jak już wspomniałam olej ze słodkich migdałów, dzięki zawartości cynku oraz witam z rodziny B, w szczególności B1 i PP, działa kojąco na skórę z łojotokiem i trądzikiem. Konsystencja oleju ze słodkich migdałów jest dość lekka − olej ten należy do grupy olei suchych, przez co nie obciąża nadmiernie skóry.

Do jakiej cery stosować olejek z migdałów

Jego niewielkie cząsteczki sprawiają, że szybko wchłania się w głąb skóry, nawilżając ją na dłuższy czas, stąd też jego szerokie zastosowanie w kosmetykach do skóry suchej i bardzo suchej.

Olej ze słodkich migdałów jest z natury hipoalergiczny, dlatego możesz stosować go do łagodzenia egzemy czy wyrzutów alergicznych − m.in. dzięki zawartej w nim witaminie D. Jako bogaty emolient sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji skóry z AZS, dlatego też znalazł zastosowanie w kremach przeznaczonych do skóry atopowej, np. w Bioliq Dermo, krem naprawczy do cery atopowej, prunus amygdalus.

W kosmetyce olej ze słodkich migdałów stosuje się na dwa sposoby: z jednej strony olej ten doskonale nadaje się do bezpośredniej aplikacji na skórę i już sam daje dobre efekty nawilżające, z drugiej strony jego lekka konsystencja i podatność na mieszanie się z innymi składnikami aktywnymi − olej ze słodkich migdałów wykorzystuje się w kosmetykach jako olej bazowy.
Olejek migdałowy na zmarszczki i cienie pod oczami − stosuj go codziennie!

Z racji tego, że olej ze słodkich migdałów posiada sporo antyoksydantów, pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się w głównej mierze do starzenia się skóry. Oprócz tego, olej ze słodkich migdałów jest bogatym źródłem witaminy A i E, czyli klasycznego połączenia składników przeciwstarzeniowych. Jego nawilżające właściwości pozwalają także na utrzymanie wody w skórze na dłużej, przez co skóra pozostaje jędrna i nawilżona.

Olejek ze słodkich migdałów na starzenie skóry

Olej ze słodkich migdałów polecam Ci także, jeżeli tak jak ja masz problem z ciemnymi cieniami pod oczami. Dlaczego? Istnieje kilka powodów, dla których możesz mieć cienie pod oczami. O ile cienie nie są Twoją cechą dziedziczną (czyli kolokwialnie mówiąc: taka już Twoja uroda), to ich przyczyna tkwi w nieodpowiednim nawilżeniu skóry lub też większemu ukrwieniu naczyń włosowatych wokół oczu. Olej ze słodkich migdałów to nie tylko dobre nawilżenie, ale także potężny zastrzyk witamin i minerałów, przez co kondycja skóry pod oczami zdecydowanie się poprawia.

Jeżeli chcesz zobaczyć efekty działania olejku migdałowego, wklepuj delikatnie opuszkami palców olejek codziennie przed snem. W ciągu kilku tygodni odczujesz zdecydowaną różnicę

Olej ze słodkich migdałów na ciemne cienie pod oczami

Olejek migdałowy − dlaczego jest przyjacielem przyszłej mamy?

Olejek ten polecany jest także przyszłym mamom. Przede wszystkim jest bezpieczny i nie zaszkodzi Ci w żaden sposób, jeżeli spodziewasz się dziecka.

Preparat ten sprawia, że Twoja skóra staje się bardziej elastyczna i odżywiona. Regularne stosowanie olejku ze słodkich migdałów na świeże rozstępy na brzuchu, udach i w okolicach biustu przynosi bardzo dobre efekty.

Olejek migdałowy dla kobiet w ciąży

Olejek migdałowy na włosy − jak działa?

Olejek ze słodkich migdałów to także narzędzie włosomaniaczek do walki z suchymi włosami. Składniki odżywcze, takie jak witamina E i lipidy sprawiają, że łuski włosa stają się odżywione i bardziej nawilżone.

Olej ze słodkich migdałów możesz stosować w maskach na włosy domowej roboty, czy nawet jako samodzielna odżywka (olejowanie włosów wysokoporowatych). Olej migdałowy jest także składnikiem wielu regenerujących szamponów i odżywek, np.  Vichy Dercos, odżywczo-regenerująca odżywka w kremie, suche i zniszczone włosy czy L'biotica BIOVAX, intensywnie regenerująca maseczka do włosów suchych i zniszczonych.

Olejek ze słodkich migdałów pomocny na suche włosy

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska