Polski skarb kosmetyczny – poznaj olej z wiesiołka!

22. 10. 2017 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • oleje

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Oto zagadka: co to jest? Nawilża skórę, zwalcza wolne rodniki i przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych i łuszczycowych, uśmierza bóle reumatyczne, wspomaga odchudzanie i jest pospolitym chwastem, który rośnie na nieużytkach? Odpowiedź jest prosta: nasz polski wiesiołek i produkowany z niego olej. Nie wierzysz? Przeczytaj, jakie ma właściwości i gdzie możesz go znaleźć!

W ciągu ostatniej dekady przemysł kosmetyczny oszalał na punkcie dziwnych koreańskich kosmetyków, których koszt niejednokrotnie przekracza cenę markowych butów z czerwoną podeszwą. Czy jednak naprawdę potrzebujesz nakładać na twarz i ciało wyciąg ze śluzu ślimaka czy sproszkowaną pępowinę, która zawiera komórki macierzyste?

Oczywiście nie podważam zasług liderów rynku kosmetycznego dla rozwoju nauki. Jednak jako zwolenniczka prostych i nieskomplikowanych rozwiązań postanowiłam poszukać dobrodziejstw dla skóry na naszym rodzimym poletku, a właściwie na rodzimych łąkach. I oto co znalazłam: olej z wiesiołka! Genialny kosmetyk naturalny dla skóry, ciała i ducha. Mówisz: „sprawdzam!”? Ok! Ja wyciągam swoje karty na stół! Usiądź wygodnie i poczytaj o tajemniczych właściwościach naszego polskiego oleju z wiesiołka.

Sprawdź kremy do skóry wrażliwej.

Co to jest olej z nasion wiesiołka i co znajduje się w jego składzie?

Bogactwo prozdrowotnych właściwości oleju z wiesiołka zawdzięczamy żółto-złotawym kwiatom, a właściwie ich nasionom. Wiesiołek jest pospolitą rośliną, chwastem, który rośnie przy drogach i na polach.

W Polsce można znaleźć aż 30 gatunków tej rośliny, ale najpowszechniejszy jest wiesiołek dwuletni. To właśnie olej z tej rośliny ma najwięcej dobroczynnych właściwości. Zawiera wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle ważne dla prawidłowego działania Twojego organizmu.

Sprawdź kremy do twarzy.

wiesiołek kwiaty

Olej z wiesiołka zawiera NNKT, czyli m.in.:

  • kwas linolenowy
  • kwas gamma-linolenowy, tzw. GLA

Dlaczego te kwasy są tak ważne dla Twojego organizmu? Kwas GLA odpowiedzialny jest za właściwe ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Poza tym NNKT pomagają utrzymać dobrą kondycję Twojej skóry, włosów, paznokci i właściwą przemianę materii.

Olej z wiesiołka bogaty jest też w kwasy stearynowy i palmitynowy.

 

Jakie zastosowanie w kosmetyce ma olej z wiesiołka dwuletniego?

W kosmetyce olej wiesiołka możesz stosować bezpośrednio na skórę lub też jako uzupełnienie diety: pić jak syrop lub dodawać do przygotowywanych przez Ciebie potraw.

Olej z wiesiołka polecam Ci szczególnie teraz – w okresie jesienno-zimowym, kiedy niskie temperatury dokuczają Twojej skórze i nadmiernie ją wysuszają. Olej ten często znajduje się w składzie kremów, które mają mocno odżywiać suchą skórę i odbudowywać naturalny płaszcz lipidowy. Znajdziesz go  Oeparol Essence, intensywny krem odżywczy na dzień.

Dzięki dużej zawartości witaminy E oraz właściwościom natłuszczającym olej z wiesiołka dwuletniego świetnie radzi sobie z najbardziej delikatną skórą. Dlatego w kosmetyce wykorzystuje się go w pielęgnacji skóry pod oczami, np. w GAl Serum pod oczy, kosmetyk w kapsułkach, 48 kapsułek twist-off. Olej z wiesiołka w kapsułkach uelastycznia skórę i spłyca zmarszczki.

olej z wiesiołka

Jakie lecznicze właściwości ma olej z wiesiołka?

O tych można by mówić bez końca! O tym, że świetnie wpływa na Twoją skórę, już wiesz. Ale to nie wszystko… Zacznijmy od tego, że wiesiołek pomaga ustabilizować hormony. Nie tylko łagodzi objawy menopauzy, ale i pomaga w zmaganiu się z bólami menstruacyjnymi. Roślina ta wpływa także pozytywnie na Twój układ rozrodczy i sprzyja produkcji hormonów niezbędnych do zajścia w ciążę.

Oprócz tego olej ten może być Twoim suplementem diety przy odchudzaniu, bowiem zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspiesza trawienie. Co jeszcze potrafi? Pomaga w zwalczaniu chorób serca, udrażnia układ krwionośny i walczy cholesterolem, który może prowadzić do miażdżycy i zatorów.

Olej z wiesiołka łagodzi objawy AZS!

Olej z wiesiołka zawiera sporo witaminy młodości, a więc tak uwielbianej przez Twoją skórę witaminy E. Wiesiołek jest przyjacielem nie tylko osób o cerze bardzo wrażliwej, z tendencją do atopii, ale i posiadaczek cery trądzikowej. Z jednej strony nawilża i zapobiega powstawaniu alergicznych plam atopowych, z drugiej – powstrzymuje nadmierną produkcję sebum.

To, że olej z wiesiołka jest skuteczny w łagodzeniu objawów AZS, udowodniły badania przeprowadzone przez Departament Medyczny w Wielkiej Brytanii. Podczas badania grupę osób z AZS leczono przez 12 tygodni olejem z wiesiołka. W tym samym czasie grupa kontrolna otrzymywała placebo. Z badań można wywnioskować, że u osób poddanym działaniu oleju gamma-linolenowego zawartego w oleju z wiesiołka zdecydowanie poprawiła się kondycja skóry, ale skutki AZS były mniej odczuwalne.

Sprawdź, jak leczyć AZS.

skóra twarzy

Jeżeli zmagasz się z AZS i przesuszeniami skóry, możesz stosować wcierki z oleju bezpośrednio na zmiany skórne lub też zapobiegać występowaniu rzutów AZS i pielęgnować skórę kremem z olejem wiesiołka, np. Linoderm Omega, krem natłuszczający do skóry suchej, atopowej i skłonnej do alergii.

Najnowsze artykuły

  • Peptydy – czym są i jak działają?

    Peptydy to związek występujący naturalnie w organizmie, a jego działanie docenił między innymi przemysł kosmetyczny. Poznaj właściwości peptydów i zobacz, jakie efekty przynosi używanie kosmetyków z peptydami.
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Peptydy – czym są i jak działają?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?

    Martwią Cię nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub ciała? Skutecznym remedium może okazać się kosmetyk z arbutyną! Co to jest arbutyna i w jakich preparatach ją znajdziesz? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
    Arbutyna (alpha arbutin) – czym jest i jakie ma właściwości?
    • substancje naturalne i syntetyczne
    • przebarwienia
  • Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?

    Bakuchiol nazywany też retinolem roślinnym to cenna substancja pozyskiwana naturalnie. Jakie ma właściwości, w jakich kosmetykach można go znaleźć i kto powinien się nim zainteresować? Sprawdź!
    • składniki roślinne
    Bakuchiol (roślinny retinol) – czym jest i jak działa?
    • składniki roślinne
  • Czym jest PEG w kosmetykach?

    PEG (glikol polietylenowy) jest związkiem syntetycznym, wykorzystywanym między innymi w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest i jakie ma właściwości? Czy PEG jest szkodliwy? Sprawdź!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Czym jest PEG w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?

    Silikony to związki, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a receptury na ich bazie wykazują szereg pozytywnych właściwości. Jakich? Koniecznie przeczytaj. 
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Silikony w kosmetykach - czy silikon w kosmetykach jest szkodliwy?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?

    Trawa cytrynowa to roślina znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jednak walory smakowe i zapachowe to nie jedyne atuty rośliny. Poznaj właściwości zdrowotne i kosmetyczne trawy cytrynowej.
    • składniki roślinne
    Trawa cytrynowa w kosmetyce – na co jest dobra?
    • składniki roślinne
  • Olej monoi – właściwości i zastosowanie

    Olei monoi na wyspach Polinezji jest tradycyjnym kosmetykiem, naturalnym lekiem, a nawet afrodyzjakiem. W Polsce dopiero zdobywa popularność. Jest jednak na tyle uniwersalny i bezpieczny, że warto po niego sięgnąć. Jak stosować olej monoi?
    • oleje
    Olej monoi – właściwości i zastosowanie
    • oleje
  • Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?

    Czym są konserwanty w kosmetykach i po co się je stosuje? Jakimi właściwościami się cechują? Podpowiadamy!
    • właściwości składników kosmetyków
    Konserwanty w kosmetykach — czym są i jakie mają działanie?
    • właściwości składników kosmetyków

Przeczytaj też

  • Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

    Czy wiesz, że olej kokosowy wspomaga kondycję skóry i włosów? Dowiedz się, kto powinien po niego sięgnąć? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kosmetyków na bazie tego surowca!
    • oleje
    Niesamowite właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce
    • oleje
  • HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin

    Olejek z pestek malin pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, przeciwzapalnie. Sprawdź, w czym jeszcze pomaga!
    • oleje
    HIT kosmetyczny – poznaj olej z pestek malin
    • oleje
  • Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?

    Chcesz wzmocnić, odżywić i zmiękczyć włosy? Sięgnij po produkty zawierające keratynę. Dowiedz się, dlaczego warto zdecydować się na kuracje kreatynowe i komu poleca się je w sposób szczególny!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Keratyna na włosy – jak działa i czy warto ją stosować?
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Właściwości witaminy C w kosmetykach

    Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Właściwości witaminy C w kosmetykach
    • cera dojrzała
    • substancje naturalne i syntetyczne
  • Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości

    Czy wiesz, że olejek arganowy ma wyjątkowe właściwości kosmetyczne? Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdź, na co pomaga i kiedy warto po niego sięgnąć!
    • oleje
    Olejek arganowy – znane i mało znane właściwości
    • oleje
  • Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego

    Chcesz, by Twoja skóra, włosy i paznokcie doskonale się prezentowały? A może zależy Ci na usunięciu zmian trądzikowych? Jeśli tak, sięgnij po olejek rycynowy.
    • oleje
    Jakie cuda potrafi zdziałać olejek rycynowy? Właściwości i zastosowanie oleju z rącznika pospolitego
    • oleje
  • Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce

    Do kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarDo kwasów BHA zalicza się m.in. kwas salicylowy. Substancja od lat jest wykorzystywana w kosmetyce. Działa złuszczająco, redukuje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!wienia, wspomaga walkę z trądzikiem. Dowiedz się więcej!
    • kwasy
    Skóra lubi... kwasy? Kwasy BHA w kosmetyce
    • kwasy
  • Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?

    Czy wiesz, że wosk pszczeli to cenny składnik o działaniu leczniczym i kosmetycznym? Na co pomaga? W jakich sytuacjach się go stosuje? Jakie ma właściwości? Dowiedz się więcej!
    • substancje naturalne i syntetyczne
    Wosk pszczeli w kosmetyce – dlaczego warto go szukać w kosmetykach?
    • substancje naturalne i syntetyczne

Więcej artykułów na ten temat