Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie i przeciwskazania. Czy olej z czarnuszki jest zdrowy?

1. 2. 2024 · 6 minut czytania

Olej z czarnuszki to źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność oraz pracę wielu narządów i układów. Poznaj pozostałe właściwości oleju i sprawdź, jak go stosować. 

 

Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie i przeciwskazania. Czy olej z czarnuszki jest zdrowy?

Olej z czarnuszki od wieków jest ceniony za swoje dobroczynne właściwości. Nie bez powodu nazywano go złotem faraonów. Już starożytni stosowali go na problemy trawienne i skórne. Współcześnie wciąż cieszy się dużą popularnością jako naturalny sposób na wiele dolegliwości. Co wiemy na temat wpływu oleju z czarnuszki na zdrowie? Jak go stosować i czy jest dobry dla każdego? Sprawdź poniżej! 

Olej z czarnuszki – właściwości 

Czarnuszka (Nigella L.) to roślina z rodziny jaskrowatych licząca ok. 26 gatunków. Najpopularniejszym z nich jest czarnuszka siewna (Nigella sativa L.), którą powszechnie wykorzystuje się jako przyprawę. Suszone ziarna czarnuszki mają charakterystyczny, lekko ostry i korzenny smak, dzięki czemu nadaje ona potrawom wyrazistości i egzotycznej nuty. Czarnuszkę stosuje się także do produkcji oleju oraz kosmetyków i suplementów diety. Zobacz np. MyBestComplement, suplement diety

Podstawowe informacje ooleju z czarnuszki
Znany także jako: Złoto faraonów
Zastosowanie i działanie:Wspiera odporność, chroni przed infekcjami wywołanymi przez wirusy i bakterie, pomaga regulować poziom cukru we krwi
Olej z czarnuszki a alergia: Rzadko wywołuje alergię
Ciąża i karmienie piersią: Dozwolony w niewielkich ilościach
  • Sterole, 
  • Flawonoidy, 
  • Witamina E, 
  • Olejki eteryczne, 
  • Saponiny triterpenowe, 
  • Składniki mineralne: cynk, żelazo, miedź, potas
  • Alkaloidy diterpenowe, indazolowe i imidazolowe, 
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, eikozadienowy, 
  • Antyoksydanty i przeciwutleniacze: tymochinon, tymohydrochinon, p-cymen, karwakrol. 
Grupa związków biologicznie czynnych w oleju z czarnuszki
Witaminy: Witamina E
Składniki mineralne:Cynk, żelazo, miedź, potas
Przeciwustleniacze:Tymochinon, tymohydrochinon, p-cymen, karwakrol
Nienasycone kwasy tłuszczowe:Linolowy, oleinowy, eikozadienowy
Olejki eteryczne:test

W tym artykule szerzej omówimy pozyskiwany z nasion czarnuszki olej. To produkt o szerokim spektrum działania, który możesz stosować zarówno doustnie, jak i miejscowo na skórę. Jakie są jego najważniejsze właściwości? 

  • Chroni przed wystąpieniem chorób układu pokarmowego – zwalcza bakterię H. pylori odpowiedzialną za wystąpienie wrzodów żołądka. Obecny w oleju z czarnuszki tymochinon łagodzi stany zapalne jelit, wątroby i trzustki. Ponadto zmniejsza objawy niestrawności. 
  • Działa przeciwdrobnoustrojowo – związki aktywne oleju z czarnuszki zwalczają niektóre bakterie m.in. S. aureus, E. coli,L. monocytogenes. Co ważne, olej stosuje się jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy. 
  • Łagodzi objawy chorób układu oddechowego – tymochinon wspiera leczenie astmy, natomiast karwakrol wspomaga leczenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). 
  • Reguluje poziom glukozy we krwi – olej wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłkach. Co więcej, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę oraz zmniejsza poziom hemoglobiny glikowanej. 
  • Wspiera leczenie chorób skóry – łagodzi objawy łuszczycy, bielactwa, egzemy i atopowego zapalenia skóry. Ponadto zmniejsza nasilenie trądziku. Sprawdź Natur Planet Anti Acne olej na trądzik
  • Wzmacnia odporność – spożywanie oleju z czarnuszki stymuluje układ odpornościowy do pracy, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia infekcji i stanów zapalnych organizmu. 

Dowiedz się, jak zagęścić włosy

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w kuchni oraz pielęgnacji ciała. W jaki sposób można go wykorzystać? 

Wysoka zawartość składników o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych sprawia, że wiele osób sięga po olej z czarnuszki. Sprawdź np. Oleovitum Olej z Czarnuszki

Dowiedz się, jak mycie twarzy olejami wpływa na stan skóry. 

Olej z czarnuszki w ciąży 

Stosowanie oleju z czarnuszki w ciąży jako dodatku do potraw jest uważane za bezpieczne, o ile spożywa się go w niewielkich ilościach. Zachowaj ostrożność, jeśli planujesz regularnie spożywać olej z czarnuszki w celach leczniczych. W nadmiernych ilościach wywołuje skurcze macicy, co może doprowadzić do poronienia lub wczesnego porodu. 

Co ważne, w czasie ciąży możesz stosować olej z czarnuszki jako preparat na skórę (przed zastosowaniem, upewnij się, czy nie masz alergii skórnej). Dozwolone są także niektóre kosmetyki zawierające olej i ekstrakty z czarnuszki. Przed ich zakupem sprawdź, czy mają odpowiednie atesty i certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo dla kobiet w ciąży. 

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania  

    Olej z czarnuszki – przeciwwskazania  

    Dla większości osób olej z czarnuszki jest preparatem bezpiecznym, a jego stosowanie rzadko wiąże się z ryzykiem zdrowotnym. Jednak w pewnych przypadkach warto ograniczyć lub wyeliminować go z diety. Przeciwwskazaniami do jego stosowania są: 

    • Karmienie piersią, 
    • Wiek poniżej 12. miesiąca życia, 
    • Nadwrażliwość lub alergia na czarnuszkę, 
    • Stany pooperacyjne ze względu na zwiększone ryzyko krwawień, 
    • Przyjmowanie leków psychiatrycznych, na cukrzycę, immunosupresyjnych, na nadciśnienie i zwiększających krzepliwość krwi. 

    Olej z czarnuszki – skutki uboczne

    Jeśli spożywasz olej z czarnuszki w umiarkowanych ilościach, ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest bardzo niskie.  

    • Efekty niepożądane mogą pojawić się w przypadku stosowania go w dużych ilościach. Są to m.in. o bóle brzucha, problemy z wypróżnianiem, odbijanie czy uczuciu przelewania w brzuchu. 
    • U niektórych osób mogą pojawić się pewne symptomy alergiczne po zastosowaniu oleju z czarnuszki na skórę, takie jak np. zaczerwienienie, podrażnienie czy wysypka.  
    • Jeżeli planujesz rozpocząć kurację olejem z czarnuszki na problemy skórne, zacznij od bardzo niewielkich ilości i obserwuj, jak Twoja skóra reaguje na ten produkt. 

    Olej z czarnuszki – podsumowanie 

    Olej z czarnuszki to produkt, który dzięki wysokiej zawartości związków aktywnych wspiera organizm na wielu płaszczyznach. Wzmacnia odporność, układ pokarmowy i oddechowy, a także chroni przed drobnoustrojami. Zachowaj jednak ostrożność, stosując olej równolegle z lekami, np. na cukrzycę lub regulującymi krzepliwość krwi. Choć dla większości osób olejek z czarnuszki jest bezpieczny, u niektórych może wywołać reakcje alergiczne. Jeśli planujesz regularne stosowanie, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, aby upewnić się, że będzie dla Ciebie odpowiedni

    Źródła:

    1. Ciesielska-Figlon K. i in., Olej z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa) jako produkt immunomodulujący, https://www.czytelniamedyczna.pl/6722,olej-z-nasion-czarnuszki-siewnej-nigella-sativa-jako-produkt-immunomodulujacy.html, [dostęp 02.04.2024 r.]
    2. Kaźmierczak A. i in., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2018/07/pnm_2018_01A_061-064.pdf, [dostęp 02.04.2024 r.]
    3. Mohammed S. J. i in., Structural Characterization, Antimicrobial Activity, and In Vitro Cytotoxicity Effect of Black Seed Oil, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6721493/, [dostęp 02.04.2024 r.] Orczyk J. i in., Nigella Sativa - an ordinary herb or a miraculous medicine?, https://ppm.edu.pl/docstore/download/UMLcf20a53f8109419d9a7864f1af71a69a/97670_CC-BY-NC-SA.pdf?entityType=article, [dostęp 02.04.2024 r.] 

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Agata Soroczyńska
      Agata Soroczyńska
      Jestem dietetykiem klinicznym i sportowym. Ukończyłam studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Szczególnie interesują mnie tematy związane z dietetyką sportową, psychodietetyką i dietą roślinną. Podczas studiów i pracy z pacjentem odkryłam swoją pasję, którą łączę z moim wykształceniem. Tą pasją jest edukacja. Swoją wiedzę dietetyczną przekazuje w formie treści pisanych oraz webinarów. W wolnych chwilach ćwiczę fitness, chodzę po górach, czytam książki fantasy oraz tworzę rękodzieło.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Agata Soroczyńska
      Agata Soroczyńska
      Jestem dietetykiem klinicznym i sportowym. Ukończyłam studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Szczególnie interesują mnie tematy związane z dietetyką sportową, psychodietetyką i dietą...
      Przeczytaj więcej od tego autora