Sałatka z tuńczykiem, czyli przepis na świąteczne danie ze spiżarnianych zapasów

9. 4. 2020 · 3 minuty czytania

Jeśli szukasz przepisu na smaczną i zdrową sałatkę z tuńczyka, zapoznaj się z naszym artykułem. Dowiedz się, jak przygotować pyszne i sycące dane z wykorzystaniem zapasów z lodówki!

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Sałatka z tuńczykiem, czyli przepis na świąteczne danie ze spiżarnianych zapasów

Zastanawiasz się, jakie świąteczne potrawy można ugotować z domowych zapasów? Jeżeli w czasie epidemii nie chcesz wychodzić na świąteczne zakupy, przejrzyj swoje zapasy. Z nich także możesz przygotować pyszne świąteczne potrawy.  Sprawdź przepis na sałatkę z produktów, które najprawdopodobniej masz w swoim domu!

Nie takie prowizoryczne świąteczne potrawy z zapasów

W ostatnim czasie wiele osób zrobiło duże zakupy, żeby jak najrzadziej wychodzić z domu. W  sklepowych wózkach lądowały produkty z długą datą przydatności do spożycia, takie jak żywność w puszkach, makarony, kasze czy suche nasiona roślin strączkowych. Wiele osób podczas zakupów nie myślało o tym, jak później połączyć ze sobą kupowane przez siebie produkty tak, żeby wyszła z tego pyszna potrawa. Dlatego przygotowałam przepis na świąteczną sałatkę, do której można wykorzystać produkty kupione w zakupowym szale.

Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.

 

Przepis na świąteczną sałatkę z tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mały por
  • 3 jajka
  • 1 torebka ryżu
  • 2 łyżki majonezu
  • Przyprawy: sól, pieprz
składniki na świąteczną sałatkę z tuńczykiem

Przygotowanie

1. Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w kostkę i odstaw do ostygnięcia

2. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również odstaw do ostygnięcia

3. Por umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Umieść je na sitku i zblanszuj − polej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą  z kranu.

przepis na świąteczną sałatkę z tuńczykiem

 

4.W misce wymieszaj odsączonego tuńczyka i kukurydzę z jajkiem, ryżem i porem.

5.Dodaj 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.

Świąteczna sałatka z tuńczyka

Jak robić zakupy w czasie epidemii koronawirusa?

Do wszystkiego trzeba podchodzić na spokojnie. Ważne jest to, żeby jak najrzadziej przebywać w dużych skupiskach ludzi, takich jak kolejki przed sklepami. Dlatego warto zrobić zaplanowane i dobrze przemyślane zakupy.

Oto przykładowy plan działania:

1.Ułóż plan posiłków na najbliższy tydzień.

Zacznij tydzień od dań zawierających składniki z Twojej lodówki, które najszybciej mogą się zepsuć − np. otwarta butelka mleka, jogurty, serki, surowe mięso, rozkrojona papryka czy pomidory. Z mielonego mięsa indyka i kaszy jaglanej możesz na przykład pyszne kotlety Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i indyka. Samo zdrowie!

2. Zaplanuj zakupy tak, żeby jak najrzadziej wychodzić do sklepu

Co jeszcze, oprócz makaronu i ryżu, warto mieć w swojej spiżarni? Kupuj bardziej trwałe warzywa, takie jak marchewki, por, cebula, ziemniaki, dynia, kalarepa, pietruszka i warzywa kiszone, takie jak ogórki czy kapusta.

Jeśli masz większą zamrażarkę możesz również kupić warzywa mrożone − wykorzystasz je wtedy do przygotowywania zup krem lub jako dodatek do obiadu. Warto również kupić mrożone owoce do koktajli i domowych lodów.

Nie zapominaj o warzywach w puszkach! Pomidory w puszcze i przeciery pomidorowe świetnie sprawdzą się jako baza do sosów z makaronem.

Warto również kupić suche nasiona roślin strączkowych, np. takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola. Z ich użyciem przygotujesz dania główne „Dieta fasolowa” – przepis na fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej, jak również przepyszne dodatki do pieczywa: Wegański smalec z fasoli na świąteczny stół. Sprawdź przepis!

Mięso kupuj tylko jeśli masz na nie miejsce w zamrażarce lub gdy planujesz je szybko zamienić w potrawę. Wtedy masz pewność, że nic się nie zmarnuje.

3. Jeśli możesz, zrezygnuj z codziennych wizyt w piekarni

Zaopatrz się w drożdże i spróbuj samodzielnie upiec sobie bułki.

4. Przygotuj domową kostkę rosołową lub ugotuj i zamroź podzielony na porcje rosół

Dzięki temu będziesz miała gotową bazę do różnych zup i sosów. To przepis na szybką zupę krem: Super szybka i pożywna zupa krem z batatów i dyni. Sprawdź przepis!

Wartość odżywcza 1 porcji:

WW: 2,7

WBT: 1,3

Nazwa   Ilość (g)Ilość w miarach domowychEnergia (kcal) Tłuszcz (g)Węglowodany (g) Białko (g)
Sałatka1501 salaterka240,257,9727,1814,29
Tuńczyk  301/4 puszki22,750,150,005,70
Kukurydza351/4 małej puszki28,000,683,781,02
Jajka453/4 sztuki66,254,280,495,66
Por102 cm 6,000,031,420,15
Ryż251/4 torebki88,500,2119,811,7
Majonez7,51/2 łyżki28,752,521,690,06

 

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
    Przeczytaj więcej od tego autora