Oczar wirginijski w kosmetyce. Sposób na podrażnienia i zapchane pory

20. 5. 2020 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Oczar wirginijski w kosmetyce. Sposób na podrażnienia i zapchane pory

Oczar wirginijski to nie tylko roślina dekorująca ogrody. Ma ona wiele zastosowań – zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Oczar nazywany był „złotem Indian”. Przekonaj się jakie tajemnicze właściwości posiada ten niepozorny krzew.

Spis treści:

Oczar wirginijski – co to za roślina?

Oczar wirginijski (łac. hamamelis virginiana) to krzew występujący głównie w Ameryce Północnej. To właśnie rdzenne ludy Ameryki jako pierwsze wykorzystywały tę roślinę w celach leczniczych. Ze względu na niewielkie wymagania co do klimatu i gleby, uprawiany jest też w Europie. Roślina ta może osiągać nawet do 4 metrów wysokości. Jego liście są zielone lub brunatne. W jesieni i zimie pojawiają się na nich żółte kwiaty.

 

Oczar wirginijski – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze zawierają przede wszystkim liście oczaru, które się suszy, a następnie przyrządza z nich napary i leki.

Zawierają one wiele cennych składników, w tym:

  • flawonoidy – są to antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu. Czym są wolne rodniki? W ogromnym skrócie, są to niesparowane atomy, które atakują nasze DNA. Ich nadmiar bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie
  • garbniki – działają ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Mają również dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Dlatego, spożywanie oczaru zalecane jest przy wszelkich zatruciach pokarmowych czy chorobie wrzodowej żołądka
  • saponiny – używane są jako jeden ze składników leków wykrztuśnych
  • kwas galusowy – ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • kwas elanowy – udowodniono, że może zabijać komórki nowotworowe
  • leukoantocyjany – ochraniają i wzmacniają naczynia krwionośne

Oczar stosowany jest w leczeniu ran, owrzodzeń i poparzeń skórnych. Często stanowi również jeden z głównych składników preparatów na hemoroidy. Dlaczego? Po pierwsze reguluje krążenie podskórne. Po drugie, uszczelnia naczynia krwionośne i łagodzi rany i podrażnienia. Dlatego, oczar wirginijski, jest składnikiem maści i żeli na tę dolegliwość,  Można stosować również nasiadówki, w których wykorzystany jest wywar z tej rośliny.

Jak już wspomniałam wcześniej, oczar, dzięki zawartym w nim substancjom, pomaga w leczeniu kaszlu i walce z problemami astmatycznymi. Łagodzi też zapalenie gardła czy błon śluzowych jamy ustnej. Polecany jest na podrażnione i krwawiące dziąsła.

Kosmetyki z oczarem wirginijskim

Oczar wirginijski w kosmetyce

Oczar bardzo często używany jest w kosmetyce w postaci tzw. wody oczarowej lub hydrolatu. Można je kupić osobno w butelce i stosować jako tonik lub odświeżającą mgiełkę. Hydrolat z oczaru wirginijskiego stosowany jest również jako baza do innych kosmetyków, np. kremów czy podkładów. Tak jest w przypadku podkładu pielęgnacyjnego Purobio Cosmetics Sublime Drop.

Oczar wirginijski ma działanie bakteriobójcze i ściągające rozszerzone pory. Ogranicza również wydzielanie łoju. Dlatego polecana jest w przypadku leczenia zmian trądzikowych. Właśnie te właściwości oczaru wirginijskiego zostały wykorzystane w głęboko oczyszczającej masce węglowej L'biotica Black Mask Peel-Off i Masce do cery zanieczyszczanej – Ziaja Nuno. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne i antyzapalne, używany jest w preparatach łagodzących zaczerwienieni i obrzęki skórne (także te powstałe po ukąszeniu różnego rodzaju owadów). Stosowany jest również w leczeniu ran. Zmniejsza podrażnienia przy zacięciu się podczas golenia, dlatego wywar z tej rośliny jest często dodawany do wód po goleniu. Wodę oczarową możesz spokojnie zastosować po depilacji. Zawłaszcza, jeżeli masz koronności do podrażnień i zaczerwienień.

Oczar wirginijski w kosmetyce

Zawarte w oczarze garbniki, działają ściągająco na skórę. Dlatego polecane są w walce z zatkanymi porami i trądzikiem. Pomagają się pozbyć pieczenia i swędzenia skóry. Właściwości kojące i ściągające oczaru zostały wykorzystane w żelu kojąco-pielęgnacyjnym Siniak. Jeżeli z kolei chcesz silnie podziałać na zatkane pory i zaskórniki na nosie, możesz użyć głęboko oczyszczających pasków na nos z drzewa herbacianego z Beuty Form. W swoim składzie, zawierają one między innymi wyciąg z oczaru,

Oczar wirginijski ma również działanie nawilżające, dlatego spokojnie można jej używać do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej. Wygładza i rozświetla szorstką i matową cerę.  Łagodzi podrażnienia skórne spowodowane poparzeniami słonecznymi. Dzięki swoim właściwościom antyzapalnym, stosowany jest w leczeniu łuszczycy i egzemy.  

Oczar wirginijski nadaje się również do pielęgnacji cery naczyniowej. Działa bowiem uszczelniająco na naczynia włosowate i pomaga się pozbyć zaczerwienienia skóry.

Oczar wirginijski zastosowanie

Preparaty z oczaru wirginijskiego sprawdzą się również w przypadku walki z oznakami zmęczenia. Dzięki niemu, możesz się pozbyć obrzęków i ceni pod oczami. Maści z tej rośliny stosowane są również na szybsze gojenie się ran i siniaków, a także przy redukcji blizn.

Oczar wirginijski pomaga również łagodzić wszelkie zaczerwieniania i poparzenia skóry. Te właściwości rośliny są z kolei wykorzystywane w preparatach przeciw oparzeniom dla niemowląt, np. w Pentan crème. 

Oczar wirginijski

Oczar wirginijski – zastosowanie w salonach tatuażu

Co ciekawe, oczar wirginijski ma również zastosowanie w salonach tatuażu. Bardzo często, jest jednym ze składników farb do tatuaży, bo zapobiega on wydalaniu barwinka ze skóry. Poza tym, pomaga on zapobiegać równego rodzaju zakażeniom. Okłady z wody oczarowej zalecane są po wykonaniu tatuaży, aby przyspieszyć gojenie się rany i zmniejszyć opuchliznę.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska