Alantoina − magiczny środek na podrażnienia skóry

9. 5. 2020 · 4 minuty czytania

Alantoina to organiczny związek chemiczny, który ma wiele korzystnych właściwości dla skóry. Wykorzystuje się ją w kosmetyce, m.in. w produkcji kremów do twarzy. Dowiedz się więcej!

Natalia Klonowska
Natalia Klonowska
Alantoina − magiczny środek na podrażnienia skóry

Alantoina jest składnikiem aktywnym, który pomaga w odnowie komórek naskórka i przyspiesza proces gojenia się ran. Ta bezpieczna substancja pozbawiona właściwości drażniących jest wysoce kompatybilna ze skórą i innymi surowcami kosmetycznymi. Od dawna dodaje się ją do kosmetyków i środków farmaceutycznych stosowanych miejscowo.

Alantoina jest metabolicznym półproduktem wielu różnych organizmów: od bakterii po rośliny i zwierzęta. Znaleziono ją w wielu roślinach, a zwłaszcza w liściach i korzeniach żywokostu (łac. Symphytum officinale). Korzenie i liście tego zioła zawierają od 0,6 do 1% alantoiny i mają długą historię stosowania w leczeniu ran w formie okładów i wywarów.

Sprawdź też kosmetyki do twarzy.

Alantoina

 

Odkryto również, że naturalnie występująca alantoina jest końcowym produktem degradacji puryn u ssaków (z wyjątkiem naczelnych) i pochodzi z utleniania kwasu moczowego. Alantoiny pochodzenia zwierzęcego nie można wykorzystywać w przemyśle, dlatego powstaje ona w warunkach laboratoryjnych i jest związkiem naturalnie identycznym, choć w pełni uzyskanym w procesie chemicznym.

W wyglądzie alantoina to bezwonny biały proszek, rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholach i nierozpuszczalny w olejach. Proszek jest w pełni kompatybilny z innymi składnikami kosmetycznymi. Typowe zastosowanie alantoiny wynosi między 0,1 − 0,5%, ale można je zwiększyć do 2%.

 

Alantoina −działanie

Działanie złuszczające i wygładzające

Alantoina jest łagodnym środkiem keratolitycznym − rozpuszcza cement międzykomórkowy, który utrzymuje razem zrogowaciałe komórki. Dzięki temu alantoina wspomaga naturalne złuszczanie warstwy rogowej naskórka i jednocześnie wygładza skórę.

Sprawdź też peelingi do twarzy.

alantoina właściwości

Działanie nawilżające i zmiękczające

Jej działanie nawilżające wynika ze zdolności do zwiększania ilości wody związanej z macierzą międzykomórkową i keratyną. W efekcie stosowania kosmetyków z jej dodatkiem skóra staje się bardziej miękka, nawilżona i wygląda zdrowiej.

Działanie łagodzące i ochronne

Jest możliwe dzięki zdolności substancji do formowania się w kompleksy, które neutralizują wiele czynników drażniących i uczulających skórę.

    Działanie regenerujące

    Alantoina zwiększa proliferację (zdolność namnażana się) komórek naskórka, co sprzyja regeneracji uszkodzonych tkanek i przyspiesza gojenie się ran.

    Sprawdź też maści i spraye na rany i otarcia.

    alantoina w kosmetyce

    Alantoina w kosmetyce

    Alantoina w kosmetykach nawilża, chroni, złuszcza i pomaga zregenerować się skórze. Dlatego ma takie szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jej użycie znacznie zwiększa efekty działania każdego preparatu kosmetycznego − krem z alantoiną stosowany na nienaruszonej skórze zapewnia gładkość i zdrowy wygląd, a nałożony na podrażnioną, spierzchniętą i popękaną skórę zapewnia ulgę i przyspiesza procesy gojenia.

    Alantoina sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej. Znajdziesz ją m.in. w kuracji nawilżającej lano-balsamie Ziaja Med czy balsamie do nawilżania ciała i twarzy, który łagodzi świąd i zaczerwienienia skóry Cetaphil Pro Itch Control.  Przy problemach z przesuszoną skórą sprawdzają się także kosmetyki łączące łagodzące właściwości alantoiny i natłuszczające skóry emolienty. Takie połączenie znajduje się w balsamie intensywnie natłuszczającym Oillan Med+.

    Ten aktywny składnik stosowany jest nawet w specjalistycznych kosmetykach do skóry podrażnionej czy oparzonej. Jest w składzie kremu łagodząco-regenerującego na skórę po radio- i chemioterapii RadioXar, a także w krem przeciw odparzeniom Emolium Dermocare. Po oparzeniach użyć możesz także emolientowych maści czy kremów z alantoiną np. Alantan plus czy Allerco (krem emolientowy nawilżający).

    alantoina w kosmetykach

     

    Alantoina pielęgnuje cerę dojrzałą i podatną na pojawianie się pierwszych zmarszczek. Wykorzystano to w kremie przeciwzmarszczkowym na noc 1 stopień Dr Irena Eris Clinic Way Hialuronowe Wygładzenie czy też kremie przeciwzmarszczkowym przeznaczonym na mężczyzn Ziaja Yego. Alantoina została połączona z działaniem odżywczego rokitnika w lekkim kremie rokitnikowym Sylveco − sprawdzi się on dobrze w przypadku zmęczonej i poszarzałej skóry. Alantoina jest bezpieczna dla skóry naczynkowej, dlatego wykorzystano ją w aktywnym kremie przeciwzmarszczkowym do twarzy Pharmaceris N, naczynka.

    Sprawdź też, jak dbać o cerę dojrzałą.

    krem z alantoiną

     

    Nawilżające właściwości alantoiny wykorzystane zostały w kosmetykach do skóry suchej i bardzo suchej, np. w kremie kojąco-nawilżającym Ziaja Med, kuracja dermatologiczna AZS, kremie-żelu ultra nawilżającym Dermedic Hydrain 3 Hialuro czy kremie nawilżającym Nuxe Creme Fraiche de Beaute 48h.

    Alantoina jest na tyle delikatna, że można stosować ją na wymagającą skórę pod oczami. Jest częstym składnikiem kremów pod oczy, np. kremu przeciwzmarszczkowego pod oczy Pharmaceris A Opti-Sensilium Duoaktywny czy rozświetlenie w kremie pod oczy Iwostin Estetic II.

    Ten składnik aktywny używany jest nie tylko w kosmetykach do twarzy. Sprawdza się też w kremach do dłoni, w pielęgnacji po goleniu, w preparatach do ust, w kosmetykach do skóry niemowląt, a także w formułach przeciwsłonecznych czy przeznaczonych do higieny intymnej. Wykorzystywana jest również w środkach do stosowania doustnego, np. pastach do mycia zębów.

      Więcej artykułów na ten temat

      • Właściwości witaminy C w kosmetykach

        Właściwości witaminy C w kosmetykach

        · 5 minut czytania
        Chcesz poprawić wygląd skóry? Sięgnij po kosmetyki z witaminą C. Dowiedz się, czym wyróżnia się ten składnik i dlaczego powinny po niego sięgać posiadaczki cery dojrzałej!
      • Witamina C lewoskrętna - mit czy hit?

        Witamina C lewoskrętna - mit czy hit?

        · 5 minut czytania
        Czy niezwykła substancja, jaką jest witamina C lewoskrętna, istnieje naprawdę? A może to tylko chwyt marketingowy? Odpowiedzi poznasz dzięki lekturze tego artykułu.
      • Parafina ciekła znajduje zastosowanie w kosmetyce przede wszystkim w pielęgnacji cery przesuszonej i potrzebującej szczególnej ochrony. Dowiedz się więcej na jej temat!
      O autorze
      Natalia Klonowska
      Natalia Klonowska
      Jestem absolwentką filologii polskiej oraz terapii zaburzeń w czytaniu, mówieniu i pisaniu. Ukończyłam warsztaty psychologiczno-pedagogiczne. Ciekawi mnie świat, ludzie, nowinki biotechnologiczne i psychologiczne. Jestem też amatorką zdrowego żywienia. Jak każda kobieta - lubię dbać o siebie. W kosmetykach poszukuję składników naturalnych, nieprzetworzonych i organicznych. Często eksperymentuję i sięgam po nowości kosmetyczne. Chętnie dzielę się efektami moich obserwacji i poszukiwań.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Natalia Klonowska
      Natalia Klonowska
      Jestem absolwentką filologii polskiej oraz terapii zaburzeń w czytaniu, mówieniu i pisaniu. Ukończyłam warsztaty psychologiczno-pedagogiczne. Ciekawi mnie świat, ludzie, nowinki biotechnologiczne i psychologiczne. Jestem też amatorką zdrowego żywienia. Jak każda...
      Przeczytaj więcej od tego autora