Olejek z opuncji figowej − właściwości najdroższego oleju na świecie!

25. 5. 2020 · Natalia Klonowska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olejek z opuncji figowej − właściwości najdroższego oleju na świecie!

Olejek z opuncji figowej znajduje się na szczycie podium wśród olejków bogatych w kwasy omega-6. Mówi się, że olej ten zapewnia skórze „naturalny botoks”. W końcu oleje roślinne to bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów. Nie tylko chronią skórę przez działaniem czynników zewnętrznych i zanieczyszczeń, ale doskonale ją nawilżają.

Opuncja figowa − co to jest?

Opuncja figowa (Barbary Fig) to jadalny, tropikalny owoc odkryty w Meksyku. W tamtych rejonach mówi się na niego „nopal”. Roślina należy do rodziny kaktusów i jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce i ich orzeźwiającą moc. Rośnie w suchych strefach Afryki i rejonach basenu Morza Śródziemnego, szczególnie w Maroku i Tunezji.

Opuncja figowa

Kaktus opuncji ma około 4 metrów wysokości, a kolor jego owoców może się różnić w zależności od odmiany: żółty, czerwony czy biały. Jeden owoc ma dużo nasion (około 300 nasion na owoc o wadze 150 g). Są one bogate w olej znany ze swojej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okres zbiorów opuncji figowej to czerwiec/lipiec.

W większości produktów, które powstają z opuncji, używa się wyłącznie soku lub owoców, natomiast nasiona są zwykle odrzucane. Same nasiona zaczęły być wykorzystywane do uzyskania olejku z opuncji figowej. Wszystko po to, żeby stworzyć produkt, który jest bogaty w cenne właściwości kosmetyczne i wnosi dużo widocznych korzyści dla zdrowia skóry i włosów.

Olej figowy − tradycyjne zastosowania

Olejek z opuncji był stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej, zwykle przy leczeniu stanów zapalnych, cukrzycy i cholesterolu. Regeneracyjna moc rośliny była wykorzystywana przez Azteków w leczeniu oparzeń i popękanej skóry.

olejek z opuncji figowej

Olej z pestek opuncji jest wciąż używany przez lokalne populacje − szczególnie w Afryce Północnej − w walce ze zmarszczkami. Tradycyjne zastosowanie wciąż pozostaje skuteczne, a olejek z opuncji pojawia się w składzie kuracji odmładzających. Jedną z nich jest wielofazowa kuracja Lift4skin Active Glycol.

Pozyskiwanie olejku z opuncji figowej

Żeby olej był dobrej jakości i mógł zachować swoje właściwości nasiona opuncji są suszone na słońcu i tłoczone na zimno (bez użycia rozpuszczalnika, w prasie mechanicznej). Następnie olej jest filtrowany i pakowany. Produkt ten jest bardzo ceniony i nie należy do najtańszych. Wszystko ze względu na ilość pestek, która jest potrzebna do wytłoczenia 1 litra oleju – potrzeba około 1 miliona pestek.

Olejek z opuncji figowej − właściwości

Co znajduje się w oleju z opuncji figowej?

Witamina E

Olej z opuncji figowej to bardzo dobrze znane, bogate źródło tokoferoli (naturalna witamina E), które działają jak silne przeciwutleniacze. Chronią błony komórkowe i DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kwasy omega-6

Inną charakterystyczną cechą olej, za którą niezwykle się go ceni, jest bardzo wysoka zawartość niezbędnych kwasów omega-6 (kwas linolowy). Omega-6 to jeden z najważniejszych tłuszczów występujących w naskórku. Pełni główną rolę w tworzeniu bariery ochronnej na skórze. Deficyt kwasu linolowego może objawiać się jak atopowe zapalenie skóry.

Kwasy omega-6 pomagają utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry i chronią przed skutkami promieniowania UV. Dlatego olej z nasion opuncji jest stosowany w formule produktów przeciw UV.

opuncja figowa - właściwości

Kwasy omega-9

2. głównym kwasem tłuszczowym, który występuje w nasionach opuncji jest kwas oleinowy (omega-9). Kwas bierze udział m.in. w tworzeniu i regeneracji komórek. Jest ważnym składnikiem ludzkiego sebum i lipidów chroniących włosy. Niedobór omega-9 objawia się suchością skóry i włosów.

Fitosterole

Te związki zawarte w nasionach opuncji mają zbliżoną strukturę chemiczną do cholesterolu, który ma udział w cemencie międzykomórkowym i sebum. Fitosterole te podnoszą „spójność” warstwy rogowej naskórka i wzmacniają ochronny, hydrolipidowy film skóry.

opuncja figowa olejek

Olej z opuncji figowej − działanie

W pielęgnacji skóry olejek pełni funkcje:

  • Nawilżającą
  • Naprawczą i odżywczą
  • Ochronną (przed promieniami UV)

W pielęgnacji włosów olejek:

  • Wspomaga ich regenerację
  • Zapewnia zdrowy połysk
  • Chroni włosy przed światłem i utratą koloru

Olejek z opuncji figowej w kosmetykach

Dla wzmocnienia ochrony skóry olejek z opuncji figowej dodaje się do kremów BB, kremów CC, kremów do rąk lub stóp, kremów przeciwsłonecznych i do produktów po opalaniu. Olejek z opuncji figowej często stosuje się w produktach do pielęgnacji włosów: maskach i szamponach naprawczych czy regenerujących, a także w szamponach koloryzujących do włosów.

Olejek z opuncji figowej w kosmetykach

W składzie kosmetyków olej czy też ekstrakt z opuncji figowej pojawia się pod nazwą Opuntia Ficus-Indica Flower Extract. Często współwystępuje z innymi ekstraktami czy olejami z owoców dla wzmocnienia efektu. Na szczególną uwagę zasługuje połączenie olejku z opuncji z równie egzotycznym ekstraktem z mango. Masło z nasion mango jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Oprócz tego posiada właściwości regeneracyjne i nawilżające − dlatego w połączeniu z ekstraktem z nasion opuncji sprawdzi się idealnie w pielęgnacji uszkodzonych lub suchych i zniszczonych włosów wymagających intensywnej regeneracji. Całą serię kosmetyków z dodatkiem ekstraktów z mango i opuncji (Opuntia Oil&Mango) oferuje L'biotica Biovax. W skład serii wchodzą: intensywnie regenerujący szampon, maseczka, maska i odżywka do włosów zniszczonych.

Sprawdź recenzję kosmetyków z olejem z opuncji figowej i masłem mango: Recenzja maski i balsamu do włosów Biovax Opuntia Oil & Mango, a także: Ekspresowa odżywka do włosów 7 w 1 L’biotica Biovax Opuntia Oil i Mango − recenzja.

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska